Trump krap bij kas, kan boete van 450 miljoen dollar niet betalen

In februari werd Donald Trump in New York veroordeeld tot een boete van $450 miljoen wegens fraude. Nu maakten zijn advocaten bekend dat Trump niet kan betalen. Het grote bedrag moet volgende week worden betaald.

Trump kan momenteel de betaling van de boete wegens fraude van ruim 450 miljoen dollar niet garanderen, aldus zijn advocaten. Ondanks grote inspanningen en onderhandelingen met zo'n dertig bedrijven is het nog niet gelukt een dergelijke garantie bij elkaar te bedelen, zo blijkt uit een brief van zijn juridische team aan de verantwoordelijke rechtbank in New York.

De advocaten vroegen de rechtbank daarom om ofwel de boete, die over een week zou moeten worden afgedragen, op te schorten, ofwel in eerste instantie een garantstelling van 100 miljoen dollar te aanvaarden. De verantwoordelijke rechter heeft hier nog niet op gereageerd. 

In februari werd Trump, die in november herkozen wil worden tot president van de VS, in het fraudeproces veroordeeld tot een boete van ruim 350 miljoen dollar. Met rente bedraagt het totaalbedrag ruim 450 miljoen dollar. De uitspraak van de rechter houdt ook in dat de vastgoedondernemer drie jaar lang geen bedrijf mag runnen in de staat New York. Trump is hiertegen in beroep gegaan. In de civiele rechtszaak werden Trump, zijn zonen en werknemers ervan beschuldigd jarenlang de waarde van de Trump-organisatie op papier te hebben opgeschroefd om goedkopere leningen en verzekeringscontracten te verkrijgen.