Lokale vuurwerkverboden nutteloos, landelijk verbod onwaarschijnlijk

In Nederland zien we de laatste jaren - sinds het landelijk verbod tijdens corona - een geleidelijke toename van lokale vuurwerkverboden van gemeenten die het hebben van een beetje lol op oudejaarsavond allemaal maar onzin vinden. Gelukkig is de kans op een landelijk verbod momenteel vrijwil nihil. De partijen die tegen deze betutteling zijn bezitten samen momenteel 90 zetels in de Tweede Kamer.

Dit jaar geldt in zestien gemeenten, waaronder Arnhem, Eindhoven, Tilburg en Amersfoort, een algeheel vuurwerkverbod. Hiermee woont nu 18% van de bevolking in een gemeente waar je met oudjaarsavond eigenlijk gewoon om half elf naar bed kunt gaan omdat het nut om om middernacht je buren nog even te groeten ontbreekt, aangenomen dat zo'n verbod wordt nageleefd. Ervaring uit de Coronaperiode leert dat er toen evenveel werd afgestoken als in de decennia ervoor waar vuurwerk afsteken wél mocht.

Burgemeesters zoals Lucas Bolsius van Amersfoort merken op dat vernielingen en misdragingen tijdens oud en nieuw de roep om een verbod zouden versterken. Zwolle, Zutphen en Ede zullen volgend jaar ook een lokaal verbod invoeren. De verwachting is dat dat een formaliteit is en dat het verbod weinig tot geen invloed zal hebben op de hoeveelheid afgestoken vuurwerk.

Ondanks een landelijk vuurwerkverbod tijdens corona, kozen gemeenten als Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen en Apeldoorn voor lokale verboden. Echter, dit lijkt weinig effect te hebben gehad; onderzoek wijst uit dat de hoeveelheid verkocht vuurwerk vrijwel gelijk is gebleven. De verkoop van vuurwerk mag ook niet verboden worden, zo bepaalde de rechter. Zo'n verbod zou ook zinloos zijn omdat in omliggende gemeenten de verkoop gewoon door zou gaan.

De vuurwerkverkoop in Nederland begint vandaag, waarbij vuurwerk op drie dagen legaal gekocht kan worden. Lokale verboden worden vaak genegeerd, deels door gebrek aan handhaving, maar vooral doordat mensen het zat zijn tradities te zien verdwijnen.

Consumentenvuurwerk in Nederland is ingedeeld in drie categorieën, waarbij categorie F3 (knalvuurwerk) landelijk verboden is. Categorie 1 vuurwerk mag door iedereen, ook kinderen, het hele jaar worden gekocht en afgestoken. Hieronder vallen onder andere fonteinen, knalerwten en sterretjes.

Vuurwerkverbod heeft weinig nut (Foto: Dall-E 3)
Vuurwerkverbod heeft weinig nut (Foto: Dall-E 3)