Advocaat Gerald Roethof 6 weken geschorst na lekken informatie

Advocaat Gerald Roethof wordt zes weken geschorst nadat hij informatie over een strafzaak 'lekte' naar derden, terwijl zijn cliënt in beperkingen zat. Dat heeft de raad van discipline besloten. Daarnaast krijgt hij nog vier weken schorsing die hem eerder voorwaardelijk waren opgelegd. Zo meldt AT5

"Op basis van de van het Openbaar Ministerie verkregen Encrochat-berichten in combinatie met de mastlocatiegegevens valt met voldoende zekerheid vast te stellen dat mr. Roethof de aan zijn cliënt opgelegde beperkingen heeft geschonden door met derden informatie over de strafzaak van zijn cliënt te delen. Daarmee heeft mr. Roethof het vertrouwen in de advocatuur ernstig geschaad. Dit rekent de raad hem zwaar aan", schrijft de raad van discipline in haar besluit. Zij legt Roethof een voorwaardelijke schorsing van zes weken op.

Versleutelde berichten
Een cliënt van Roethof werd in de zomer van 2020 aangehouden. Bij een daaropvolgende huiszoeking werd een groot geldbedrag in contanten aangetroffen. De cliënt kreeg beperkingen opgelegd, wat betekent dat hij geen contact mag hebben met de buitenwereld. Dat geldt ook voor Roethof. Toch kwam informatie uit het lopende onderzoek naar buiten.

Drie niet nader geïdentificeerde Encrochat-gebruikers bespraken met elkaar de hoogte van het in beslag genomen bedrag. Meermaals zou in de gesprekken zijn gezegd dat de informatie kwam van 'de advocaat'. Volgens de deken was er alle reden om te denken dat het inderdaad Roethof is geweest die de informatie heeft gelekt, de raad van discipline acht dat bewezen en legt hem zes weken schorsing op. De deken van advocaten en Gerald Roethof hebben dertig dagen de tijd om tegen de schorsing in hoger beroep te gaan. 

Hoger beroep
Eerder werden Roethof een voorwaardelijke schorsing van vier weken opgelegd. Die kreeg de strafpleiter omdat hij zonder overleg met zijn cliënt in een zaak hoger beroep had ingesteld, waarbij de cliënt een fors hogere celstraf kreeg opgelegd. De raad van discipline oordeelde toen dat Roethof zeer onzorgvuldig had gehandeld. Deze schorsing start op 15 april.