Halsema bepaalt zelf aanpak A10-blokkades, ondanks oproep minister Yesilgöz

Burgemeester Halsema is niet van plan om de oproep van demissionair minister Yesilgöz om strenger in te grijpen bij demonstraties per definitie te volgen. Volgens haar is het aan de lokale driehoek om de aanpak te bepalen en niet de bevoegdheid van de minister. In het AT5-programma 'Het Gesprek met de Burgemeester' geeft ze wel aan "ongeduldiger" te zullen zijn bij een volgende wegblokkade. Zo meldt AT5

De klimaatactivisten van Extinction Rebellion zijn voornemens om op 24 februari de A10 bij Amsterdam te bezetten. Als het aan demissionair minister Yesilgöz ligt, wordt er dan strenger opgetreden door de politie en worden er meer boetes uitgedeeld. De verklaring van de minister komt voort uit een spoedoverleg met het OM en de politie na de boerenprotesten, waarbij asbest en hooibalen op de snelweg werden gegooid. 

"Dat zijn gewoon misdrijven, dat zijn geen vreedzame blokkades meer maar veel agressiever", reageert burgemeester Halsema. "Dat men wil dat het OM daar sterker in optreedt, begrijp ik."

Europese jurisprudentie
Volgens de burgemeester is het van belang om de bestuurlijke verhoudingen in orde te hebben bij demonstraties, de lokale driehoek bepaalt. "Wij nemen die verantwoordelijkheid bijvoorbeeld bij de A10 buitengewoon serieus. Wij zijn daarbij beperkt door wet- en regelgeving en internationale jurisprudentie. Met die beperkingen van demonstratievrijheid en de jurisprudentie zo goed mogelijk te opereren en de snelweg zo snel mogelijk weer vrij te hebben."

Dat er bij de wegblokkades van Extinction Rebellion geen geweld wordt gebruikt, betekent dat het demonstratierecht voor de groep stevig is, aldus de burgemeester. "Ze maken gebruik van hun demonstratievrijheid, en in de Europese jurisprudentie is vastgelegd dat blokkades daar deel van uit kunnen maken. We grijpen wel in en doen dat zo snel mogelijk, maar moeten wel rekening houden met de rechtspraak."

Maar toch werd er bij de vorige blokkade uiteindelijk ingegrepen vanuit het strafrecht. "Justitie heeft de opdracht gegeven om op te treden om te beëindigen. Het strafbare feit werd vastgesteld dat had tot doel om de demonstratie te beëindigen en dat is gebeurd."

Dat de minister de behoefte voelt om stevig op te treden rondom deze demonstraties, begrijpt Halsema, maar: "Ik snap dat de minister van Justitie de behoefte heeft om daar stevig in te opereren. Maar ik denk dat het toch goed is om te blijven vaststellen dat lokale driehoeken echt operationele beslissingen nemen waarbij ook echt rekening wordt gehouden met bijvoorbeeld het belang van het verkeer om over de A10 door te kunnen rijden. En het belang voor nood- en hulpdiensten om niet gehinderd te worden."

De Amsterdamse politiebond ANPV is wél blij met de uitspraken van de minister. "Dat zal een keertje tijd worden", reageerde woordvoerder Fred Driessen toen. "Ze zijn er eigenlijk veel te laat mee." Volgens hem is het voor de politiemensen moeilijk te verkroppen dat ze wel mensen zonder licht moeten beboeten, maar snelwegblokkeerders vrijuit laten gaan. "Als de milieu-activisten ermee wegkomen, verdwijnt de motivatie om bonnen elders uit te delen", zegt Driessen.

Halsema begrijpt dat het voor politie ter plaatse lastig kan zijn om ergens te staan en niet meteen te kunnen ingrijpen. "Alleen ziet het Openbaar Ministerie zich er ook mee geconfronteerd dat vervolging en registratie heel veel tijd kost. Het landelijk OM heeft daarover gezegd dat men zwaardere criminaliteit voorrang heeft boven dit. Dat de politie daar moeite mee heeft dat kan ik me wel voorstellen. Maar dat zal de politie dan met het OM moeten bespreken."

Oproep minister heeft geen invloed
24 februari wil Extinction Rebellion weer de A10 blokkeren. Volgens de burgemeester zal de oproep van de minister geen invloed hebben op het ingrijpen van de driehoek. "Ik heb zelf al aangegeven dat bij een tweede keer we wel wat ongeduldiger zullen zijn en sneller zullen optreden. Dat zijn wij nu aan het voorbereiden, maar dat zijn onze eigen afwegingen."