Epstein Files: groot netwerk, veel namen al bekend

Een Amerikaanse rechtbank heeft onlangs documenten openbaar gemaakt met daarin de namen van personen die verbonden waren met de overleden zakenman en veroordeelde zedendelinquent Jeffrey Epstein. Onder deze namen worden ook oud-president Bill Clinton en de Britse prins Andrew genoemd.

Volgens zijn jongere broer Mark had Jeffrey Epstein informatie over Donald Trump en de Clintons die zo schokkend was, dat het de presidentsverkiezingen van 2016 overhoop had kunnen gooien als hij details naar buiten had gebracht.

Projectontwikkelaar Mark, 69, wilde echter niet verder in gaan op verdere  vragen en zei dat zijn broer hem nooit precies had verteld wat hij wist over de toenmalige presidentskandidaten. Van beide kandidaten was bekend dat ze zich in Epsteins kring bewogen, direct of indirect. Volgens vluchtlogboeken vloog Trump zeven keer in Epsteins privéjet in de jaren '90, waarbij hij heen en weer vloog tussen Palm Beach, Florida, en New York, minstens twee keer vergezeld door familieleden.

De documenten zijn afkomstig van een civiele rechtszaak uit 2015 waarin beschuldigingen tegen Ghislaine Maxwell centraal stonden, zij werd gezien als de rechterhand van Epstein. De zakenman werd verdacht van seks en seksuele uitbuiting van minderjarige meisjes en samenzwering, maar is nooit veroordeeld omdat hij in 2019 dood werd aangetroffen in zijn cel in New York. Maxwell is daarentegen wel veroordeeld en kreeg een gevangenisstraf van 20 jaar vanwege haar betrokkenheid bij het seksueel misbruik door Epstein.

Het in de documenten genoemd staan betekent niet dat iemand  actief is geweest in het misbruiknetwerk van Jeffrey Einstein, alleen dat zijn of haar naam genoemd is in de civiele rechtzaak.

Er zijn in totaal 943 pagina's aan documenten vrijgegeven. Deze zijn hier te downloaden in PDF om te bekijken.