Carlson interviewt Poetin, 'Rusland wil wel onderhandelen met de VS'

De voormalige Fox News-presentator wordt beschouwd als Rusland-gezind en staat bekend om zijn rechts-conservatieve houding en de verspreiding van samenzweringstheorieën. In het meer dan twee uur durende gesprek dat eerder deze week werd opgenomen en nu is gepubliceerd, herhaalde Poetin zijn bekende standpunten over de aanvalsoorlog van Rusland tegen Oekraïne.

Het was Poetins eerste uitgebreide toespraak voor een westers publiek sinds het begin van het conflict in Oekraïne. Daaruit blijkt dat de leider van het Kremlin het "onmogelijk" acht dat Rusland zich militair aan Oekraïne overgeeft.

'Geen interesse in Polen'
Poetin sloot ook een aanval op andere landen zoals Polen of Letland uit. "Nee," antwoordde Poetin, "slechts in één geval: als Polen Rusland zou aanvallen." Rusland heeft "geen belang bij uitbreiding van het conflict", zei Poetin letterlijk. De president legde uit dat Rusland geen interesse had in Polen, Letland of andere landen. De NAVO-staten probeerden alleen hun eigen bevolking te intimideren - met een denkbeeldige Russische dreiging.

Poetin: 'Rusland is niet de agressor'
Poetin benadrukte toen nogmaals dat Rusland niet de agressor was, maar zijn volk, het land en zijn toekomst verdedigde. Hij zei dat het noodzakelijk was geweest om de Russischtalige inwoners van Oekraïne te beschermen. Hij benadrukte ook dat hij moest voorkomen dat Oekraïne een bedreiging zou vormen voor Rusland na een eventuele toetreding tot de NAVO.

Poetin wil wel onderhandelen met de VS
Zou de Wall Street Journal-verslaggever Evan Gershkovich, die in Rusland is beschuldigd van spionage, kunnen worden vrijgelaten? Er kan een overeenkomst worden bereikt, zei Poetin. Er zijn echter bepaalde voorwaarden die worden besproken tussen de inlichtingendiensten. Poetin liet dus indirect doorschemeren - zonder een naam te noemen - dat hij zich zou kunnen voorstellen dat de Amerikaanse journalist wordt vrijgelaten in ruil voor een Rus die in 2021 in Berlijn tot levenslang is veroordeeld voor moord.

Met betrekking tot Oekraïne benadrukte Poetin dat hij bereid was om te onderhandelen. Maar de VS heeft volgens hem het voortouw. Als de Verenigde Staten echt een einde wilden maken aan de gevechten, zouden ze eerst moeten stoppen met het leveren van wapens aan Oekraïne. Dan zou het binnen een paar weken voorbij zijn.

Amerikaanse presidentsverkiezingen en betrekkingen met de VS
Met betrekking tot de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen in november zei de Russische president dat een verandering in het Witte Huis de betrekkingen tussen Rusland en de VS niet zou veranderen. Het gaat niet om de persoon van de president, maar om diepere geopolitieke verschillen.

Tussen diplomatieke dialoog en propaganda
Het interview met voormalig Fox News presentator Carlson wordt alom gezien als een kans voor Poetin om zijn standpunten rechtstreeks tot een Amerikaans publiek te richten. De dialoog heeft zowel in Rusland als in het Westen voor opschudding gezorgd. Voorstanders zien het interview als een belangrijke diplomatieke stap. Critici, aan de andere kant, zien het als een platform voor Poetin om zijn agenda ongehinderd te verspreiden.

Het volledige interview: