FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 31 december 2023

Xi wil ingrijpende hervormingen China, 'éénwording met Taiwan onvermijdelijk'

De Chinese economie heeft zich slechts gedeeltelijk hersteld na de pandemie van het coronavirus. De groeidoelstelling zou wel eens niet gehaald kunnen worden. Toch ziet staatshoofd en partijleider Xi een positieve trend - die hij met verdere hervormingen wil versterken.

In zijn nieuwjaarstoespraak riep het Chinese staatshoofd en partijleider Xi Jinping op tot verregaande hervormingen en de bevordering van onderwijs, wetenschap en technologie. De Volksrepubliek zal "de positieve trend van economisch herstel consolideren en intensiveren en een stabiele economische ontwikkeling op lange termijn bereiken", verklaarde Xi.

Ondanks een reeks crises in de wereld zei Xi dat hij gelooft dat de economie van zijn land sterker is geworden. China had de storm doorstaan en was daardoor "veerkrachtiger en dynamischer" geworden.

Jeugdwerkloosheid en vastgoedcrisis
Xi heeft een uitdagend jaar achter de rug aan het hoofd van de op een na grootste economie ter wereld. Zijn regering worstelde om ervoor te zorgen dat de economie zich herstelde na het laatste strenge zero-covid beleid met harde lockdowns. De hoge jeugdwerkloosheid en de crisis in de vastgoedsector wogen op het land.

Volgens officiële cijfers daalde de industriële productie in China in december voor de derde maand op rij. Volgens deskundigen kan het moeilijk worden voor China om zijn zelfopgelegde doelstelling van vijf procent economische groei per jaar te halen.

Eenwording met Taiwan 'historisch onvermijdelijk'
Over Taiwan zei Xi in de originele Chinese versie van zijn toespraak: "De hereniging van het moederland is historisch onvermijdelijk." In de officiële Engelse vertaling van het persbureau Xinhua stond: "China zal zeker worden herenigd." Alle Chinezen aan beide zijden van de Straat van Taiwan moeten samenwerken voor het welzijn van de Chinese natie. Er waren geen militaire dreigementen tegen het eiland in Xi's toespraak.

Op het gebied van buitenlands beleid neemt Xi al lange tijd een harde houding aan ten opzichte van Taiwan. Beijing beschouwt Taiwan als een afvallige provincie die moet worden herenigd met het vasteland, desnoods met militair geweld. Op 13 januari wordt in de democratisch bestuurde eilandstaat een nieuwe president gekozen. De pro-onafhankelijke kandidaat Lai Ching-te van de DPP-partij gaat aan de leiding in de peilingen.

Lof voor de Chinees-Russische betrekkingen
In zijn toespraak prees Xi opnieuw de goede betrekkingen met Rusland en zijn president Vladimir Poetin. Zoals de omroep CCTV meldde, zei hij dat de betrekkingen met Moskou "sterker zijn geworden". "Ondanks ongekende veranderingen in een eeuw en een turbulente regionale en internationale situatie hebben de Chinees-Russische betrekkingen een gezonde en stabiele ontwikkeling doorgemaakt en zijn ze gestaag de goede kant op gegaan", zei Xi in zijn nieuwjaarswensen aan Poetin. Onder hun "gezamenlijk leiderschap" was het vertrouwen tussen de twee partijen versterkt, de strategische coördinatie hechter geworden en de samenwerking had "nieuwe resultaten" opgeleverd.

In veel delen van de wereld is 2024 al begonnen

In veel delen van de wereld is het jaar 2024 al begonnen. Auckland, Nieuw-Zeeland en de Australische kustmetropool Sydney waren de eerste grote steden die het nieuwe jaar verwelkomden.

In Japan luidden in het hele land tempelklokken. In Zuid-Korea en China wordt inmiddels ook het nieuwe jaar gevierd. De 7.000 inwoners van het Zuidzee-atol Kiritimati waren de eerste mensen ter wereld die het nieuwe jaar begonnen. 

Volg hier live de verschillende vuurwerkshows ter ere van het nieuwe jaar 2024:



Vrouw uit drijfzand gered

Vanmiddag is er op Texel een vrouw gered uit drijfzand. Ze raakte vast in De Cocksdorp op het strand bij Paal 31. De vrouw kon niet op eigen kracht uit het drijfzand komen. De hulpdiensten werden gealarmeerd rond één uur 's middags. Uiteindelijk slaagde de brandweer erin haar te bevrijden. Gelukkig raakte de vrouw niet gewond en kon ze na een controle in een ambulance naar huis, meldt de Texelse Courant.

Dit is het tweede incident met drijfzand op Texel in korte tijd. Afgelopen dinsdag raakte een man vast op het strand bij de vuurtoren. Hij kwam uit Den Burg en wist zichzelf te bevrijden.

Een bericht van de ambassadeur

Sinds iets meer dan een jaar is Shefali Razdan Duggal ambassadeur in Nederland voor de Verenigde Staten.

Kennelijk wordt ons Nederlanders verweten dat we nogal bot zijn. Of erg direct als je het netjes wilt zeggen. Nu vindt ze het een geschikt moment om even heel direct terug aan ons te vertellen dat het soms best wat minder bot mag.
Een gewone, kleine, Amerikaanse dame van Indiase komaf, is mevrouw blijkbaar.

Random Pics van de Dag #1145

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Gniffel: Even iedereen een klein beetje mesjokke maken!

Mogge! 

Jullie dachten waarschijnlijk dat de Primusch van de aardbodem verdwenen was? Deels is dat wel waar, maar uiteraard kom ik nu nog even spoken!

Op een later tijdstip kom ik nog met een persoonlijke terugblik op het weerjaar 2023, want die kans moet ik toch even gebruiken, want misschien is het volgend jaar wel héél anders. Uiteraard op eigen titel, want Frutsel heeft dat al op landelijk/professioneel gebied gedaan.

Genoeg serieus gedaan. 

Ga er maar eens lekker voor zitten, want ik doe er niet één, maar twéé! 

Woehahahahaha!!  

Fijne jaarwisseling allen! 

Music-Man P. 

Bulgarije en Roemenië mogen aansluiten bij Schengengebied

De EU-landen Bulgarije en Roemenië mogen vanaf eind maart toetreden tot het Schengengebied.

Dat werd gisteravond in Brussel besloten . De toetreding zal geleidelijk moeten plaatsvinden. Ten eerste zullen de controles aan de lucht- en zeegrenzen worden opgeheven. Burgers van beide landen hebben dan geen paspoorten meer nodig om de grens over te gaan in het Schengengebied. ID-controles blijven voorlopig van kracht.

Het Schengengebied omvat momenteel 27 Europese landen. Naast de 23 EU-landen zijn dit Zwitserland, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. De EU-landen Ierland en Cyprus maken geen deel uit van het Schengengebied.

Vorig jaar heeft Oostenrijk zijn veto uitgesproken over de toelating van Roemenië en Bulgarije tot het Schengengebied. De regering in Wenen noemde irreguliere migratie via de Balkanroute als rechtvaardiging en riep op tot een betere bescherming van de buitengrenzen van de EU. Nederland verzette zich vorig jaar ook tegen de aanvraag van Bulgarije.

VS verkiezingen zullen gaan tussen Trump en Biden, kiezers zijn er niet blij mee

Volgens recente peilingen zal de strijd om het presidentschap van de Verenigde Staten in 2024 waarschijnlijk opnieuw tussen Joe Biden en Donald Trump gaan, dezelfde kandidaten die vier jaar geleden ook al tegenover elkaar stonden. In een interview met WNL Op Zondag op NPO 1 zegt Koen Petersen, Amerikanist en VVD-senator: "De meerderheid van Amerika is hier niet blij mee."

Petersen geeft aan dat Biden versus Trump "het meest waarschijnlijke scenario is op basis van de huidige peilingen." Hij wijst er echter op dat dit scenario tegelijkertijd ongewenst is voor de meerderheid van de Amerikaanse samenleving. Toch lijkt het erop dat we deze richting op gaan.

Petersen voorspelt dat de campagne van zowel de Democraten als de Republikeinen voornamelijk een negatieve benadering zal hebben. Dit komt doordat beide partijen succesvol modder kunnen gooien. Denk bijvoorbeeld aan alle rechtszaken tegen Trump. "De Democraten zullen hier ongetwijfeld gebruik van maken", zegt Petersen.

Biden kampt echter met zijn zoon Hunter Biden, die te maken hebben met strafrechtelijke procedures. Of Joe Biden hier een rol van betekenis heeft gespeeld, zal scherp in de gaten worden gehouden door de Republikeinen.

Momenteel hebben de Amerikanen weinig sympathie voor zowel de ene als de andere kandidaat. In beide gevallen zijn er meer Amerikanen die een afkeer hebben van zowel Trump als Biden, dan dat zij een positieve mening hebben. Dit zal tijdens de campagne benut worden door in te spelen op emoties.

Langlaufers Svahn en Chanavat starten Tour de Ski met sprintzege

In het Italiaanse Toblach is de Tour de Ski van start gegaan, de jaarlijkse etappewedstrijd in het langlaufen. In de fraaie Süd-Tiroler sneeuw stond de eerste etappe op het programma, een sprint in de vrije stijl. De grote topfavoriet bij de mannen, Johannes Høsflot Klæbo, is er niet bij: de Noorse drievoudig winnaar is ziek.

Vrouwen
Met Johanna Hagström, Emma Ribom, Linn Svhan en Jonna Sundling had Zweden vier finalistes, aangevuld met de Noorse Kristine Stavås Skistad en Nadine Fähndrich uit Zwitserland. Hagström moest vroeg afhaken en Fähndrich kon het tempo ook niet lang genoeg volhouden, terwijl voorin om de winst werd gestreden door Sundling en Svahn. Het was uiteindelijk Svahn die nét iets sneller bij de finish was, voor Sundling en Skistad, die Ribom in de laatste meters klopte.

In het algemeen klassement van de Tour de Ski gaat Svahn aan de leiding, twee seconden voor Sundling en met Skistad - die in de sprintkwalificatie ook al de nodige seconden verloor - op veertien seconden. De Amerikaanse Jessie Diggins ging er in de halve finales uit, maar was wel sterk in de kwalificaties en staat daardoor op 31 seconden op plek zeven, met haar Zweedse uitdaagsters voor het eindklassement, Frida Karlsson en Ebba Andersson, op 56 seconden en 1:10 minuten.

Mannen
Noorwegen had met Erik Valnes en de voor een sprint toch wel verrassend sterke Harald Østberg Amundsen twee finalisten, net als Frankrijk met Jules Chappaz en Lucas Chanavat. Ben Ogden was er namens de Verenigde Staten bij, samen met de Zwitser Valerio Grond. Amundsen en Grond kwamen er niet aan te pas en de Fransen domineerden: Chanavat was de sterkste en pakte na bijna vier jaar weer eens een zege, voor Chappaz en Ogden, die beiden voor het eerst op het podium stonden.

Chanavat gaat in het klassement aan de leiding, met Chappaz en Ogden op negen en vijftien seconden. Amundsen, een van de favorieten voor de eindzege, staat op twintig seconden op plek zes.

Enorme golven teisteren kust Californië, experts waarschuwen dat ergste nog komt

Hoge golven en sterke wind zorgden zaterdag voor waarschuwingen langs de Californische kustlijn omdat er voor het weekend opnieuw extreme hoge golven en zware buien werden voorspeld.

Een groot deel van de kustlijn van Californië staat onder een waarschuwing voor overstromingen, van San Diego tot de San Francisco Bay, met golven die naar verwachting in sommige gebieden tot 6 meter hoog kunnen worden.

De verraderlijke branding wordt toegeschreven aan een stormsysteem in de Stille Oceaan, dat vrijdag ook zware regenbuien bracht over een groot deel van de westkust.

Chili verwelkomt zijn zwaarste baby ooit, pasgeborene weegt 7 kg

Chili heeft donderdag misschien wel zijn grootste baby ooit verwelkomd.

Met een gewicht van 7,105 kg (ongeveer 15 pond) werd het pasgeboren jongetje bijna onmiddellijk gescheiden van zijn herstellende moeder nadat hij was overgebracht van een ziekenhuis in Curanilahue naar een gezondheidsinstelling in Concepcion - vabwege gezondheidscomplicaties.

Volgens de Chileense verloskundige Marcia Venegas lopen Macrosomische baby's een verhoogd risico op bloedcomplicaties, waaronder hypoglykemie, geelzucht en polycythemie.

Het is uiterst zeldzaam dat er een geboorte plaatsvindt waarbij de pasgeborene meer dan 7 kg weegt. Het is zelfs nog nooit gebeurd in Chili. "De zwaarste pasgeborene ooit gemeten woog 6,7 kilo," zei Venegas.

Vader Luis Contreras was blij dat hij zijn zoon op de wereld kon zetten, maar zei dat hij "vol emoties zat omdat ik niet had gedacht dat mijn baby in zo'n complexe situatie terecht zou komen".

Hoe Oekraïne Storm Shadow's, ATACMS en meer kan gebruiken tegen Rusland

Rusland viel Oekraïne bijna twee jaar geleden binnen. Sindsdien hebben landen als de VS en het VK wapens als ATACMS-raketten en clusterbommen naar Kyiv gestuurd om het leger te helpen Moskou te bestrijden. WSJ splitst het wapenarsenaal van Oekraïne uit om de mogelijke gevolgen voor de lopende oorlog te bekijken.

0:00 Het wapenarsenaal van Oekraïne uitgesplitst
0:18 Storm Shadow raketten
8:18 ATACMS raketten
15:43 StarStreak-raketten
20:32 BM-21 Grad raketwerper
25:30 Clusterbommen

Natte voeten in Volendam en Hoorn door hoog water

Als gevolg van hoge waterstanden in het Markermeer en het IJsselmeer, gecombineerd met sterke wind, is er op verschillende plaatsen in Noord-Holland sprake van wateroverlast. Verschillende huizen zijn onder water gelopen.

In Hoorn werden bewoners vroeg in de ochtend door de politie gewaarschuwd voor overstromingsgevaar. Door het hoge water is er al sprake van overstroming bij Visserseiland en jachthaven De Grashaven, waarbij de garages dreigen te overstromen. Bewoners hebben hun auto's en andere waardevolle spullen uit de garages gehaald. Het waterschap en de brandweer hebben preventief zandzakken geplaatst bij voordeuren en garageboxen om het water tegen te houden. Volgens de veiligheidsregio staat het waterpeil ongeveer dertig centimeter hoger dan normaal en blijft het stijgen. Het hoogwater kan mogelijk tot dinsdag aanhouden.

Ook in Volendam werden bewoners door de politie gewekt vanwege het stijgende water. Het waterpeil aan de kade is inmiddels gestegen tot kniehoogte. De brandweer heeft ook hier zandzakken geplaatst en is bezig met het wegpompen van het water. Daarnaast zijn er meerdere parkeerplaatsen ontruimd.

Het water in het IJsselmeer staat nog steeds op een hoog niveau. Het waterschap Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier blijft spreken van 'alarmfase 1'. In tegenstelling tot het Markermeer was het de afgelopen dagen mogelijk om water af te voeren vanuit het IJsselmeer, waardoor het waterpeil iets is gedaald.

WK darts: Van Barneveld onderuit tegen fenomeen Littler (16), Humphries wint thriller van Cullen

In het Londense Alexandra Palace zijn zaterdag de achtste finales van het wereldkampioenschap darts afgerond. Op vrijdagavond werden de eerste twee wedstrijden bij de laatste zestien al gespeeld, zaterdag werden de andere zes kwartfinalisten bekend.

Scott Williams - Damon Heta
De wedstrijd begon prima, maar ondanks een mooie 126-finish in leg twee voor Heta pakte Williams de openingsset. In de tweede set gooide Williams na wat twijfelen een 170-finish uit, maar met een 12-darter pakte Heta alsnog de set. Williams won de derde set met een beslissende leg, pakte set vier met een dubbele break en in de vijfde set liet Heta teveel kansen liggen om in de wedstrijd te blijven, waardoor Williams het af kon maken: 3-2, 1-3, 3-2, 3-1, 3-2.

Daryl Gurney - Dave Chisnall
De heren hadden wat moeite om op gang te komen in de eerste twee sets, die beiden in een vijfde leg gewonnen werden door Chisnall. Ook set drie ging naar een vijfde leg, die Gurney met een snaarstrakke 130-finish pakte, waarna de Noord-Ier set vijf overtuigend en met een 151-finish won. Dat leek echter ook gelijk de laatste stuiptrekking van Gurney: Chisnall won set vijf makkelijk en in de zesde set was een break voldoende om de winst te pakken met 3-2, 3-2, 2-3, 0-3, 3-0, 3-1.

Rob Cross - Jonny Clayton
Het was een wedstrijd die eigenlijk nooit echt spannend werd, wat op papier juist anders had moeten zijn: de nummers acht en negen van de wereld speelden tegen elkaar. Cross werkte zich in de eerste drie sets telkens soepel op naar een finish, die hij dan ook vaak raakte, waarna het in set vier wat stroever ging op de dubbels. Clayton kon echter niet genoeg partij bieden en zonder problemen klaarde de oud-wereldkampioen de klus: 3-1, 3-0, 3-1, 3-2.

Brendan Dolan - Gary Anderson
Tweevoudig wereldkampioen Anderson begon dramatisch aan de wedstrijd, verloor de eerste twee sets kansloos en kwam met 2-0 achter in set drie. Ineens draaide het echter om: Anderson begon de triples beter te vinden, maakte zijn kansen af en won set drie én vier, waarna hij ouderwets goed stond te gooien. Set vijf ging overtuigend naar Anderson, maar Dolan gooide zijn niveau zowaar ook omhoog en pakte de zesde set. In de beslissende zevende set was Anderson's indrukwekkende opleving voorbij en wist Dolan het toch af te maken: 3-0, 3-1, 1-3, 1-3, 1-3, 3-1, 3-1 en zijn eerste kwartfinale op het WK was een feit.

Raymond van Barneveld - Luke Littler
Het verhaal van de wedstrijd was achteraf vrij simpel: Van Barneveld gooide absoluut niet slecht, zijn scores waren netjes en op de dubbels ging het ook niet verkeerd, maar tegen supertalent Littler was simpelweg niks te beginnen. In zijn eigen legs stond Littler gemiddeld meer dan 120 punten per beurt te gooien, waardoor Van Barneveld eigenlijk al negendarters moest gaan gooien om hem überhaupt te kunnen breken. Ondertussen kon Littler hier en daar wel een break plaatsen en met gemiddeld meer dan 105 punten per beurt stoomde de tiener door naar de kwartfinales: 3-1, 3-1, 3-2, 2-3, 3-2.

Luke Humphries - Joe Cullen
De spannendste wedstrijd werd voor het laatst bewaard: Cullen won de eerste twee sets, Humphries trok de stand gelijk door de twee sets erna te winnen. Sets vijf en zes werden onderling netjes verdeeld en dus moest een beslissende zevende set uitkomst bieden. Daarin kwam Cullen op 2-0, maar Humphries kwam terug tot 2-2, nadat Cullen matchdarts liet liggen. Humphries plaatste een break voor 5-4, maar liet vervolgens een karrevracht aan matchdarts liggen, waardoor Cullen op 5-5 kwam. Zo was er een allesbeslissende sudden death-leg nodig en daarin maakte Humphries het met een 100-finish af: 2-3, 0-3, 3-1, 3-2, 2-3, 3-0, 6-5.

Kwartfinales
Maandag worden de vier kwartfinales gespeeld. Chris Dobey en Rob Cross spelen in de middagsessie tegen elkaar, gevolgd door Luke Littler en Brendan Dolan. 's Avonds treed Michael van Gerwen aan tegen Scott Williams, gevolgd door een op papier fraai duel tussen Luke Humphries en Dave Chisnall.

Luchtkwaliteit korte tijd slecht tijdens de jaarwisseling

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat de luchtkwaliteit rond de jaarwisseling korte tijd slecht tot zeer slecht zal zijn, vooral in plaatsen waar vuurwerk afgestoken wordt. Het afsteken van vuurwerk veroorzaakt, ondanks de verwachte wind en regen, plaatselijk hoge concentraties fijnstof. Deze hoge concentraties kunnen gezondheidsklachten geven.
Gezondheidsklachten en adviezen

Een hoge concentratie fijnstof in de lucht door vuurwerk kan, samen met andere vervuilende stoffen in de lucht, leiden tot een afname van de longfunctie. Een ziekte als astma kan daardoor erger worden. Ook luchtwegklachten als piepende ademhaling, hoesten en kortademigheid kunnen toenemen.

Vooral mensen met longaandoeningen, zoals astma, chronische bronchitis of longemfyseem en mensen met hart- en vaatziekten kunnen last hebben. Zij kunnen klachten voorkomen of verminderen door de eerste uren rondom de jaarwisseling binnen te blijven en zich niet te veel in te spannen. In sommige gevallen kan medicatie – in overleg met een arts – worden aangepast.

Neem bij klachten contact op met je huisarts of GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst).

Check de luchtkwaliteit
Op Luchtmeetnet.nl is de luchtkwaliteit in Nederland te zien. Hierop kunnen mensen 24 uur per dag de actuele luchtkwaliteit op hun locatie checken. Op de site zijn meetgegevens verzameld van verschillende overheidsinstanties. De website is een initiatief van het RIVM, GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) Amsterdam, DCMR (Milieudienst Rijnmond) (Milieudienst Rijnmond) Milieudienst Rijnmond, provincie Limburg, Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant en Omgevingsdienst Regio Arnhem.

Samen Meten
Ook dit jaar meten mensen in heel Nederland tijdens oud en nieuw zelf de luchtkwaliteit in hun woonomgeving. De resultaten van hun metingen delen ze via het Samen Meten Dataportaal. De meetpunten geven door hun aantal en spreiding een goed aanvullend beeld van de luchtkwaliteit boven Nederland.

FOK! wat een weer: Met regen en een harde woei het nieuwe jaar in

winterbanner

Goede morgen!

Op verzoek zal het jaaroverzicht van Frutsel op WKN, iets ingekort worden en in een special worden gepost in de eerste week van januari 2024. Het hele overzicht is op het forum terug te lezen in WKN: WKN Jaaroverzicht 2023

Voor nu kijken wij een etmaal vooruit via het KNMI:

Vanmorgen: is het bewolkt en van het zuidwesten uit trekt regen over het land. Later volgen er enkele buien. Er staat een matige tot vrij krachtige zuid- tot zuidoostenwind, langs de kust en op het IJsselmeer is de wind krachtig of hard, windkracht 6 tot 7.

Vanmiddag: trekken er enkele buien over het land, mogelijk met onweer en hagel. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 9°C. De zuid- tot zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7.

Vanavond: zijn er buien met daarbij kans op onweer, hagel en windstoten tot 70 km/uur. De wind komt uit zuid tot zuidwest en is matig tot vrij krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7.

Vannacht: het weer blijft wisselvallig met harde wind en regen. De temperatuur zal dalen tot 7 of 8 graden.

Niet echt geschikt weer om vuurwerk af te steken, geniet maar wees voorzichtig!

Tot volgend jaar!

                   

 

liebollenkraam (Foto: Politie.nl)
Zo goedkoop zullen we ze niet meer zien bij de oliebollenkraam (@Politie.nl)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Moskou beschuldigt Oekraïne ervan clusterbommen te hebben gebruikt

Rusland heeft Oekraïne beschuldigd van een “terroristische aanval” op burgers in de Russische stad Belgorod. “Om het aantal slachtoffers van de terroristische aanval te vergroten, gebruikten ze clustermunitie”, zei de Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Vasily Nebenzia, op een door Rusland aangevraagde bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad.

Oekraïne zou volgens Rusland zaterdag een sportcentrum, een ijsbaan en een universiteit in de stad Belgorod te hebben aangevallen. Volgens de autoriteiten kwamen minstens 21 mensen om het leven en raakten tientallen anderen gewond. Belgorod ligt ongeveer 30 kilometer van de Oekraïense grens. De informatie kon niet onafhankelijk worden geverifieerd.

De Amerikaanse vertegenwoordiger heeft de verantwoordelijkheid ook bij Poetin neergelegd. Het is de oorlog van Poetin, zei John Kelly. “Rusland zou deze oorlog vandaag kunnen beëindigen”, zei hij, terwijl hij ook opriep tot “de bescherming van alle burgers aan alle kanten in elk conflict.” De Britse gezant Thomas Phipps zei dat de Britse regering alle burgerverliezen “diep betreurde”, maar hekelde Rusland omdat het de oorlog was begonnen. “Er zijn honderdduizenden Russische soldaten in Oekraïne. Er is geen enkele Oekraïense soldaat in Rusland”, zei Phipps.

Israël meldt dat het hoofdkwartier van Hamas is bestormd

De Israëlische strijdkrachten hebben gemeld dat ze het hoofdkwartier van de radicaal-islamistische Hamas en het hoofdkwartier van de inlichtingendienst hebben bestormd. Israël vermoedt ook dat Hamas-leider Sinwar zich in de ondergrondse faciliteiten bevindt.

Het Israëlische leger zegt het hoofdkwartier van de radicaal-islamistische Hamas in Khan Yunis, in het zuiden van de Gazastrook, te hebben bestormd. Het hoofdkwartier van de inlichtingendienst van de terroristische organisatie was daar ook gevestigd, zei Israëlische legerwoordvoerder Daniel Hagari. De informatie kon niet onafhankelijk worden geverifieerd. Israël vermoedt dat de leider van Hamas in de Gazastrook, Jihia Sinwar, zich schuilhoudt in de ondergrondse tunnels onder Khan Yunis. De strijdkrachten intensiveren momenteel de strijd tegen Hamas en concentreren zich vooral op het zuiden van het kustgebied en de centrale Gazastrook.

Israël: volledige controle in het noorden
In het noorden van de afgesloten kuststrook zegt het Israëlische leger dat het bezig is volledige controle over het gebied uit te oefenen. De operatie daar is momenteel gericht op het laatst overgebleven Hamas-bolwerk in de stad Gaza, het Tufah-district, legde legerwoordvoerder Hagari uit.Zaterdag beëindigde het leger ook een grootschalige aanval op doelen van de Hezbollah-militie in Libanon, aan de Israëlische grens met Libanon. Drie “terroristische cellen” werden geëlimineerd. Het leger zal de militaire posities van Hezbollah in Zuid-Libanon blijven aanvallen. “De zuidelijke regio van Libanon zal niet terugkeren naar wat het ooit was”, vervolgde Hagari.

Raketten afgevuurd vanuit Libanon op Israël
In de loop van zaterdag werden verschillende raketten gedetecteerd vanuit Libanon naar Israël. 80 procent van de raketten van Hezbollah viel op Libanees grondgebied. Dit kon niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Sinds het begin van de Gaza-oorlog hebben er herhaaldelijk confrontaties plaatsgevonden tussen het Israëlische leger en Hezbollah aan de grens. Aan beide kanten vielen doden en gewonden. Het is de ergste escalatie sinds de tweede Libanonoorlog in 2006. Hezbollah heeft banden met Hamas in Gaza, maar wordt als machtiger beschouwd. Het wordt ook beschouwd als de belangrijkste niet-statelijke bondgenoot van Israëls aartsvijand Iran.

Skiër Sarrazin pakt verrassende afdalingszege op Stelvio, einde seizoen Schwarz

's Werelds snelste alpineskiërs, de specialisten op de snelle onderdelen, kwamen de afgelopen dagen in de World Cup in actie op de Stelvio nabij Bormio. Daar stonden twee wedstrijden op de planning, een afdaling en een super-G.

Afdaling
De Fransman Cyprien Sarrazin mocht als vierde naar beneden en al snel bleek dat zijn tijd bijzonder sterk was: de Zwitserse wereldkampioen Marco Odermatt kwam 0,09 seconden tekort. Dat Sarrazin's tijd sterk was bleek vervolgens een understatement, want niemand kwam ook maar een beetje in de buurt, vooral door zijn razendsnelle stuk op het middelste deel van de piste.

De Canadees Cameron Alexander werd op 1,23 seconden derde, zeker voor de afdaling een gigantisch gat, en de Zwitser Justin Murisier was op 1,81 seconden verder de enige andere die zelfs binnen twee seconden bleef. Voor Sarrazin was het na een parallelwedstrijd in 2016 zijn tweede World Cup-zege, en voor Frankrijk was het de eerste afdalingszege sinds 2015.

Het was niet allemaal feest in Bormio: World Cup-leider Marco Schwarz, die dit seizoen ook op de afdalingen van de partij zou zijn om zijn kansen in het algemeen klassement te vergroten, ging vervelend onderuit. De Oostenrijker bleek zijn kruisband afgescheurd te hebben en is voor dit seizoen al klaar.

Super-G
Sarrazin haalde dit keer de finish niet, terwijl de Zwitser Loïc Meillard enige tijd aan de leiding ging. Die werd overgenomen door Aleksander Aamodt Kilde uit Noorwegen, die niet veel later zag hoe de Oostenrijker Raphael Haaser nog eens 0,33 seconden onder zijn tijd door dook.

Goed genoeg was dat echter niet, want Odermatt kwam kort daarop naar beneden en op de Zwitserse bijna-alleskunner stond geen maat: hij dook met een heerlijke run 0,98 seconden onder Haaser's tijd door en pakte zeer overtuigend de zege, zijn 28e alweer. Haaser pakte met plek twee zijn tweede World Cup-podium ooit, exact twee jaar nadat hij ook al eens tweede werd in Bormio, en Kilde eindigde als derde.

Sprinttalent De Boo met geweldige race naar NK-titel op 1000m, Schouten pakt dubbel goud

In Heerenveen is zaterdag het Nederlands kampioenschap afstanden afgesloten. Daar konden uiteraard de nationale medailles verdiend worden, maar in Thialf werd ook op de derde en laatste dag gestreden om startbewijzen voor het WK afstanden.

10.000m mannen
In rit één was het nota bene de 32-jarige Sjoerd den Hertog die het publiek in vuur en vlam zette: met een heerlijke rit kwam hij tot 12:57,62 minuten, meer dan vijftien seconden sneller dan zijn oude PR. Een rit later reed Marwin Talsma met 12:55,34 minuten al wel sneller, waarna rit vier het hoogtepunt werd: Patrick Roest tegen Jorrit Bergsma. Roest wist Bergsma van zich af te schudden en snelde in 12:47,21 naar de nationale titel, terwijl Bergsma in 12:54,87 uiteindelijk het zilver én het tweede WK-ticket pakte, met brons voor Talsma.

5000m vrouwen
Joy Beune ging er vanaf het begin volle bak in en wist de schade in de tweede helft op indrukwekkende wijze te beperken. Met 6:52,97 bekroonde ze de race van haar leven met een heel dik PR en uiteindelijk de tweede tijd én een WK-ticket - of ze die gaat gebruiken is nog onzeker, aangezien ze eerder de 1500m won en die wordt op het WK op dezelfde dag verreden als de 5000m. De nationale titel ging 'uiteraard' naar Irene Schouten, die in de slotrit naar 6:49,89 reed. Het NK-brons was voor Sanne in 't Hof en haar 6:55,31 minuten.

1000m mannen
Het 19-jarige supertalent Jenning de Boo won met overmacht de 500 meter, maar wellicht was zijn optreden op de kilometer nog wel indrukwekkender: met een geweldige openingsronde snelde hij naar 1:07,36 minuten, een heel dik PR en een benadering van Pavel Kulizhnikov's baanrecord. Niemand kwam meer aan de tijd van De Boo, die daarmee zijn tweede titel pakte én ineens een van de serieuze medaillekandidaten is voor het WK sprint. Plek twee ging in 1:07,52 naar Tim Prins, terwijl van de grote namen van de afgelopen jaren Kjeld Nuis de beste was: derde in 1:07,67 minuten en daarmee ook goed voor het laatste WK-ticket.

1000m vrouwen
In rit zeven was Naomi Verkerk met 1:15,62 snel, maar een rit later ging het harder: Antoinette Rijpma-De Jong moest het na een val van medaillekandidate Femke Kok alleen doen, maar reed met 1:14,91 minuten wel naar een uitstekende tijd. Het was goed voor zilver, want op Jutta Leerdam stond weer eens geen maat: zij pakte met 1:13,75 met overmacht de nationale titel, voor Rijpma-De Jong en de ietwat verrassende Isabel Grevelt, die met 1:15,53 een fraaie derde plek én een WK-ticket pakte.

Massastart mannen
Niemand wist echt te ontsnappen en dus moest er gesprint worden voor de titel. Die ging naar Harm Visser, die in de eindsprint een flinke maat te groot was voor Bart Hoolwerf en Yves Vergeer.

Massastart vrouwen
Merel Conijn zette de aanval in en sloeg een mooi gat, maar bij het luiden van de bel voor de laatste ronde werd ze bijgehaald door het peloton. Daar gingen teamgenotes Irene Schouten en Marijke Groenewoud de strijd met elkaar aan en Schouten was in de sprint de beste, voor Groenewoud en Esther Kiel.

Zorgkiezer zag al 10 procent meer overstappers van zorgverzekering dan vorig jaar

Vergelijkingssite Zorgkiezer heeft nu 10 procent meer overstappers geteld dan vorig jaar. De site stelt dat dat komt door de premiestijging van gemiddeld 9 euro per maand op de basisverzekering en dat mensen kijken waar ze zo goedkoop mogelijk terechtkunnen. Zo meldt Skipr.

Daarnaast hebben veel zorgverzekeraars in hun verzekeringspakketten gesneden. Zo is onder meer de vrije keuze van ziekenhuis of andere zorgverlener bij een aantal verzekeraars drastisch ingeperkt. Een aantal restitutiepolissen zijn omgezet naar een combipolis (natura en restitutie) of helemaal naar een naturapolis. Hierdoor kunnen verzekerden die van hun 'oude' (aanvullende) verzekering uitgaan voor onaangename verrassingen komen te staan. Vandaag, 31 december, kan er nog online worden geswitcht van verzekering. 

Vuurwerk in Duitsland kopen, en weer afgeven aan de grens?

Veel Nederlanders togen naar de Duitse supermarkten vlak over de grens om daar goedkoper en niet in Nederland te verkrijgen consumentenvuurwerk in te slaan. De Lidl, Aldi, Penny, Kaufland etc. deden prima zaken. Ze konden met moeite de grote stroom Nederlanders aan. 

De politie was op de hoogte van de vuurwerkstunts, en hield vanaf donderdag al grenscontrole op vuurwerk. Alles boven de 25 kg kon vrijwillig worden afgestaan of zou anders in beslag worden genomen waarbij een boete zou volgen. Mensen mochten zelf uitzoeken wat ze wilden afstaan. Er viel weinig te kiezen voor de Nederlanders die met een bus vol vuurwerk werden aangehouden, ook zij mochten maar met 25 kg hun weg naar huis vervolgen.

Het Duitse vuurwerk wat wel door de grenscontrole heen kwam heeft al tot enkele ongelukken geleid doordat mensen de veiligheidsvoorschriften aan hun laars lapten.

Oekraïne slaat terug met aanval op Belgorod, 18 doden, Rusland zweert wraak

Volgens Russische berichten zijn tenminste 18 mensen gedood bij een vermoedelijke Oekraïense raketaanval op de Russische grensregio Belgorod. Verschillende kinderen zouden onder de doden zijn. Daarnaast raakten 111 mensen, onder wie nog meer kinderen, gewond door de beschietingen, maakte de Russische burgerbescherming bekend op Telegram.

De informatie kon in eerste instantie niet onafhankelijk worden geverifieerd. Er kwam voorlopig geen officiële reactie uit Kiev.

Ondertussen heeft Rusland, dat al bijna twee jaar een verwoestende aanvalsoorlog voert tegen Oekraïne met talloze doden en massale verwoestingen, gedreigd met maatregelen. Het Russische ministerie van Defensie liet via Telegram weten dat de Oekraïense aanval niet "ongestraft" zou blijven. Tegelijkertijd zei het dat "de meeste" raketten die Oekraïne op Belgorod had afgevuurd, waren onderschept.

Rusland geeft de EU en het VK de schuld
Ook Maria Zakharova, woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, liet van zich horen. "De terroristische aanval op Belgorod zal het onderwerp zijn van een procedure in de VN-Veiligheidsraad," verklaarde ze. Tegelijkertijd beschuldigde ze de Europese Unie en Groot-Brittannië van medeplichtigheid aan de aanslag. "Achter de terroristische aanval zit Groot-Brittannië, dat in samenwerking met de VS het regime in Kiev aanzet tot terroristische acties, omdat het heeft erkend dat het tegenoffensief van de Oekraïense strijdkrachten is mislukt," zei Zacharova verder tegen het Russische staatsagentschap Tass.

De woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, vertelde op zijn beurt aan Tass dat president Vladimir Poetin "op de hoogte was gebracht van de aanval van de Oekraïense strijdkrachten op woonwijken in Belgorod". Volgens het agentschap Interfax vertelde Peskov journalisten ook dat Poetin de minister van Volksgezondheid Mikhail Murashko had opgedragen om met een team naar Belgorod te vliegen.

Ondertussen werden mensen in Belgorod opgeroepen om te schuilen in schuilkelders. Tegelijkertijd waren er klachten van lokale bewoners dat verschillende schuilkelders kennelijk waren afgezet en daardoor ontoegankelijk waren. Er circuleerden ook video's op sociale netwerken waarop talrijke rookzuilen, brandende auto's en beschadigde gevels te zien waren. Sommige opnames toonden ook het geluid van explosies en schreeuwende mensen.

Minstens 39 doden in Oekraïne
Volgens de media was dit de zwaarste beschieting van Belgorod sinds Rusland bijna twee jaar geleden Oekraïne binnenviel. Belgorod ligt in het grensgebied en wordt daarom herhaaldelijk getroffen door de gevechten. De schade- en slachtofferaantallen staan over het algemeen echter niet in verhouding tot die in Oekraïne, dat door Rusland werd aangevallen.

In de nacht van donderdag op vrijdag lanceerde Rusland de zwaarste aanval tot nu toe op het buurland. Volgens Oekraïense berichten kwamen daarbij minstens 39 mensen om het leven.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.