FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 29 februari 2024

Feyenoord na moeizame zege naar finale KNVB beker

Feyenoord heeft na een moeizame zege op FC Groningen de finale van de KNVB beker bereikt. In de Kuip werd de ploeg uit de Keuken Kampioen Divisie verslagen met 2-1.

In de eerste helft speelde Groningen fel en kreeg het ook de beste kansen. Zo schoot Valente naast en trof Duarte de paal. Nadat een schot van Duarte van richting werd veranderd door Beelen kwamen de bezoekers zelfs op een 0-1 voorsprong.

In de tweede helft voerde Feyenoord het tempo en met succes. Nadat Minteh en Stengs nog mistten was het Hancko die uit een voorzet van Stengs de gelijkmaker scoorde. Daarna raakte de wedstrijd meer in evenwicht en werden kansen schaars. De net ingevallen Lingr had aan een kans echter genoeg om zijn ploeg naar de finale te brengen. Daarin zal op 21 april NEC de tegenstander zijn. Tegenvaller was nog wel het uitvallen van Stengs die in de blessuretijd met een op het oog zware blessure van het veld gedragen werd.

Feyenoord

2 - 1

FC Groningen

 62' Hancko
 83' Lingr
   31' Duarte
 
 Gele kaart: Stengs,Lingr, (Feyenoord), Bacuna,Peersman, Emeran, (FC Groningen)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: ?
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Wellenreuther
Geertruida
Beelen
Hancko
López (Nieuwkoop/46)
Wieffer
Stengs (Milambo/90 4)
Timber (Zerrouki/81)
Minteh
Ueda (Lingr/80)
Paixão (Ivanusec/46)
  Jurjus
Bacuna
Rente
Peersman
Määttä (Bakker/78)
Schreuders (Lien/90)
Duarte (Turay/90)
Hove
Valente (Mendes/86)
v.Bergen (Emeran/ 86)
Postema

Verstappen twee keer zesde bij eerste vrije trainingen Bahrein

Op het circuit van Bahrein zijn donderdag de eerste twee vrije trainingen voor de eerste Grand Prix van het Formule 1-seizoen verreden. Die race staat op zaterdag in plaats van zondag gepland (16.00u NL) en dus zijn ook de trainingen en kwalificatie een dag eerder dan normaal.

In training één waren Racing Bull en McLaren bijzonder lekker bezig. Daniel Ricciardo noteerde in zijn RB de snelste tijd van het hele stel, met McLaren-coureur Lando Norris op slechts 0,032 seconden. Het gat naar hun teamgenoten, Oscar Piastri en Yuki Tsunoda, bedroeg al ruim twee en drie tienden, terwijl Max Verstappen in de Red Bull vlak achter Fernando Alonso de zesde tijd noteerde.

De tweede training werd een prooi voor Mercedes: Lewis Hamilton was het snelst van iedereen, George Russell gaf een ruime twee tienden van een seconde toe en Alonso stond er met plek drie opnieuw prima bij. Achter Carlos Sainz en Oscar Piastri tekende Verstappen voor opnieuw een zesde tijd, hoewel hij zich - zoals ongetwijfeld meer coureurs - vooral op de longere runs had gericht.

Vrijdag gaat om 13.30 uur de derde en laatste training van start, om 17.00 uur volgt dan de kwalificatie. De uitslagen zijn hier te vinden.

Hairy Biker Dave Myers (66) overleden

Dave Myers, die naam zal waarschijnlijk niet bij veel mensen een belletje doen rinkelen, maar voor de culinair wat meer onderlegde FOK!kers zal het duo The Hairy Bikers misschien wèl bekend voor komen.

Gedurende een periode van 20 jaar maakten de twee ruig bebaarde mannen (Si King en genoemde Myers) culinaire roadtrips op motorfietsen, en maakten zo veel mensen bekend met lokale en regionale keukens en gerechten vanuit de hele wereld.

Bijzonder was, dat juist in januari de BBC weer was gestart met de uitzending van de nieuwste serie, waarin Myers in de eerste aflevering vertelde "nooit meer gedacht had ooit nog eens op het zadel van z'n motorfiets te kunnen rijden". Hij was tijdens de opnames al doodziek. Waar collega Si vaak een wat meer serieuze toon aansloeg, was het Dave die vaak de vrolijke noot verzorgde tijdens de vele opnames en kooksessies. En hij geneerde zich niet om ver buiten de gebaande paden te bewegen: zo nam hij in 2013 nog als deelnemer deel aan het in het VK razend populaire tv programma Strictly Come Dancing.

Dave Myers overleed in het bijzijn van zijn familie na een twee jaar durende strijd tegen kanker. Hij werd slechts 66 jaar.

Alle FOK!schrikkelbazen overleven 2024!

Het is vandaag 29 februari, schrikkeldag, en dat betekent voor FOK! natuurlijk maar één ding: schrikkelbazendag! Al geruime tijd wordt op één dag per vier jaar bijgehouden hoe vaak men op een schrikkeldag op FOK! heeft gepost, en vooral wie op álle schrikkeldagen sinds het ontstaan van FOK! heeft gepost.

FOK! bestond toen natuurlijk al eventjes, maar 2000 was het eerste schrikkeljaar in het leven van ons aller favoriete forum. Van de vele, vele tienduizenden users zijn er natuurlijk heel veel die níet op schrikkeldagen hebben gepost, beetje bij beetje werd het lijstje schrikkelbazen dan ook kleiner. Tegenwoordig valt dat echter mee: in 2016 waren er zeven, maar die waren in 2020 ook allemaal weer present!

De vraag voor vandaag was natuurlijk duidelijk: zien we alle zeven schrikkelbazen, de users die inclusief 29 februari 2000 op álle schrikkeldagen gepost hebben, ook dit jaar weer terug, of valt er dit jaar wél iemand van het lijstje af? Het werd een spannende dag!

Om 06.32 uur kwam de eerste schrikkelbaas zich melden: Doc wenste ons allen een fijne dag en gaf aan in 2028 terug te keren, vergelijkbaar met vier jaar geleden. Om 07.27 uur was Arcee van de partij, met een voor Cynix ®, die ons vorig jaar helaas ontviel. Toeval of niet, een kwartiertje later, om 07.41 uur, was Djeez van de partij, weer eens zeikend over het weer: "Wat een grafweer", liet hij optekenen.

Drie van de vier gehad en om 07.59 uur was Swetsenegger ("Anyway...") ook alweer van de partij. Om 08.14 uur kwam Tokus vragen of het alweer zo ver was, dat was het inderdaad! Vervolgens stilte, tot een van dé oldbies van FOK!, TARAraboemdijee, om 09.59 uur liet weten zijn titel te prolongeren.

Zo was het weer eens wachten op yvonne, net als vier jaar geleden, maar dit keer was ze er toch wat rapper bij om een ieder uit zijn en haar leiden te verlossen: om 10.38 uur kregen we "Ik ben er " te horen van de grand dame van FOK!, de zeven FOK!schrikkelbazen zijn dus allemaal compleet en kunnen op naar 2028!

Poetin waarschuwt het Westen en wil de armoede in zijn land tegengaan

De Russische president Poetin hield zijn 'Speech to the Nation' in de aanloop naar zijn geplande herverkiezing midden maart. Hij maakte diverse beloften op het gebied van sociale zekerheid voor armen, zieken en gezinnen. Met het oog op de oorlog in Oekraïne beschuldigde hij het Westen ervan het gevaar van een nucleair conflict op te roepen.

Oorlog in Oekraïne
In zijn toespraak tot de Federale Vergadering, de Doema en de Federatieraad bedankte Poetin de burgers en ondernemers voor hun steun voor de zogenaamde "speciale militaire operatie". Volgens de leider van het Kremlin wordt de Russische militaire operatie in Oekraïne gesteund door de "absolute meerderheid van de bevolking".

Rusland verdedigt zijn soevereiniteit en veiligheid en beschermt zijn landgenoten in Oekraïne, aldus Poetin. Hij prees de Russische soldaten en liet de gevallenen eren met een moment van stilte.
Met betrekking tot de situatie aan het front in Oekraïne benadrukte Poetin dat de Russische strijdkrachten hun gevechtscapaciteit hebben vergroot. Het leger rukt "vol vertrouwen" op in verschillende gebieden.

Waarschuwing aan het Westen: gevaar voor nucleaire oorlog is reëel
Poetin verwierp beweringen dat Rusland het Westen wilde aanvallen als "onzin". Als er echter NAVO-troepen zouden worden ingezet op Oekraïens grondgebied, zouden de gevolgen en repercussies tragisch zijn. Rusland zou zo'n stap zien als een aanval op zijn soevereiniteit en beschikt over wapens die doelen op Westers grondgebied kunnen raken. Poetin benadrukte nogmaals dat het gevaar van een kernoorlog in zo'n situatie reëel is. De Russische nucleaire strijdkrachten staan volgens hem nog steeds op scherp.

Aanbod voor dialoog met de VS
Poetin bood de VS opnieuw een dialoog aan over de strategische veiligheid in de wereld. Rusland en de VS hadden tijdens hun conflict verschillende ontwapeningsverdragen opgeschort of opgezegd. Rusland zou bereid zijn tot nieuwe gesprekken als de VS zouden stoppen met het streven naar een strategische nederlaag in Oekraïne voor Moskou. Poetin zei ook dat hij het belangrijk vindt dat Rusland zijn betrekkingen met de Arabische en Latijns-Amerikaanse landen versterkt.

Economische situatie
De Russische economie zal binnenkort een van de vier grootste ter wereld zijn in termen van koopkrachtpariteit*, verklaarde Poetin. De leider van het Kremlin waarschuwde echter dat het wegwerken van het tekort aan arbeidskrachten en technologie cruciaal is als Moskou zijn economische doelen wil bereiken.
*Achtergrond: Koopkrachtpariteiten worden volgens het Federale Bureau voor de Statistiek berekend om macro-economische cijfers zoals het bruto binnenlands product om te zetten in een gestandaardiseerde munteenheid en zo internationaal vergelijkbaar te maken.

Russische zakenmensen moeten in Rusland investeren en hun bezittingen en eigendomsrechten moeten worden beschermd, zei president Poetin verder. De belastingen voor kleine en middelgrote ondernemingen in Rusland moeten worden verlaagd. Tegelijkertijd zinspeelde Poetin op mogelijk hogere belastingen voor vermogende individuen en bedrijven met een hoog verdienvermogen.

Sociale zekerheid
Poetin gaf toe dat meer dan 13 miljoen mensen in Rusland nog steeds onder de armoedegrens leven. Vooral grote gezinnen worden hierdoor getroffen. In zijn State of the Nation toespraak maakte hij een aantal beloften in deze context. Hij riep op tot een nieuw nationaal steunprogramma voor gezinnen. Het minimumloon moet stijgen van 19.000 roebel (190 euro) per maand naar 35.000 roebel (350 euro) in 2030.
Poetin beloofde daarnaast een biljoen roebel (ongeveer 10 miljard euro) aan nieuwe begrotingsmiddelen voor de modernisering van de gezondheidszorg. Volgens Poetin zullen de verbeteringen op dit gebied en de investeringen in sportinfrastructuur de levensverwachting in Rusland verhogen van de huidige 73 naar 78 jaar in 2030.

Remedy Entertainment koopt rechten Control

Remedy Entertainment heeft de rechten teruggekocht van de Control-franchise van uitgever 505 Games. Hiermee kan Remedy zelf straks Control 2 en alle toekomstige games zelf gaan uitgeven. Het was een schijntje, het koste maar tenslotte 17 miljoen euro. Dit alles is na te lezen in de officiele blogpost.

Nu is het geen geheim dat Remedy Entertainment graag een multiverse probeert te bouwen tussen Control, Alan Wake, Max Payne en Quantum Break. Met deze aankoop wordt deze droom een stukje meer realiteit. De 17 miljoen euro is niet helemaal uit de lucht gegrepen, dit waren namelijk de ontwikkelingskosten van Control 2 en Condor, een game die in 2022 aangekondigd werd. 

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 9

Na maanden uitgesteld te zijn is deze week het tweede deel van Dune te zien. De concurrentie komt vooral van kleinere titels, dus wat ga jij zien? De grote of een kleintje?

Dune: Part Two

De legendarische reis van Paul Atreides gaat verder in gezelschap van Chani en de Fremen, terwijl hij zint op wraak op degenen die voor de ondergang van zijn familie gezorgd hebben. Paul zal moeten kiezen tussen de liefde van zijn leven en het lot van het universum om de vreselijke toekomst te voorkomen die hij als enige voorzien heeft.

Origin

Origin beschrijft de literaire en spirituele reis die Isabel Wilkerson maakt terwijl ze onderzoek doet naar wat haar besteller-boek Caste: The Origins of Our Discontentszal worden. Reizend over de wereld, ontdekt ze tijdens haar research verbanden tussen o.a. het nazisme, de Amerikaanse slavernij en het Indiase kastenstelsel. 

When Fucking Spring is in the Air

De 17-jarige Kasia is is rebels, eigenzinnig en vooral: verliefd. Ze is vervreemd van haar ouders en groeit op bij haar oma. Totdat ze zwanger blijkt, haar relatie uitgaat en tot overmaat van ramp ook haar oma overlijdt. Geld voor een abortus is er niet en aan haar vriendje heeft ze ook niks. Ze besluit dat het tijd is om haar afwezige ouders verantwoordelijk te houden en ze de rekening te presenteren. De zoektocht naar deze emotionele schadevergoeding, voert haar dwars door Europa en confronteert haar met schokkende opgekropte familiegeheimen. Welk pad zal Kasia inslaan?

Vogels Kun Je Niet Melken

Boer Bote de Boer uit Tjerkwerd Súdwest-Fryslân kijkt reikhalzend uit naar de komst van de grutto. In heel Friesland laat deze weidevogel zich nauwelijks nog zien, maar bij hem blijft hij komen, in groten getale zelfs. Ook dit jaar is alles gereed voor zijn komst. Het grondwater staat hoog, de plasdrassen zijn aangelegd. En het ouderwetse weidegras zit bomvol kruiden en insecten, precies zoals de grutto’s het graag hebben. Astrid, Bote’s vrouw, gunt haar man zijn vogels. Als ze met zijn tweeën waren, mocht hij van haar zijn gang gaan. Maar ze zijn niet met zijn tweeën, ze hebben vijf kinderen. De oudste zonen willen de boerderij graag in de toekomst overnemen. Maar dan moet er nog wel steeds een boerderij om over te nemen zijn.

Songs of Earth

IJsblauwe gletsjers, klaterende watervallen en knisperend groene loofbomen vormen het adembenemende decor van de natuurfilm Songs of Earth. Regisseur Margreth Olin keert terug naar haar geboorteplaats, de betoverende vallei Oldedalen in Noorwegen, voor een liefdevolle ode aan zowel deze majestueuze omgeving als aan haar ouders, die na al die jaren nog steeds een diepgewortelde liefde voor elkaar koesteren. Al zijn hele leven wandelt haar ondertussen 84-jarige vader Jørgen, door deze naar verluidt mooiste vallei van Noorwegen. Als kind nam hij zijn dochter al mee op zijn wandelingen, waar ze samen alles bespraken. Ook nu fungeert hij als de wijze gids van zijn dochter en neemt hij haar een heel jaar lang mee op zijn tochten door het magnifieke landschap. Hij deelt verhalen die geworteld zijn in generaties. Hier groeiden zijn voorouders op, ze werden verliefd en stichtten gezinnen, te midden van natuurlijke verschuivingen en overstromingen die deel uitmaken van het leven in deze grillige natuur.

Une Affaire d'honneur

Parijs 1887. In die tijd was duelleren de enige manier om je eer te verdedigen. Clément Lacaze, een charismatische schermmeester, raakt verstrikt in een spiraal van destructief geweld. Hij ontmoet Marie-Rose Astié, een feministe die haar tijd ver vooruit is, en besluit haar de complexe kunst van het duelleren te leren. Samen trotseren ze provocaties en bundelen ze hun krachten om hun respectievelijke eer te verdedigen.

India: machinist vergeet handrem, trein rijdt zo'n 70 km door

In India is een grote treinramp op het nippertje voorkomen. Een goederentrein, die zonder machinist was gaan rijden, kon tot stilstand worden gebracht door houtblokken op de rails te plaatsen.

Ambtenaren zeiden dat de machinist was vergeten om de handrem aan te trekken voordat hij uit de trein stapte in Kathus waarna de trein wegrolde en door het glooiende landschap steeds meer snelheid kreeg.

De goederentrein - die stenen vervoerde - passeerde ongeveer vijf stations voordat hij in Uchi Bassi tot stilstand kwam. "De trein werd gestopt nadat een spoorwegbeambte houtblokken op het spoor plaatste om de trein tegen te houden," zeiden ambtenaren. De trein had toen 70 kilometer stuurloos afgelegd.

Op een video die circuleert op social media is te zien hoe de goederentrein over een spoorlijn rijdt, waarbij een snelheid van 100 km/u werd bereikt.
 

EA ontslaat vijf procent van zijn werknemers

Het zijn geen goede tijden als je een gameontwikkelaar bent. Waar Xbox en PlayStation een deel van zijn medewerkers ontsloeg, zijn nu de medewerkers bij EA aan de beurt. Dit blijkt uit een blogpost van CEO Andrew Wilson. Hoewel hij zijn blogpost positief insteekt over hoe goed EA het wel niet doet, laat hij toch even weten dat hij 5 procent van zijn werknemers gaat ontslaan.

Games die hierdoor geraakt worden zijn onder andere een nog niet aangekondigde Star Wars-game, een studio die actief werkte aan Battlefield sluit zijn deuren, mobiele games zoals F1 Racing Mobile en MLB Tap Sports leggen het lootje. Het lijkt erop dat vooral de games waarbij een licentie dient ingekocht te worden niet meer doorontwikkeld gaan worden en dat EA zich vooral op zijn eigen IP’s gaat richten.

Call of Duty: Warzone Mobile te spelen vanaf 21 maart

"The numbers Mason, what do they mean!” Nou, op 21 maart dit jaar kun je op je mobieltje ook genieten van Verdansk in Call of Duty: Warzone Mobile. Dat Activision er ook echt moeite in gestoken heeft, blijkt wel uit het feit dat de game volledig in sync loopt met de console- en pc-versie.

Want niet alleen kun je met 120 spelers straks in de trein een potje Battle Royale spelen in Verdansk, maar alles wat je levelt op je mobiel wordt meegenomen naar het grote scherm. Zo mis je nooit meer punten in de Battle Pass, verdien je nog sneller XP voor je wapens en operators en mis je nooit meer een kill.

Call of Duty: Warzone Mobile is vanaf nu te predownloaden op https://www.callofduty.com/warzonemobile

Zijn huurbazen te streng als ze huurders op straat zetten wegens drugs of vuurwerk?

Als iemand meer dan 5 wietplanten kweekt in zijn huurwoning of daar meer dan 25 kg aan vuurwerk opslaat zullen woningbouwverenigingen bij ontdekking de bewoner(s) resoluut op straat zetten. Daarnaast komen deze huurders op een zwarte lijst, waardoor ze niet iets anders kunnen huren. Zijn huurbazen te streng? 

Geen dak meer boven je hoofd (@Freepik)
Geen dak meer boven je hoofd (@Freepik)

NS wil treinkaartjes flink duurder maken

De NS overweegt de prijzen van treinkaartjes en abonnementen volgend jaar fors te verhogen, mogelijk met meer dan 10 procent. Dat meldt het spoorbedrijf in zijn jaarverslag over het afgelopen jaar. Voor dit jaar kon de NS een eerder voorgenomen tariefsverhoging nog voorkomen, maar dat lijkt volgend jaar niet meer mogelijk.

De prijzen van treinkaartjes en abonnementen hadden dit jaar al met 8,7 procent omhoog gemoeten, maar in oktober maakte het demissionaire kabinet bekend 120 miljoen euro vrij te maken om die stijgingen te voorkomen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat meldde daarbij wel dat het om een incidenteel bedrag ging.

En dat is dus geen structurele oplossing. NS voelt zich daarom genoodzaakt om vanwege stijgende kosten de uitgestelde tariefsverhoging in 2025 alsnog door te voeren, bovenop de reguliere inflatie, schrijft het spoorbedrijf in zijn jaarverslag. "Dat kan een verhoging van meer dan 10 procent betekenen voor 2025."

Arriva denkt dat het goedkoper kan
Vervoersbedrijf Arriva denkt echter dat de kosten van een kaartje voor de trajecten waar zij op rijden, omlaag kunnen. Een woordvoerder van Arriva zegt de berichten van NS over de prijzen te volgen. Arriva heeft nog geen besluit genomen over de tarieven van 2025. “Wij hebben als Arriva andere opdrachtgevers en andere afspraken waardoor onze tarieven geheel los staan van deze NS-ontwikkelingen.”

“Uiteraard herkennen wij als regionaal vervoerder zeker ook de door NS bij deze tariefontwikkeling genoemde problemen zoals afname van het aantal reizigers en de gevolgen van uitgestelde investeringen in de spoorinfra”, zo klinkt het bij Arriva. "Arriva wil echter verder kijken en zette eerder in op het zien en benutten van kansen. Wij zijn ambitieus en denken dat het spoornetwerk in heel Nederland een stuk aantrekkelijker en goedkoper kan worden georganiseerd.”

Aantal personen met bijstand licht toegenomen in 2023

Eind december 2023 ontvingen 401 duizend personen tot de AOW-leeftijd een algemene bijstandsuitkering. Dat zijn 4 duizend personen meer dan een jaar eerder, een stijging van ruim 1 procent. Met name onder mannen en jongeren tot 27 jaar nam het aantal bijstandsgerechtigden toe. Dit blijkt uit nieuwe, voorlopige cijfers van het CBS.

Dit is het tweede kwartaal op rij dat er meer bijstandsontvangers waren dan een jaar eerder. Daarvoor was het aantal bijstandsgerechtigden ten opzichte van een jaar eerder juist negen kwartalen achtereen kleiner. In 2020 nam het aantal bijstandsontvangers toe, bij het uitbreken van de coronacrisis. Het aantal mensen dat eind december 2023 een bijstandsuitkering ontving is met circa 400 duizend relatief laag en rond hetzelfde niveau als tien jaar geleden.

Vooral onder jongeren meer bijstand
Onder jongeren tot 27 jaar nam het aantal bijstandsuitkeringen relatief het sterkst toe, met ruim 9 procent (3 duizend personen). De groep jongeren tot 27 jaar met een algemene bijstandsuitkering is met 38 duizend personen het kleinst. Ook onder de 45-plussers tot de AOW-leeftijd was een lichte stijging zichtbaar, namelijk van duizend personen, een toename van 1 procent. Het aantal personen met een bijstandsuitkering in de leeftijd van 27 tot 45 jaar is eind 2023 ongeveer gelijk gebleven. Gerekend over de periode eind 2016 tot en met eind 2022 daalde deze groep met in totaal 51 duizend personen.

Vooral een toename onder mannen
Eind 2023 ontvingen vrouwen vaker een bijstandsuitkering dan mannen; 227 duizend vrouwen tegenover 174 duizend mannen. Ook in eerdere jaren ontvingen vrouwen vaker bijstand, maar het verschil was eind 2023 wel kleiner dan een jaar eerder. Dit komt doordat het aantal mannen dat bijstand ontving met 2 procent toenam, terwijl het aantal vrouwen in de bijstand nagenoeg gelijk bleef. Over het algemeen schommelt het aantal mannen in de bijstand meer dan het aantal vrouwen, terwijl mannen minder vaak een bijstandsuitkering ontvangen. Alleen in 2021 en 2022 daalde het aantal vrouwen in de bijstand meer dan het aantal mannen.

Ruim 11 duizend jarigen op schrikkeldag

Dit jaar vieren ruim 11 duizend mensen op 29 februari hun verjaardag. Schrikkeldag blijft ook een populaire dag om in het huwelijksbootje te stappen. Dat meldt het CBS.

Een verjaardag op schrikkeldag is bijzonder, omdat het maar een keer in de vier jaar voorkomt. Op 29 februari 2024 kunnen 370 kinderen, die vier jaar geleden zijn geboren, voor het eerst hun verjaardag op schrikkeldag vieren. In totaal zijn ruim 11 duizend mensen in Nederland op schrikkeldag jarig. Dit jaar worden 8 van hen honderd jaar.

Iets minder geboorten op schrikkeldag
In een schrikkeljaar worden op de 29e iets minder kinderen geboren dan op een vergelijkbare weekdag in februari. Zo werden er in 2020 op een gemiddelde zaterdag in februari 391 kinderen geboren en op zaterdag 29 februari 362. Ook in eerdere schrikkeljaren is een soortgelijk verschil zichtbaar.

Trouwen op schrikkeldag blijft populair
In februari wordt doorgaans weinig getrouwd, maar een bijzondere dag als schrikkeldag is wel populair. Op zaterdag 29 februari 2020 traden 109 stellen in het huwelijk, tegen 53 op een gemiddelde zaterdag in februari dat jaar. Ook op eerdere schrikkeldagen werd meer getrouwd dan op dezelfde weekdag in die maand. Schrikkeldag 2000 was relatief populair: er trouwden bijna drie keer zoveel stellen als normaal op een dinsdag in februari dat jaar.

In 2020 had schrikkeldag ook concurrentie van andere populaire datums. Zo gaven 81 stellen elkaar het jawoord op 02-02-2020, wat relatief veel is voor een zondag omdat er dan normaal gesproken heel weinig getrouwd wordt. Op een gemiddelde zondag in februari 2020 waren dat maar 8 stellen. Ook op donderdag 20-02-2020 trouwden relatief veel stellen, ruim acht keer meer dan op een andere donderdag in februari.

Bijna 2 200 stellen vieren huwelijksjubileum
Op 29 februari 2024 vieren bijna 2 200 echtparen hun schrikkelhuwelijksjubileum. Daarvan vieren 122 paren dat ze vier jaar getrouwd zijn en de meesten (349 paren) vieren hun achtjarig jubileum. Daarnaast zijn er 106 echtparen die hun robijnen (40 jaar) bruiloft vieren, en 9 stellen bereiken met 60 jaar huwelijk de status van diamanten bruidspaar.

Trust lanceert nieuwe Fayzo gaming headsets

Trust heeft deze week een drietal nieuwe Fazyo headsets uitgebracht. Het premium model, de GXT 491, is wireless en belooft virtueel 7.1 surround geluid. Deze headset heeft een adviesprijs van zeventig euro.

De twee andere modellen zijn minder luxe, maar ook goedkoper. De GXT 490 bijvoorbeeld heeft dezelfde virtueel 7.1 surround geluid, maar is bedraad. De GTX 489 is het goedkoopste model, deze headset heeft enkel normaal stereo geluid en geen RPG-verlichting. Ze kosten respectievelijk vijftig en veertig euro.

De headsets werken op alle consoles en zijn in drie kleuren beschikbaar: Booster Black, Winning White en Playful Purple. De GTX 491 heeft overigens nog een extra feature, je kunt met behulp van de 'dual wireless' functionaliteit tegelijkertijd je telefoon en je pc/console draadloos aansluiten. Dit betekent dus dat je bijvoorbeeld met iemand op Discord kunt bellen op je telefoon terwijl je ook gewoon tegelijk op je PS5 speelt.

Voetbalsters niet naar Olympische Spelen na nederlaag tegen Duitsland

De Nederlandse voetbalsters zijn er niet in geslaagd zich de plaatsen voor de Olympische Spelen van komende zomer, in Parijs. De ploeg verloor in de wedstrijd om plek drie in de Nations League van Duitsland, dat zich daarmee voor Parijs plaatste.

Op de Nations League Finals waren twee olympische tickets te verdienen. Frankrijk is als gastland automatisch geplaatst, maar haalde de finale, waardoor Nederland en Duitsland niet alleen om plek drie in de Nations League, maar vooral om het tweede olympische startbewijs speelden.

Lange tijd gebeurde er weinig in het Abe Lenstra Stadion, waar Duitsland af en toe een wat groter kansje kreeg en Nederland eigenlijk niks creeërde. Na een ruim uur kwam dan de onvermijdelijke Duitse goal, nadat Klara Bühl volledig vrij stond en simpel kon scoren.

Nederland moest zich herpakken, maar dat lukte niet echt en een dikke tien minuten later was het opnieuw raak: Lea Schüller tekende het vonnis voor Oranje, dat pas in de blessuretijd nog een eerste redelijk grote kans kreeg, maar die leverde niks op.

De Nations League werd gewonnen door Spanje, dat Frankrijk klopte. Aitana Bonmati was na een goed half uur trefzeker, kort na rust tekende Mariona Caldentey voor de 2-0 eindstand.

Rockstar vraagt werknemers weer vijf dagen op kantoor te werken

Rockstar heeft in een e-mail aan haar werknemers gevraagd weer vijf dagen per week op kantoor te komen werken. Het bedrijf noemt productiviteit en veiligheidsredenen voor de beslissing.

Rockstar is druk bezig met de ontwikkeling van Grand Theft Auto VI en is in de latere fase van ontwikkeling, aangezien de game volgend jaar uit moet komen. De druk op de ketel houden en effectief produceren is daarmee voor het bedrijf van groot belang (ook al is aangetoond dat thuiswerken niet leidt tot verminderde productiviteit).

De andere reden, veiligheid, heeft alles te maken met de grootschalige leaks waarmee het bedrijf te maken heeft gehad. Om te voorkomen dat er in de laatste fase van ontwikkeling nog meer lekt, lijkt het meer controle te willen hebben.

Het is niet duidelijk in hoeverre dit een verplichting is of op vrijwillige basis zal gebeuren.

NASCAR: bizarre close finish op Atlanta, top-3 binnen 0,007 seconden

Voor de liefhebber van Amerikaanse racerij keren we nog even een keertje terug naar de zondagavond, omdat het kan. Op de Atlanta Motor Speedway werd de tweede race van het jaar in de NASCAR Cup Series verreden, de Ambetter Health 400.

Voor het eerst in meer dan 460 races was de poleposition voor Michael McDowell, die - na een straf voor Joey Logano - Kyle Busch naast zich had op de eerste rij, voor Todd Gilliland en Kyle Larson. Al na krap een ronde ging het achter de voorste gelederen fout: Austin Dillon ging in de rondte en ontketende zo een kettingreactie.

Na zo'n 25 ronden ging Chris Buescher, die ook lekker voorin reed, in de rondte, maar dit keer bleef het bij een schuifpartij. Even later zorgde een flinke schuiver van Denny Hamlin nog voor een korte caution, waarna er nog één ronde geracet werd in stage één. McDowell pakte die stagewinst, voor Ryan Blaney, Ross Chastain en Larson.

Een ronde pitstops verder konden we door met stage twee, Gilliland, Logano, Corey LaJoie en Buescher voorop. Die stage verliep beduidend rustiger en leverde een stagewinst op voor Austin Cindric, met Larson en Blaney, maar wel nadat het in de voorlaatste ronde van de stage tóch fout ging: Buescher tikte Logano in de rondte op de vierde plek.

Met Keselowski, Gilliland, Hamlin en Chase Elliott voorop werd het groen weer gezwaaid voor de laatste negentig ronden, waarbij dit keer een schuiver van Elliott - na een tikje van Chastain - voor een caution zorgde met een ronde of zestig te gaan. Niet veel later ging het weer fout en weer voorin het veld: Larson, Keselowski en LaJoie gingen gezamenlijk de muur in - zo waren er nog welgeteld zeven coureurs over die nog níet bij een crash betrokken waren.

Bij de herstart pakte Blaney de leiding, maar Kyle Busch ging er rap voorbij. Dat duurde niet lang, want Blaney sloeg terug, maar wéér ging het fout: Chase Briscoe, rijdend op de vierde plek, kwam in het gedrang met Hamlin terecht en ging de muur in, wat voor beiden forse schade opleverde. Na een onderbreking van bijna twintig minuten voor opruimwerkzaamheden konden we door, met Blaney, Daniel Suarez, Cindric, Busch en Martin Truex voorop.

Het duurde niet lang voor het weer fout ging: in het middenveld verloor Josh Berry de controle over zijn auto, waardoor de boel weer in de rondte ging. Dit keer reden Suarez en Blaney bij de herstart voorop met zes ronden te gaan, waarbij Blaney de leiding pakte. Busch en Suarez kwamen uit de slipstream en zorgden voor een bizarre finish, waarbij met het blote oog aanvankelijk vrijwel niet te zien was wie er won. Dat bleek Suarez te zijn, welgeteld 0,003 seconden voor Blaney en 0,007 seconden voor Busch.

FOK! Wat een weer: minder fris maar niet droog

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend is het bewolkt en zijn er perioden met regen en motregen. Er staat een matige, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtige tot krachtige wind uit het zuiden, windkracht 5-6.

Vanmiddag is het bewolkt en zijn er perioden met regen of motregen. De maximumtemperatuur ligt rond 9°C. De wind komt uit het zuiden en is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5-6.

Vanavond is het bewolkt en zijn er perioden met regen. De wind uit het zuiden is matig, aan zee eerst nog vrij krachtig.

Komende nacht trekt regen van zuidwest naar noordoost over het land. Vanaf halverwege de nacht wordt het van het zuidwesten uit droog. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 4°C. Er staat in het begin een matige, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig wind uit het zuiden. De wind neemt overal af naar matig en gaat uit een westelijke richting waaien.

Tot morgen!

                   

De zon gaat onder in Wormerveer en blijft achter de wolken vandaag (Foto: DJMO)
De zon gaat onder in Wormerveer en blijft achter de wolken vandaag (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1203

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.