Na terreur in Moskou zorgen om mogelijke islamistische aanslagen West-Europa

Na de aanslag in Moskou groeien ook in West-Europa de zorgen over mogelijke islamistische terreur. De Duitse veiligheidsexpert Neumann waarschuwde voor een groter risico op islamitisch terrorisme. Frankrijk heeft het hoogste terreuralarmniveau uitgeroepen.

De Franse regering wees erop dat de IS-groep 'Khorasan' – een Afghaanse tak van IS – de verantwoordelijkheid voor de aanval bij Moskou had opgeëist. Deze organisatie bedreigt Frankrijk en is betrokken bij verschillende recent ontdekte plannen voor aanslagen in verschillende Europese landen. De plannen zouden betrekking hebben op zowel Duitsland als Frankrijk. 

Veiligheidsexpert Neumann waarschuwde dat de grootste terroristische dreiging in Duitsland opnieuw van het islamisme komt. Hij zei op Deutschlandfunk dat potentiële aanvallers lange tijd niet in vaste structuren optraden, maar als 'lone wolves'. Maar nu is er met de IS-groep ‘Khorasan’ opnieuw een goed georganiseerde jihadistische groep die zich op West-Europa richt. Neumann merkte op dat er een nieuwe mobilisatie van islamisten plaatsvond, vooral na de aanval van Hamas op Israël en het begin van de Gaza-oorlog. De hoogleraar veiligheidsstudies wees erop dat er alleen al sinds 7 oktober in Europa meer aanslagpogingen zijn geweest dan in het hele jaar daarvoor.

'Dag van Rouw' in Rusland
Na de terroristische aanslag vrijdagavond met 137 doden werden de slachtoffers gisteren herdacht met een 'dag van rouw' in Rusland. Mensen legden bloemen neer voor de uitgebrande concertzaal in de Moskouse buitenwijk Krasnogorsk. Volgens Tass verkeren veel van de ruim 180 gewonden in kritieke toestand. In de Russische hoofdstad stonden burgers in lange rijen om bloed te doneren voor de gewonden. Grote evenementen in het land zijn afgelast. Musea en theaters bleven gesloten.