Belgische gevangene dagenlang gemarteld en verkracht door medegevangenen

In Antwerpen is een onderzoek gestart naar vermeende martelpraktijken in de Begijnenstraatgevangenis. Volgens de berichten zouden vijf gevangenen hun celgenoot gedurende meerdere dagen hebben mishandeld en verkracht misbruikt, wat resulteerde in levensbedreigende verwondingen waarvaar hij naar het ziekenhuis moest worden overgebracht. De vijf medegevangenen van het slachtoffer zijn gearresteerd, drie van hen worden verdacht van poging tot moord.

"Erger dan afrekeningen in het drugsmilieu", zo wordt de dagenlange foltering door ingewijden beschreven. De dader, Filip T., heeft een uitgebreid strafblad en was nauw betrokken bij het drugsmilieu. Het slachtoffer, Roy J., is een veroordeelde verkrachter die vastzit vanwege een moordpoging.

Op beelden die rondgaan is te zien hoe enkele gevangenen hun nieuwe celgenoot, die zij bestempelen als een pedofiel, mishandelen. Het gezicht van de man is ernstig toegetakeld, er werd een bezemsteel in zijn anus geduwd en hij werd gedwongen om zich volledig uit te kleden. Daarnaast dwingen de daders de man om een boterham te eten met hun ontlasting erop.

Gevangenisdirecteur An Janssens liet weten dat ze nog nooit eerder zo'n ernstige mishandeling onder gedetineerden heeft meegemaakt. 

De Belgische oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang hebben woensdag ontslag gevraagd van minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) naar aanleiding van de folterpraktijken in de gevangenis van Antwerpen.