NS wil treinkaartjes flink duurder maken

De NS overweegt de prijzen van treinkaartjes en abonnementen volgend jaar fors te verhogen, mogelijk met meer dan 10 procent. Dat meldt het spoorbedrijf in zijn jaarverslag over het afgelopen jaar. Voor dit jaar kon de NS een eerder voorgenomen tariefsverhoging nog voorkomen, maar dat lijkt volgend jaar niet meer mogelijk.

De prijzen van treinkaartjes en abonnementen hadden dit jaar al met 8,7 procent omhoog gemoeten, maar in oktober maakte het demissionaire kabinet bekend 120 miljoen euro vrij te maken om die stijgingen te voorkomen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat meldde daarbij wel dat het om een incidenteel bedrag ging.

En dat is dus geen structurele oplossing. NS voelt zich daarom genoodzaakt om vanwege stijgende kosten de uitgestelde tariefsverhoging in 2025 alsnog door te voeren, bovenop de reguliere inflatie, schrijft het spoorbedrijf in zijn jaarverslag. "Dat kan een verhoging van meer dan 10 procent betekenen voor 2025."

Arriva denkt dat het goedkoper kan
Vervoersbedrijf Arriva denkt echter dat de kosten van een kaartje voor de trajecten waar zij op rijden, omlaag kunnen. Een woordvoerder van Arriva zegt de berichten van NS over de prijzen te volgen. Arriva heeft nog geen besluit genomen over de tarieven van 2025. “Wij hebben als Arriva andere opdrachtgevers en andere afspraken waardoor onze tarieven geheel los staan van deze NS-ontwikkelingen.”

“Uiteraard herkennen wij als regionaal vervoerder zeker ook de door NS bij deze tariefontwikkeling genoemde problemen zoals afname van het aantal reizigers en de gevolgen van uitgestelde investeringen in de spoorinfra”, zo klinkt het bij Arriva. "Arriva wil echter verder kijken en zette eerder in op het zien en benutten van kansen. Wij zijn ambitieus en denken dat het spoornetwerk in heel Nederland een stuk aantrekkelijker en goedkoper kan worden georganiseerd.”