Oppenheimer is de grote winnaar bij de Oscars

Oppenheimer is de beste film van het jaar, met de beste acteurs, de beste muziek, geregisseerd door de beste regisseur en gefilmd door de beste cinematograaf. Dat vindt althans het deel van Hollywood dat lid is van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, zo bleek vannacht tijdens de uitreiking van de Academy Awards.

De film won veel, maar niet alle, van de prijzen waarvoor het atoomdrama genomineerd was. Dat betekent dat Christopher Nolan, schrijver en regisseur van de film, voor het eerst zelf Oscarwinnaar is (als regisseur) terwijl hij voor het scenario de prijs naar Cord Jefferson zag gaan, voor American Fiction. Cillian Murphy en Robert Downey, Jr wonnen de acteursprijzen voor hun rollen in Oppenheimer, terwijl Emily Blunt de prijs voor beste actrice in een bijrol aan zich voorbij zag gaan, ten gunste van Da’Vine Joy Randolph voor haar rol in The Holdovers. De beste actrice in een hoofdrol werd Emma Stone, voor haar rol in Poor Things.

Nolan stelde zich bescheiden op bij het in ontvangst nemen van de prijs. "Films zijn nog maar iets meer dan 100 jaar oud. Stel je eens voor dat je nog maar 100 jaar schilderkunst of theater hebt. We weten niet waar deze geweldige reis nog naartoe gaat vanaf dit punt, maar het is een eer dat jullie denken dat ik daar een rol van betekenis in speel."

In andere categorieën waren ook enkele noemenswaardige winnaars aan te wijzen: Billie Eilish werd de jongste artiest (22 jaar) die een tweede Oscar won (ze mocht de prijs meenemen voor Barbie-liedje 'What Was I Made For?') en Hayao Miyazaki werd de oudste winnaar (83 jaar) van de beste animatiefilm voor The Boy and the Heron. En met zijn winst voor Oppenheimer werd de van oorsprong Nederlandse Hoyte van Hoytema de eerste Nederlander in elf jaar die een Oscar in ontvangst mocht nemen.

Alle winnaars vind je op de site van de Oscars. Als je de hoogtepunten nog eens wil terugkijken, dan kan dat vanavond (of morgenavond) om 20:30 op de tv-zender FilmBox. En wie Oppenheimer heeft gemist, kan deze vanaf 21 maart bekijken via SkyShowtime.

Oppenheimer wint bij de Oscars
Oppenheimer wint bij de Oscars