Netanyahu wuift kritiek Biden weg, 'ik beschadig geen belangen van Israël'

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de kritiek van de Amerikaanse president Joe Biden over de hardheid van de militaire actie in de Gazastrook verworpen. In een interview voor Bild, Welt TV en Politico in Jeruzalem zei hij: "Als de Amerikaanse president bedoelt dat ik een privéoorlog voer tegen de wil van de Israëli's in en dat dit de belangen van Israël schaadt, dan heeft hij het op beide punten mis."

In een interview met de Amerikaanse zender MSNBC op zaterdag uitte Biden kritiek op Netanyahu: "Hij doet Israël meer kwaad dan dat hij Israël helpt." De Israëlische regeringsleider heeft volgens Biden wel het recht om Israël te verdedigen en door te gaan met de strijd tegen het islamistische Hamas in de Gazastrook. Maar hij zou "meer aandacht moeten besteden aan onschuldige levens", zei de Amerikaanse president, doelend op het hoge aantal burgerslachtoffers als gevolg van de oorlog in Gazastrook.

Zijn beleid wordt gesteund door een "overweldigende meerderheid" van de Israëli's, zei Netanyahu in het interview. "Zij steunen de maatregelen die we nemen om de resterende Hamasbataljons te vernietigen." De regeringsleider verwees naar het geplande grondoffensief in de stad Rafah in de zuidelijke Gazastrook.

De VS heeft het plan bekritiseerd omdat daar 1,5 miljoen mensen opeengepakt zitten in een heel klein gebied, waarvan de meesten gevlucht zijn uit andere delen van de kuststrook. Deze mensen moeten vóór een offensief in veiligheid worden gebracht. Voor hem is dit een "rode lijn", had Biden gezegd. Hij zou niet toestaan dat nog eens 30.000 Palestijnen sterven als gevolg van de strijd tegen Hamas.

Netanyahu houdt Hamas verantwoordelijk
Volgens de gezondheidsautoriteit in Gaza die onder controle staat van de militante islamist Hamas, is het aantal Palestijnse doden in de oorlog zondag opgelopen tot ruim 31.000. De cijfers maken geen onderscheid tussen burgers en terroristen. De overgrote meerderheid van de slachtoffers waren vrouwen, minderjarigen en oudere mannen, aldus de autoriteit.

Volgens Netanyahu is het aantal burgerslachtoffers veel lager dan de ongeveer 31.000 mensen. Elk burgerslachtoffer is een tragedie, zei hij. Israël deed ervolgens hem alles aan om dit te voorkomen. Hij gaf Hamas de schuld van de Palestijnse burgerdoden. Het Israëlische leger had te maken met een vijand die "er alles aan doet om de burgerbevolking in gevaar te brengen, terwijl wij er alles aan doen om burgers uit de gevarenzone te halen".