VS verkiezingen zullen gaan tussen Trump en Biden, kiezers zijn er niet blij mee

Volgens recente peilingen zal de strijd om het presidentschap van de Verenigde Staten in 2024 waarschijnlijk opnieuw tussen Joe Biden en Donald Trump gaan, dezelfde kandidaten die vier jaar geleden ook al tegenover elkaar stonden. In een interview met WNL Op Zondag op NPO 1 zegt Koen Petersen, Amerikanist en VVD-senator: "De meerderheid van Amerika is hier niet blij mee."

Petersen geeft aan dat Biden versus Trump "het meest waarschijnlijke scenario is op basis van de huidige peilingen." Hij wijst er echter op dat dit scenario tegelijkertijd ongewenst is voor de meerderheid van de Amerikaanse samenleving. Toch lijkt het erop dat we deze richting op gaan.

Petersen voorspelt dat de campagne van zowel de Democraten als de Republikeinen voornamelijk een negatieve benadering zal hebben. Dit komt doordat beide partijen succesvol modder kunnen gooien. Denk bijvoorbeeld aan alle rechtszaken tegen Trump. "De Democraten zullen hier ongetwijfeld gebruik van maken", zegt Petersen.

Biden kampt echter met zijn zoon Hunter Biden, die te maken hebben met strafrechtelijke procedures. Of Joe Biden hier een rol van betekenis heeft gespeeld, zal scherp in de gaten worden gehouden door de Republikeinen.

Momenteel hebben de Amerikanen weinig sympathie voor zowel de ene als de andere kandidaat. In beide gevallen zijn er meer Amerikanen die een afkeer hebben van zowel Trump als Biden, dan dat zij een positieve mening hebben. Dit zal tijdens de campagne benut worden door in te spelen op emoties.