IS roept ‘lone wolves’ op om overal aanslagen op Joden en Christenen te plegen

De terroristische militie Islamitische Staat (IS) heeft wereldwijde aanvallen op joden en christenen aangekondigd. In een 40 minuten durende audioboodschap die donderdag werd vrijgegeven, roept IS-woordvoerder Abu Hudhaifah al-Ansari de ‘lone wolves’ van IS op om ‘kruisvaarders (christenen) en joden overal aan te vallen’, vooral tijdens de huidige vastenmaand Ramadan in Europa en de VS, maar ook in het hart van de Joodse staat en in Palestina. Het bericht werd gepubliceerd via het IS-mediaportaal al-Furkan. 

De Afghaanse IS-tak ISPK eiste de verantwoordelijkheid op voor de aanval afgelopen week bij Moskou. Daar werd brand gesticht en het vuur geopend op bezoekers van de concertzaal Crocus City Hall, volgens het Russische Ministerie van Noodsituaties kwamen in totaal 143 mensen om het leven. Volgens berichten raakten ongeveer 200 mensen gewond, waarvan sommigen ernstig. De zoektocht naar vermiste personen in de uitgebrande en deels ingestorte concertzaal is inmiddels gestaakt. 

De Russische Onderzoekscommissie maakte donderdag bekend dat zij opnieuw een verdachte heeft aangehouden in verband met de aanval. Hij was betrokken bij de financiering van de aanval. De onderzoekers zouden de voogdij over hem aanvragen. Volgens officiële informatie waren eerder in totaal elf mensen gearresteerd, onder wie de vier vermoedelijke aanvallers. Acht van hen zitten in hechtenis.

IS herdenkt de uitroeping van het kalifaat
In zijn videoboodschap herinnerde IS-woordvoerder Al-Ansari ook aan de uitroeping van het zogenaamde IS-kalifaat tien jaar geleden. Destijds had de militie de controle over grote delen van het door een burgeroorlog verscheurde Syrië en het aangrenzende Irak. De extremisten hebben nu opnieuw hun territorium verloren. In beide landen zijn echter nog steeds IS-cellen actief.