FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 25 maart 2024

Razgatlioglu slaat toe in fantastisch World Superbike-weekeinde Catalunya, Van der Mark 4e

Op het circuit van Barcelona is het tweede weekeinde in het World Superbike-kampioenschap verreden. Dat werd een prachtig weekeinde, met misschien wel één van de beste Superbikeraces ooit en twee races die ook zeker vermakelijk waren.

Race één
Toprak Razgatlioglu had zijn BMW op poleposition geparkeerd, met Nicolo Bulega en Andrea Iannone naast hem op rij één. Michael van der Mark vertrok van een prima vierde plek, voor Sam Lowes, Dominique Aegerter, Alex Lowes, Remy Gardner en Andrea Locatelli. Danilo Petrucci vertrok vanaf plek tien, Alvaro Bautista moest na een straf plaatsnemen op de veertiende plek.

Razgatlioglu kende een prima start en nam de leiding, Lowes en Iannone sloten aan. In no-time wist Lowes zelfs een aanval te plaatsen en de leiding te pakken in pas zijn vierde WSBK-race, maar dat was geen lang leven beschoren: krap twee ronden later ging de Engelsman onderuit. Bulega werkte zich zo naar voren en pakte de koppositie over, waarna hij een gat sloeg van dik vier seconden richting Iannone en Razgatlioglu.

De Turkse BMW-coureur nam plek twee over en begon het gat naar Bulega alsmaar sneller te verkleinen. In de laatste ronde sloot hij aan en ging hij met speels gemak langs de Ducati van Bulega, wat de bij Yamaha zo succesvolle Razgatlioglu zijn eerste zege opleverde voor BMW. Bulega werd tweede, ruim voor Bautista, die een sterke race zo bekroonde met een podiumplek. Van der Mark had een lastige slotfase en finishte uiteindelijk als negende.

Superpolerace
Met dezelfde negen mannen op de eerste drie rijen ging de korte race van start, waarbij Sam Lowes weer een fantastisch begin kende en de leiding pakte. Iannone ging er achteraan, Alex Lowes volgde en nam al snel plek twee over, achter zijn tweelingbroer. Sam begon het zwaar te krijgen en zakte net zo snel terug, terwijl Bulega naar voren kwam en met Iannone én Alex Lowes om de leiding knokte.

Van die strijd profiteerde Razgatlioglu dan weer en ook Bautista kwam zich melden, terwijl Alex Lowes het juist wat moest laten gaan. Bij het ingaan van de slotronde slipstreamde Bautista zich zelfs naar de koppositie, maar in de allerlaatste bocht moest hij die inleveren: Razgatlioglu drukte zijn BMW op hoge snelheid binnendoor en pakte de winst, voor Iannone, die in zijn kielzog ook langs Bautista knalde. Bulega werd vierde, voor Alex Lowes en Van der Mark, na wat misschien wel een van de beste Superbikeraces ooit was.

Race twee
De top-9 van de superpolerace vormde de eerste drie rijen voor de slotrace van het weekeinde, waarbij Bautista uit de blokken schoot en de leiding pakte. Iannone volgde, voor Razgatlioglu, Bulega en de prima vertrokken Gardner. Bulega was de volgende die het tempo te pakken kreeg en dit keer reed hij naar de leiding, maar het duurde niet lang voor Bautista weer langszij kwam.

Even na de helft van de race ging Iannone onderuit, waardoor BMW's kansen op het podium weer vergrootten: Razgatlioglu reed op plek drie, Van der Mark op vier. In de laatste paar ronden was de spanning er voor het eerst in het weekeinde uit: Bautista reed overtuigend naar de zege, teamgenoot Bulega werd tweede en Razgatlioglu completeerde het podium, voor Van der Mark.

Fun met Funda #289: huis aan zee voor een prikkie!

Een huis aan zee onbetaalbaar? Kom dan eens kijken in het Friese dorpje Wierum, waar dit huisje te koop staat voor de schappelijke prijs van slechts €75.000,-.

Je eisen mogen uiteraard niet al te hoog liggen voor deze kluswoning: verwarming is middels een moedehaard, warmwater komt uit de geiser, en het energielabel is een grote G van gezellig. Ook het interieur is ouderwets gezellig, of zoals de makelaar het beschrijft: "Een mooi project voor aanpakkers, je kunt alles geheel naar eigen wens opknappen, en zult dan op een prachtige plek wonen."

De uitdaging is duidelijk als je de foto's bekijkt, maar dan heb je wel een huis(je) aan de Waddenzee, mét een kabel-tv aansluiting. En het is in Friesland, dus het is toch een beetje alsof je in het buitenland bent. 

Is er een Fok!-er die het aandurft?

Activisten verstoren optreden zangeres Lenny Kuhr, politie doet onderzoek

Vier activisten hebben zondagmiddag 24 maart 2024 in Theater de Leest in Waalwijk een voorstelling verstoord van Lenny Kuhr. Ze verstoorden de openbare orde en beledigden de zangeres. Het viertal werd de zaal uitgewerkt. De chansonnière heeft aangifte gedaan van belediging, smaad en laster. De recherche stelt een nader onderzoek in.

Drie vrouwen en een man liepen tijdens het vierde nummer het podium op en riepen leuzen als From the River tot the sea en schreeuwden dat de zangeres een moordenaar en terrorist is. Ook verwezen zij naar het feit dat kinderen en kleinkinderen van haar in Israël wonen. Een van de demonstranten zwaaide met een Palestijnse vlag, ook werden er flyers door de zaal gegooid. 

Naar buiten geleid
Het viertal werd door medewerkers van het Theater en begeleiding van de zangeres naar buiten geleid, Een van de vrouwen ging daarbij op een trap zitten en stribbelde nog tegen. Rond 15.25 uur werd de politie over het incident geïnformeerd. Bij de komst van de agenten waren de onruststokers al vertrokken. Agenten hebben in de omgeving nog tevergeefs naar hen gezocht. Het zou gaan om een circa 25-jarige man die een rode muts droeg en drie vrouwen in de leeftijd van circa 25, 55 en 65 jaar oud. De zangeres hervatte na het tumult haar concert.

Onderzoek
De recherche van het team Langstraat stelt een nader onderzoek in. Inmiddels is een aangifte opgenomen en zijn twee getuigen gehoord. Ook bekijken de speurders de reservering en camerabeelden en worden geluidsfragmenten beluisterd.

IndyCar-coureur Palou wint uiterst saaie 'Million Dollar Challenge', Van Kalmthout getorpedeerd

Op The Thermal Club, een privéclub in Californië, is zondagavond de Million Dollar Challenge verreden, de eerste niet-kampioenschapsrace in de IndyCar Series in zo'n twee decennia. Er stond een dikke anderhalf miljoen dollar aan prijzengeld te wachten, maar het concept werkte bepaald niet lekker: twee heats als kwalificatie voor de hoofdrace, met uiteindelijk vrijwel nergens echt spanning.

Heat één
Felix Rosenqvist stond op poleposition, naast Scott McLaughlin en voor Rinus van Kalmthout, Christian Lundgaard, Josef Newgarden, Will Power en Romain Grosjean. Na minder dan één bocht kon Van Kalmthout de hoop op een half miljoen al opgeven: Grosjean werd bij het aanremmen aangetikt door Scott Dixon en torpedeerde Van Kalmthout, die totaal kansloos was.

Bij de tweede startpoging verliep het beter: Rosenqvist en McLaughlin behielden de leiding, Newgarden schoof achter hen aan, voor Lundgaard en Agustin Canapino. Daar veranderde verder niks meer aan en dus plaatsten die vijf, aangevuld met nummer zes Colton Herta, zich voor de latere strijd om de pegels.

Heat twee
Polesitter Alex Palou en Marcus Armstrong startten vanaf rij één, voor Graham Rahal, Linus Lundqvist, Tom Blomqvist, Pietro Fittipaldi, Alexander Rossi, Callum Ilott en Pato O'Ward. Blomqvist had het zwaar en wist zijn positie in de top-6 niet vast te houden: Fittipaldi en Rossi schoven door en plaatsten zich samen met de top-4 - waar niks in wijzigde - voor de hoofdrace.

Hoofdrace
Palou en Rosenqvist namen als winnaars van de twee heats de eerste rij in beslag, gevolgd door Armstrong, McLaughlin, Rahal, Newgarden, Lundqvist en Fittipaldi. McLaughlin kende een sterke start en schoof door naar plek twee, voor Rosenqvist en Armstrong, terwijl Rahal werd gepasseerd door Newgarden en Lundqvist.

Daar bleef het in het eerste deel van de race bij, waarna we halverwege een rode vlag kregen voor de vooraf geplande onderbreking. Na die planning konden we weer door met de tot dan toe nog altijd niet enorm enerverende race, Palou en McLaughlin voorop. Daar veranderde niks meer aan: Palou reed overtuigend naar de winst en een half miljoen dollar, McLaughlin werd eenzaam tweede, voor Rosenqvist.

Kinderartsen roepen op: 'Laat je kind vaccineren'

Laat je kind vaccineren tegen alle ziektes die in het Rijksvaccinatieprogramma zitten. Nederlandse kinderartsen komen met deze gezamenlijke oproep. Op dit moment zien ze op de kinderafdelingen een belangrijke toename van leed als gevolg van levensbedreigende infecties die door vaccinatie vaak te voorkomen zijn.

Zeker vier kinderen zijn de afgelopen weken gestorven aan kinkhoest. Zo’n hoog aantal hebben we in Nederland sinds de introductie van het kinkhoestvaccin in 1957 in het Rijksvaccinatieprogramma niet meer gezien. Daarnaast zijn de mazelen terug van weggeweest in bijna heel Europa. Ook in Nederland, getuige de mazelenuitbraak in de regio Eindhoven.

De grote meerderheid van levensbedreigende infecties op de kinderleeftijd is te voorkomen door vaccinaties. Het gaat daarbij niet alleen om kinkhoest en mazelen, maar ook om ernstige bacteriële infecties zoals bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking. Doordat steeds minder kinderen worden gevaccineerd, zullen meer kinderen het slachtoffer worden van deze ziekten. Daarom bovenstaande oproep aan alle ouders: laat je kind vaccineren.

Vaccinaties zijn niet meer vanzelfsprekend. We realiseren ons dat door de goede werking van de vaccins de meeste ouders nooit de ernst van besmettelijke kinderziekten hebben gezien. Wij bieden aan om zorgen en twijfels te bespreken. Dat kan met de huisarts, de jeugdarts of een van de 1.600 kinderartsen in Nederland. Daarmee hopen we dat ouders een goede keuze kunnen maken voor de gezondheid van hun kind en dat we onnodige kindersterfte en ernstige gezondheidsschade kunnen voorkomen.

Louis Bont, afdelingshoofd Kindergeneeskunde Wilhelmina Kinderziekenhuis UMC Utrecht

Gertjan Driessen, afdelingshoofd Kindergeneeskunde MosaKids Kinderziekenhuis Maastricht UMC

Arno Roest, afdelingshoofd (pv) Kindergeneeskunde Willem-Alexander Kinderziekenhuis LUMC

Jan Peter Rake, medisch directeur Radboudumc Amalia Kinderziekenhuis Nijmegen

Edmond Rings, afdelingshoofd Kindergeneeskunde Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis

Eduard Verhagen, hoofd Beatrix Kinderziekenhuis UMCG

Willem de Vries, hoofd Emma Kinderziekenhuis Amsterdam UMC

Lissy de Ridder, voorzitter NVK

OM eist 6 jaar cel tegen IS-vrouw voor oorlogsmisdrijf plundering

Het Openbaar Ministerie eist een gevangenisstraf van 6 jaar tegen een door Nederland teruggehaalde IS-uitreizigster voor het oorlogsmisdrijf plundering en deelname aan IS. Op de aanklacht tegen de 36-jarige vrouw staat ook dat zij haar jonge kinderen in levensgevaar heeft gebracht door hen mee te nemen naar een oorlogsgebied. Bovendien wordt haar door het OM de voorbereiding van terroristische misdrijven verweten.

De zaak is vrijdag behandeld door de rechtbank Den Haag, die bevoegd is voor internationale misdrijven, waaronder oorlogsmisdrijven.

De vrouw vertrok in 2014 kort nadat het kalifaat was uitgeroepen met haar twee kleuters van 4 en 5 jaar en zwanger van haar derde kindje met haar man naar Syrië. Zij zijn daar lid geworden van IS. “Een organisatie verantwoordelijk voor gruwelijkheden die we in de moderne geschiedenis zelden hebben gezien”, aldus de officieren van justitie van het Landelijk Parket. 

“IS is verantwoordelijk voor verschrikkelijke aanslagen in het Westen maar vooral ook voor het zaaien van dood en verderf onder de mensen die het ongeluk hadden dat ze in Syrië of Irak woonden toen IS daar aan het bewind kwam.” De vrouw heeft daar volgens het OM een bijdrage aan geleverd door af te reizen naar het kalifaat en haar man te ondersteunen die streed voor IS.

Het bewijs in haar zaak bestaat voor een belangrijk deel uit chats op WhatsApp en Telegram en foto’s en audioberichten. De vrouw verklaarde eerder tegen de politie en vrijdag op de terechtzitting dat zij door haar man is gemanipuleerd, waardoor ze is gezwicht en met hem is meegegaan naar Syrië.

Plundering
De vrouw was in Syrië verantwoordelijk voor het huishouden en de zorg voor haar kinderen. Zij en haar gezin leefden van het geld dat zij ontvingen van IS. Het gezin woonde in de provincie Raqqa in verschillende huizen die door IS ter beschikking werden gesteld. Het was gratis wonen, voor huur, stroom en water hoefde niet betaald te worden. Het OM rekent het de vrouw zwaar aan dat zij zich schuldig heeft gemaakt aan plundering door de woningen van slachtoffers van IS – van ongelovigen - te betrekken. De eigenaren waren vermoedelijk gevlucht of gedood. De officieren van justitie stonden nadrukkelijk stil bij de pijn en het verdriet van de mensen die huis en haard hebben moeten achterlaten. “De plunderingen waren ook een zeer pijnlijke en diep confronterende vorm van de terroristische overheersing.”

Door af te reizen naar levensgevaarlijk IS-gebied heeft zij haar kinderen in een hulpeloze toestand gebracht en gelaten. Uit chats valt op te maken dat de kinderen in de eerste maanden in Syrië huilden dat zij terug wilden naar Nederland. “Ze zijn daarnaast blootgesteld aan extreem geweld, zoals de bombardementen waarvan ze ’s nachts wakker schrokken en waardoor ze ’s nachts moesten aankleden voor het geval ze moesten vluchten. Op 1 februari 2019 zijn ze door een bombardement onder het puin gekomen.” De vrouw heeft haar kinderen een onbezorgde jeugd ontzegd en hen laten opgroeien in erbarmelijke omstandigheden, aldus het OM.  

'Welpen van het kalifaat'
De kinderen zijn volgens de officieren van justitie ook veelvuldig blootgesteld aan IS-propaganda en gingen in IS-gebied ook naar school. Van het jongste kind is in het strafdossier een foto opgenomen, waarop de 5-jarige is gekleed in een militair uniform en in schiethouding ligt met een voorwerp dat lijkt op een vuurwapen. “Het geeft te denken dat dit precies past in de manier waarop IS minderjarigen in Syrië en Irak heeft geïndoctrineerd, gerekruteerd en getraind”, zo hielden de officieren van justitie de rechtbank voor. Het jongetje droeg een militair uniform dat precies leek op het uniform van “de welpen van het kalifaat”.

De vrouw kwam na de val van het kalifaat in 2019 uiteindelijk terecht in het Koerdische vluchtelingenkamp Al Roj. Zij is daar met haar inmiddels vier kinderen in november 2022 door Nederland opgehaald. Haar man is in Syrië gesneuveld. Het OM heeft in de hoogte van de strafeis er rekening mee gehouden dat de vrouw is opgegroeid in een onveilige thuissituatie en al sinds jonge leeftijd kampt met psychische problemen. Zij kan volgens het OM worden gezien als een kwetsbare en makkelijk beïnvloedbare jonge vrouw. Ook matigde het OM de strafeis vanwege het verblijf van de vrouw in vluchtelingenkampen.

De rechtbank doet uitspraak op 26 april. 

Geen recht meer op tijdelijke bescherming voor 'derdelander' uit OekraÔne

Vandaag heeft de rechtbank Rotterdam besloten dat de bescherming van derdelanders* die een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne  hadden en zich voor 19 juli 2022 in Nederland hebben geregistreerd, van rechtswege is gestopt op 4 maart 2024.

De rechtbank volgt hierbij de uitspraak van de hoogste bestuursrechter (de Raad van State), die op 17 januari 2024 is genomen. 

De tijdelijke bescherming voor derdelanders
Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak heeft de Raad van de Europese Unie de Richtlijn Tijdelijke Bescherming ingevoerd. Dit was bedoeld om directe en tijdelijke opvang in de EU mogelijk te maken en om de verantwoordelijkheid voor mensen die Oekraïne ontvluchten eenvoudiger te verdelen tussen de lidstaten. Oekraïners, staatlozen en derdelanders met een asielstatus in Oekraïne vallen verplicht onder die richtlijn. Nederland heeft er echter zelf voor gekozen de richtlijn ook toe passen op niet-Oekraïense derdelanders die in Oekraïne een tijdelijke verblijfsvergunning hadden toen daar de oorlog uitbrak.

Beëindiging per 4 september 2023
In eerste instantie wilde de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid de bescherming van deze derdelanders beëindigen op 4 september 2023. De hoogste bestuursrechter in vreemdelingenzaken, de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, heeft in een uitspraak van 17 januari 2024 geoordeeld dat de Staatssecretaris de bescherming niet op 4 september 2023 mocht beëindigen. De Raad van State oordeelde echter ook dat de tijdelijke bescherming van deze derdelanders van rechtswege eindigt op 4 maart 2024. 

De terugkeerbesluiten
De Staatssecretaris heeft vervolgens zogenoemde terugkeerbesluiten genomen. Hierin staat dat deze derdelanders geen verblijfsrecht meer hebben na 4 maart 2024. Daar zijn veel derdelanders een procedure bij de rechtbank over begonnen, omdat zij het niet eens zijn met die vaststelling. De uitspraak van vandaag gaat over één van die derdelanders.

Het oordeel van de rechtbank
De derdelander in deze zaak vindt dat de rechtbank van het oordeel van de hoogste bestuursrechter moet afwijken. Volgens hem gaat alleen de Raad van de Europese Unie over de beëindiging van de tijdelijke bescherming, en die heeft juist op 19 oktober 2023 beslist om de tijdelijke bescherming tot 4 maart 2025 te verlengen. Volgens hem valt hij ook onder die verlenging.

De rechtbank volgt hem daarin niet. De rechtbank ziet geen aanleiding om af te wijken van het oordeel van de Raad van State. De Staatssecretaris mag een Unierechtelijke regel waaraan hij vrijwillig toepassing heeft gegeven, beëindigen. Omdat de richtlijn automatisch bescherming bood tot 4 maart 2024, mocht de bescherming voor deze groep niet op een eerder moment worden beëindigd. Het besluit van de Raad van de Europese Unie om de tijdelijke bescherming daarna te verlengen tot 4 maart 2024, ziet echter niet op deze groep derdelanders, omdat de Staatssecretaris daarvoor al had aangegeven de tijdelijke bescherming van deze groep derdelanders te willen beëindigen. Dat betekent dat deze derdelander na 4 maart 2024 niet meer in Nederland mag zijn en voor 1 april 2024 moet terugkeren naar het land waarvan hij de nationaliteit heeft.

* Het gaat hier om personen die geen Oekraïense nationaliteit hebben, maar die in Oekraïne verbleven met een tijdelijke verblijfsvergunning en die vanwege de oorlog in Oekraïne naar Nederland zijn gevlucht.

Humo: Vlaams politicus Filip Dewinter heeft jarenlang voor China gewerkt

Volgens het Belgische tijdschrift Humo heeft  Filip de Winter, leider van de Belgische extreemrechtse partij Vlaams Belang, meerdere jaren hebben samengewerkt met de Chinese communistische partij. Dewinter zou contact hebben gehad met extreemrechtse politici in Europa, een Chinese spion naar België hebben overgebracht en de Syrische ambassadeur hebben uitgenodigd bij een Chinese spion thuis.

De kern van het verhaal draait om de Chinese spion Changchun Shao, die in de herfst van 2017 werd uitgezet door de Belgische autoriteiten. De Dewinter heeft geprobeerd deze uitzetting te voorkomen. De kwestie kwam vorig jaar opnieuw in de aandacht door de onthulling dat Dewinters partijgenoot Frank Creyelman ook een spion voor China bleek te zijn.

Creyelman werd onmiddellijk door Vlaams belang uit de partij gezet, Dewinter mocht blijven doordat hij beweerde slechts culturele en zakelijke belangen van Changchun Shao te hebben behartigd. Het onderzoek van Humo en Apache onthult dat Filip Dewinter actief betrokken was bij de Communistische Partij van China en hiervoor betaald werd. De betalingen liepen via verschillende Belgische bedrijven en non-profit organisaties waar grote sommen geld uit China naartoe werden geleid en waar aanzienlijke hoeveelheden contant geld circuleerden. Daarnaast blijkt Creyelman sterk aanwezig te zijn in de zakelijke bubble van Shao.

Op 27 juni 2016 diende Filip Dewinter een onkostenoverzicht van 1.026,02 euro in bij Windows of Beijing in Europe, een non-profit organisatie die werd geleid door Changchun Shao.

Dewinter vermeldt dat de kosten zijn gemaakt voor de organisatie van een bezoek van een delegatie van de Chinese International Delegation For Friendly Contacts. Echter heeft Dewinter de naam van deze organisatie niet helemaal correct genoteerd op zijn factuur.

In werkelijkheid gaat het om de China Association for International Friendly Contact (CAIFC), opgericht in 1984 om de belangen van de Communistische Partij van China in het buitenland te behartigen. Volgens deskundigen fungeert deze organisatie de facto als een Chinese inlichtingendienst.

Dewinter bereidde zich voor op het bezoek van een delegatie van deze Chinese inlichtingendienst door te dineren met enkele (toenmalige) Europarlementsleden die tot de extreemrechtse buitenbaan behoren. Hij had onder andere een diner met Bruno Gollnisch, een beruchte negationist en de tweede man van het Franse Front National toen Jean-Marie Le Pen nog aan het roer stond, en met de Duitse neonazi Udo Voigt (NPD) die ooit voorstelde om Hitlers secretaris Rudolf Hess postuum te nomineren voor de Nobelprijs voor de Vrede. Ook schoof een delegatie van de Griekse neonazistische partij Gouden Dageraad met Dewinter aan tafel op kosten van de Chinezen.

Tbs-kliniek opnieuw in de fout: patiŽnt kon porno kijken

De Pompekliniek in Nijmegen is opnieuw onderwerp van discussie. Een medewerker wordt ervan beschuldigd dat hij porno heeft gedownload voor een of meerdere tbs-patiënten. Misdaadjournalist Mick van Wely van de Telegraaf waarschuwt in het programma Goedemorgen Nederland: "Tbs-patiënten verblijven niet voor niets in een kliniek."

Halverwege maart is er een melding gedaan dat een medewerker porno heeft gedownload voor een of meerdere patiënten in de Pompekliniek. De tbs-instelling heeft een intern onderzoek gestart opend. Dit is niet de eerste keer dat er een internetlek in de kliniek is ontdekt.

De misdaadjournalist benadrukt dat de patiënten daar een duidelijke reden hebben om daar opgenomen te zijn. "Ook medewerkers lopen gevaar. Eerder was er een tbs'er die anderen in de kliniek filmde en deze beelden verspreidde op internet. Dat is echt gevaarlijk en onaanvaardbaar, dus er moet scherp op worden toegezien."

In de tbs-kliniek gelden zeer strikte regels voor het gebruik van internet. "Er is intensief toezicht en er zijn regels over welke websites bezocht mogen worden. Helaas gaat het soms mis. Dit is eerder ook voorgevallen in de Pompekliniek", legt Van Wely uit. Al het internetverkeer in de kliniek is inmiddels stopgezet.

Dit incident staat niet op zichzelf, maakt Van Wely duidelijk. "Er zijn twee zeer kritieke inspectierapporten geweest, een dubbele ontsnapping, en diverse andere incidenten. Dit is een blamage voor de Pompekliniek."

'Resident Evil 9 wordt open-world'

Resident Evil 9 wordt naar verluidt ontwikkeld als open-wereldgame. Dat suggereert een bekende leaker genaamd Dusk Golem op Twitter. Hij onderbouwt dit op basis van keuzes van Capcom uit het verleden, dus neem het met een korrel zout.

Volgens Dusk Golem, die wel vaker dingen goed gokte in het verleden, is de kans groot dat een nieuwe Resident Evil-game een open-wereldgame wordt. Als reden geeft hij zowel de gretigheid van Capcom om nieuwe concepten zo snel mogelijk toe te passen in nieuwe of onder handen games en het gegeven dat Capcom dit meestal met drie initiatieven tegelijk doet: toen de nieuwe RE: Engine het levenslicht zag, zagen we meteen drie titels die volop gebruikmaakten van deze nieuwe game engine, te weten Resident Evil 7, Resident Evil 2 Remake en Devil May Cry 5. Volgens Dusk Golem past het in het profiel van Capcom om dit steeds per drie nieuwe projecten te doen.

Recentelijk heeft de RE: Engine van Capcom een nieuwe evolutie doorgebracht, namelijk de mogelijkheid voor open-wereld, zoals we zien in Dragon's Dogma II. De aanname is dat twee andere games hier ook gebruik van zullen maken, namelijk Resident Evil 9 en Monster Hunter Wild. De nieuwe Monster Hunter-game werd in december vorig jaar aangekondigd, een aankondiging van een nieuwe Resident Evil-game is er nog niet geweest maar ligt in lijn der verwachting.

Resident Evil 8, oftewel Resident Evil Village, kwam in mei 2021 en leek op veel vlakken op zijn voorganger Resident Evil 7, met als voornaamste verandering ten opzichte van de oudere games de wijziging van derde-persoons naar eerste-persoons perspectief.

Wij waren content met Resident Evil Village, zoals hier te lezen is, hoewel deel 7 net even wat enger en beklemmender was. Om mezelf nog even te citeren: Het verhaal gaat bij vlagen wel alle kanten op, bij het bizarre af, maar dat is ook wel weer heel erg Resident Evil. "Toch had ik gehoopt op iets meer 'Baker ranch' en iets minder 'Ethan in Wonderland', en net even wat meer uitdieping van de vele sleutelpersonages, wat nu soms wat hak-op-de-tak ging".

Geluidsoverlast door vliegtuigen, zo maak je ze stiller

Waarom maakt een vliegtuig eigenlijk zoveel lawaai? Zijn ze stiller te maken? Wat is lawaai eigenlijk? In deze video beantwoord Marijn Sanders, geluidsexpert aan de Universiteit Twente, al deze vragen. De lucht die langs de vliegtuigonderdelen beweegt is voor een groot deel de dader van alle herrie. En die kan worden aangepakt met verschillende slimme technieken. Maar voor minder overlast is meer nodig dan alleen techniek...

0:00 Waarom moeten vliegtuigen stiller?

1:00 Wat is geluid, en wat is lawaai?

1:30 Vliegtuiglawaai onderzoeken in een windtunnel

2:05 Geen echo in de kamer!

2:30 Kijken naar geluid

3:20 Hoe meet je een heel vliegtuig?

4:02 De vleugel

4:15 De invalshoek van de lucht is de oorzaak

4:40 De kleppen bepalen het geluid

5:28 Het landingsgestel

6:00 Een geluidsbron stuurt geluid een richting op

6:28 Turbulentie rondom het landingsgestel

6:28 Een touwtje verstoort turbulentie

7:10 De straalmotor

7:20 Meer stuwkracht, meer wind, meer geluid

8:22 Slimme trucs maken de motor stiller en efficiënter

9:20 Het geluid verminderen is niet de enige oplossing

9:40 Andere tonen zijn voor ons minder vervelend

10:00 Aanpassen van vliegroutes en de leefomgeving

Met dank aan UniversiteitvanNederland

Vier verdachten van de terreuraanslag Moskou bekennen schuld in rechtbank

In Rusland hebben vier mannen die voor de rechter verschenen bekend verantwoordelijk te zijn voor de terreuraanslag op een concertzaal in Moskou waarbij minstens 137 mensen om het leven kwamen.

Het volgt op een dag van nationale rouw onder leiding van Vladimir Poetin, die heeft beloofd de mensen achter wat hij een ‘barbaarse terroristische aanval’ noemt, te straffen. De Islamitische Staat claimt achter de aanval te zitten, maar het Kremlin blijft de aanval in verband brengen met Oekraïne.

Na terreur in Moskou zorgen om mogelijke islamistische aanslagen West-Europa

Na de aanslag in Moskou groeien ook in West-Europa de zorgen over mogelijke islamistische terreur. De Duitse veiligheidsexpert Neumann waarschuwde voor een groter risico op islamitisch terrorisme. Frankrijk heeft het hoogste terreuralarmniveau uitgeroepen.

De Franse regering wees erop dat de IS-groep 'Khorasan' – een Afghaanse tak van IS – de verantwoordelijkheid voor de aanval bij Moskou had opgeëist. Deze organisatie bedreigt Frankrijk en is betrokken bij verschillende recent ontdekte plannen voor aanslagen in verschillende Europese landen. De plannen zouden betrekking hebben op zowel Duitsland als Frankrijk. 

Veiligheidsexpert Neumann waarschuwde dat de grootste terroristische dreiging in Duitsland opnieuw van het islamisme komt. Hij zei op Deutschlandfunk dat potentiële aanvallers lange tijd niet in vaste structuren optraden, maar als 'lone wolves'. Maar nu is er met de IS-groep ‘Khorasan’ opnieuw een goed georganiseerde jihadistische groep die zich op West-Europa richt. Neumann merkte op dat er een nieuwe mobilisatie van islamisten plaatsvond, vooral na de aanval van Hamas op Israël en het begin van de Gaza-oorlog. De hoogleraar veiligheidsstudies wees erop dat er alleen al sinds 7 oktober in Europa meer aanslagpogingen zijn geweest dan in het hele jaar daarvoor.

'Dag van Rouw' in Rusland
Na de terroristische aanslag vrijdagavond met 137 doden werden de slachtoffers gisteren herdacht met een 'dag van rouw' in Rusland. Mensen legden bloemen neer voor de uitgebrande concertzaal in de Moskouse buitenwijk Krasnogorsk. Volgens Tass verkeren veel van de ruim 180 gewonden in kritieke toestand. In de Russische hoofdstad stonden burgers in lange rijen om bloed te doneren voor de gewonden. Grote evenementen in het land zijn afgelast. Musea en theaters bleven gesloten. 

Advocaat Gerald Roethof 6 weken geschorst na lekken informatie

Advocaat Gerald Roethof wordt zes weken geschorst nadat hij informatie over een strafzaak 'lekte' naar derden, terwijl zijn cliënt in beperkingen zat. Dat heeft de raad van discipline besloten. Daarnaast krijgt hij nog vier weken schorsing die hem eerder voorwaardelijk waren opgelegd. Zo meldt AT5

"Op basis van de van het Openbaar Ministerie verkregen Encrochat-berichten in combinatie met de mastlocatiegegevens valt met voldoende zekerheid vast te stellen dat mr. Roethof de aan zijn cliënt opgelegde beperkingen heeft geschonden door met derden informatie over de strafzaak van zijn cliënt te delen. Daarmee heeft mr. Roethof het vertrouwen in de advocatuur ernstig geschaad. Dit rekent de raad hem zwaar aan", schrijft de raad van discipline in haar besluit. Zij legt Roethof een voorwaardelijke schorsing van zes weken op.

Versleutelde berichten
Een cliënt van Roethof werd in de zomer van 2020 aangehouden. Bij een daaropvolgende huiszoeking werd een groot geldbedrag in contanten aangetroffen. De cliënt kreeg beperkingen opgelegd, wat betekent dat hij geen contact mag hebben met de buitenwereld. Dat geldt ook voor Roethof. Toch kwam informatie uit het lopende onderzoek naar buiten.

Drie niet nader geïdentificeerde Encrochat-gebruikers bespraken met elkaar de hoogte van het in beslag genomen bedrag. Meermaals zou in de gesprekken zijn gezegd dat de informatie kwam van 'de advocaat'. Volgens de deken was er alle reden om te denken dat het inderdaad Roethof is geweest die de informatie heeft gelekt, de raad van discipline acht dat bewezen en legt hem zes weken schorsing op. De deken van advocaten en Gerald Roethof hebben dertig dagen de tijd om tegen de schorsing in hoger beroep te gaan. 

Hoger beroep
Eerder werden Roethof een voorwaardelijke schorsing van vier weken opgelegd. Die kreeg de strafpleiter omdat hij zonder overleg met zijn cliënt in een zaak hoger beroep had ingesteld, waarbij de cliënt een fors hogere celstraf kreeg opgelegd. De raad van discipline oordeelde toen dat Roethof zeer onzorgvuldig had gehandeld. Deze schorsing start op 15 april.

Milieuorganisaties kondigen nieuwe klimaatmars aan in Amsterdam

Er komt in mei een klimaatmars op de Zuidas in Amsterdam. Dat meldt de Klimaatcrisis Coalitie, een club van acht milieuorganisaties die ook achter de mars op de Dam zat.

Nadat afgelopen november 85.000 klimaatdemonstranten naar het Museumplein liepen, moet de mars dit keer dus in het financiële hart van de stad plaatsvinden. Zo valt bij AT5 te lezen. 

"De meest recente klimaatrapporten liegen er niet om: het klimaat verandert veel sneller dan verwacht", schrijven de organisaties. "Grote vervuilers zijn hoofdverantwoordelijk voor deze ontwikkeling. Ze verdienen geld ten koste van de gezondheid en veiligheid van samenlevingen wereldwijd. Het is tijd voor een overheid die het belang van mensen boven het belang van winst plaatst."

De organisaties willen dat bedrijven in dienst komen te staan van mens en milieu. "Het geld dat dit oplevert gebruiken we voor een rechtvaardigere wereld waarin mensen die nu het hardst worden geraakt - hier en in het buitenland - gecompenseerd worden." Ook eisen ze meer zeggenschap van burgers, werknemers en de overheid bij de besluitvorming van bedrijven en willen ze dat de lasten van verduurzaming meer bij de grote vervuilers komen te liggen.

Het is de tweede keer in een jaar tijd dat er een klimaatmars in de stad wordt georganiseerd. In november trokken 85 duizend klimaatdemonstranten nog naar het Museumplein. Een van hen was de Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg.

Palestina
Die mars verliep toen niet geheel vlekkeloos. Tijdens het podiumprogramma op het Museumplein, na de mars, zette de organisatie de microfoon uit van een van de sprekers die een pro-Palestina-leus had geroepen.

Later rukte een demonstrant de microfoon uit de hand van spreker Greta Thunberg met de woorden: "Ik kom hier voor een klimaatdemonstratie, geen politiek standpunt!"

De incidenten zorgden voor verdeeldheid tussen de demonstranten. De Klimaatcrisis Coalitie schreef een dag later dat ze de ontstane onrust betreurden.

Def Rhymz overleden

Rapper Def Rhymz is zondagavond overleden. Hij werd slechts 53 jaar oud.

Hij was rapper uit de eerste generatie van de rapscéne in Nederland toen hij in 1984 begon. De geboren Surinamer werd eind jaren 90 bekend met hits als "de bom" en "doekoe". Het nummer "Schudden" stond tweemaal op de hoogste trede van de Top 40. Ook heeft hij twee TMF awards in ontvangst mogen nemen.

De gezondheid van Def Rhymz liet al langer te wensen over, zo kreeg hij sinds 2020 drie hartoperaties. Hij wachtte op een donorhart.

FOK! Wat een weer: zon met een buitje

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend valt er in het noordoosten een enkele lichte bui en is er daar vrij veel bewolking. In het zuiden komt eerst plaatselijk mist voor, maar verder schijnt de zon volop. In de loop van de ochtend gaat ook in het noordoosten de zon vaker schijnen. Er is weinig wind.

Vanmiddag kan er in het noordoosten plaatselijk een bui vallen, maar verder blijft het droog en zijn er flinke perioden met zon. De maximumtemperatuur ligt rond 11°C. Er staat een zwakke tot matige zuidoostelijke wind.

Vanavond zijn er enkele opklaringen en is het droog. Er staat een matige wind uit het oosten.

Komende nacht is het droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van dicht bij het vriespunt in het noordoosten tot 4°C in het uiterste zuiden. Er staat een matige, in het noordelijk kustgebied soms vrij krachtige wind uit het oosten.

Tot morgen!

                   

zon en een buitje, het weerbeeld van vandaag. Foto gemaakt nabij Haps (Foto: Charged)
Zon en een buitje, het weerbeeld van vandaag. Foto gemaakt nabij Haps (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

AC

Random Pics van de Dag #1227

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Geen PvE Hero mode voor Overwatch 2

Blizzard heeft de PvE Hero modus voor Overwatch 2 geannuleerd. De ontwikkelaar geeft wel aan dat PvE nog steeds deel uitmaakt van het spel. Maar de originele Hero modus er niet meer komt.

Tijdens een Twitch-stream die over de roadmap van Overwatch 2 ging, heeft Jared Neuss uitgelegd waarom de PvE-content niet meer wordt gemaakt.

"De ontwikkeling voor de PvE-ervaring heeft niet de voortgang gemaakt waar we op hoopten", zo zei Neuss. "Het team heeft geweldige content gemaakt en er zijn fantastische missies die heel leuk zijn. Er zijn nieuwe vijanden om tegen te vechten en bizarre talents voor de heroes. Helaas is het momenteel niet mogelijk om al deze content Blizzard-waardig in de game te verwerken. Op dit moment is het nog niet duidelijk of dit gaat gebeuren."

"Daarom staan we voor een moeilijke keuze. Stoppen we nog meer energie in de PvE, in de hoop dat het ooit in de toekomst wel toegevoegd kan worden of focussen we op de live game die in dienst van de speler staat? Met alles wat we nodig hebben om de game draaiende te houden is het duidelijk dat we niet de PvE-ervaring die we in 2019 toonden kunnen uitbrengen. Dat betekent dat we geen hero mode met talent trees gaan uitbrengen. Die mode zit niet meer in onze toekomstplannen. We weten dat veel spelers teleurgesteld zullen zijn en daarom willen we dit meedelen voordat we over de toekomst van de game praten. Eerlijk gezegd is het voor veel van ons en het team een enorm moeilijke beslissing omdat we onze hart en ziel hier in hebben gestopt."

Bij de release van Overwatch 2 was er nog geen PvE-modus te spelen in het spel. Dit moest een belangrijk stuk content worden voor Overwatch 2, aangezien het eerste deel alleen maar PvP content had. Blizzard heeft beloofd dat er PvE content voor het spel Overwatch 2 uit zou komen in 2023. Er is inmiddels al wat PvE content uitgebracht als seizoensgebonden content. In het onderstaande overzicht kun je zien wat Blizzard uit gaat brengen in de aankomende seizoenen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.