Rusland valt regio Kyiv en Lviv aan, kruisraket schendt Pools luchtruim

Rusland heeft de Oekraïense hoofdstad Kyiv en de regio Lviv in het westen van het land vanuit de lucht aangevallen. Een Russische kruisraket schond hierbij het Poolse luchtruim. Warschau activeerde vervolgens zijn luchtmacht.

Volgens het leger werd Oekraïne door Rusland aangevallen met in totaal 57 raketten en drones. De luchtmacht zei dat ze 18 van de 29 raketten en 25 van de 28 drones konden neerschieten. Alleen al boven Kyiv en in het gebied rond de hoofdstad werden ongeveer een dozijn raketten onderschept. Niettemin waren er vroeg in de ochtend verschillende explosies in Kyiv. Het militaire bestuur van Kiev zei dat de schade gering was. In West-Oekraïne maakten regionale autoriteiten ook melding van raketaanvallen ten zuiden van de stad Lviv.

Naar Poolse informatie heeft Rusland 's ochtends kortstondig het luchtruim van NAVO-lid Polen geschonden bij raketaanvallen op West-Oekraïne. Een kruisraket werd afgevuurd vanuit de lucht, zei de generale staf van de Poolse strijdkrachten. En kwam vervolgens om 04.23 uur het Poolse luchtruim binnen en verbleef daar 39 seconden. Het object werd gedurende de hele vlucht waargenomen door militaire radarsystemen. De luchtafweer werd geactiveerd. Het Russische ministerie van Defensie heeft niet gereageerd op het incident. 

Oekraïense aanvallen op het communicatiecentrum van de Zwarte Zeevloot

Gisteravond vuurde Oekraïne raketten af op de havenstad Sebastopol op het door Rusland geannexeerde Krim-schiereiland. Volgens door Rusland ingezette lokale autoriteiten werd één persoon gedood door raketdelen en raakten vier anderen gewond. Volgens de informatie werd de “meest massale aanval van de afgelopen tijd” door het leger afgeslagen, zo werd gezegd. Oekraïense media meldden echter dat kruisraketten twee Russische landingsschepen en het belangrijkste communicatiecentrum van de Russische Zwarte Zeevloot hadden getroffen.