Wilders geërgerd dat spreidingswet is aangenomen door Eerste Kamer

Het chagrijn is groot bij de formerende partijen nadat de VVD-fractie in de Eerste Kamer besloot voor de omstreden spreidingswet te stemmen. "We hebben een probleem wat moet worden besproken." Met deze woorden gaf PVV-leider Wilders woensdagochtend het startschot voor de formatiegesprekken. De partijen die momenteel onderhandelen voor een kabinet willen de spreidingswet niet. Maar nu de VVD-senatoren hebben ingestemd heeft partijleider Dilan Yesilgöz iets uit te leggen.

De PVV vindt migratie een topprioriteit in de formatiegesprekken. De partij noemt de spreidingswet een 'dwangwet' omdat gemeenten onder druk kunnen worden gezet om asielzoekers op te vangen. BBB-leider Van der Plas en NSC-leider Omtzigt hebben nog niet gereageerd.

Dinsdagavond werd duidelijk dat er voldoende steun is voor de wet in de Eerste Kamer, omdat de VVD-fractie tegen de verwachting in voor heeft gestemd tot ergernis van Wilders. Hij heeft zich altijd  verzet tegen deze wet die tot doel heeft om asielzoekers eerlijker te verdelen over het land. 

"Ik hoop dat we er samen uitkomen", zei Wilders na afloop van de middagsessie. De andere deelnemers aan de gesprekken hielden hun mond. VVD-leider Yesilgöz zei eerder: "Elk probleem kan worden opgelost, zo sta ik in het leven." En ze herhaalde het mantra van de afgelopen weken: "Het zijn gewoon goede gesprekken."