VS-experts verwachten toename Russische aanvallen op Oekraïne

Na de recente verwoestende luchtaanvallen op Oekraïne, waarbij veel doden en gewonden vielen, verwachten Amerikaanse experts een verdere uitbreiding van de Russische aanvallen. Volgens een rapport van het in Washington gevestigde Institute for the Study of War is dit Moskou's manier om het Oekraïense moreel te verzwakken.

De experts voorspellen ook dat het vermogen van Oekraïne om zijn verdediging tegen Rusland op peil te houden, zal worden ondermijnd. Tegelijkertijd benadrukten de analisten dat Rusland na bijna twee jaar agressieve oorlog waarschijnlijk niet in staat zal zijn om regelmatig grootschalige raketaanvallen uit te voeren, gezien zijn reserves en productiecapaciteiten. Wel zullen er waarschijnlijk constantere aanvallen met drones plaatsvinden, aldus ISW.

VN-Veiligheidsraad veroordeelt aanvallen door meerderheid
De laatste grootschalige Russische luchtaanvallen op Oekraïne werden ook besproken door de VN-Veiligheidsraad. In een speciale zitting, die was aangevraagd door Oekraïne en meer dan 30 andere landen, veroordeelden de VS en andere staten de raket- en drone-missies. In een verklaring zei secretaris-generaal Guterres van de VN dat aanvallen op burgers en civiele infrastructuur het internationaal humanitair recht schenden en onmiddellijk moeten worden gestopt.

Volgens informatie uit Kyiv zijn er nacht van donderdag op vrijdag 31 burgers gedood en meer dan 160 gewond geraakt bij de luchtaanvallen. Dit waren de zwaarste Russische luchtaanvallen sinds het begin van de oorlog.

Nieuwe aanvallen gedurende de nacht
Afgelopen nacht heeft Rusland Oekraïne opnieuw aangevallen vanuit de lucht. Het Oekraïense leger meldde dat er Russische gevechtsdrones over het land waren gevlogen, die verschillende keren van richting veranderden.

Er zouden echter ook Oekraïense luchtaanvallen zijn geweest: het Russische ministerie van Defensie maakte bekend dat het leger 32 Oekraïense drones had neergeschoten boven de regio's Bryansk, Oryol en Koersk bij de grens, en boven de regio Moskou.