FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 28 december 2023

NHL: Bruins en Avalanche bovenaan, kampioenen in de achtervolging

We naderen het einde van het kalenderjaar en dat is wellicht een goed moment om eens te kijken hoe het er aan toe gaan in de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL. Elk team speelt uiteindelijk 82 wedstrijden in het reguliere seizoen, inmiddels hebben de meeste teams er zo'n 34 gespeeld en dus zijn we bijna halverwege.

Eastern Conference
In de Atlantic Division zijn de Boston Bruins lekker bezig: 33 wedstrijden hebben tot nu toe 20 zeges opgeleverd, net zoveel als de verliezend Stanley Cup-finalisten van vorig jaar, de Florida Panthers, die wel één wedstrijd meer hebben gespeeld. De Toronto Maple Leafs volgen met 17 zeges uit 32 wedstrijden, hetzelfde aantal zeges als de Tampa Bay Lightning in hun 36 wedstrijden.

De New York Rangers gaan vooralsnog fier aan kop in de Metropolitan Division, waar de ploeg 24 van hun 33 wedstrijden wist te winnen. De New York Islanders staan op 16 zeges uit 34 wedstrijden, minder dan de 18 zeges van de Philadelphia Flyers, Carolina Hurricanes en New Jersey Devils, maar doordat maar liefst negen van de achttien nederlagen na overtime kwamen staan de Islanders op punten alsnog op plek twee.

Western Conference
In de Central Division is het erg spannend: met 21 zeges uit 35 wedstrijden gaat de Colorado Avalanche aan de leiding, op de voet gevolgd door de Winnipeg Jets en Dallas Stars, die beiden 20 van hun 33 wedstrijden in een overwinning om wisten te zetten.

Tot slot de Pacific Division, waar de Vancouver Canucks met 23 zeges in 35 wedstrijden de leiding in handen hebben. Het verschil met de regerend kampioenen, de Vegas Golden Knights, is niet al te groot: de ploeg uit Las Vegas staat op 21 zeges na 36 wedstrijden. De Los Angeles Kings staan er ook erg goed voor: zij wonnen 20 keer, maar deden dat wel in slechts 31 wedstrijden.

Spelers
Vooralsnog is Auston Matthews van de Toronto Maple Leafs de topscorer met 28 goals, gevolgd door Nikita Kucherov van de Tampa Bay Lightning en Brock Boeser van de Vancouver Canucks, beiden met 24 goals. Bij de punten worden ook de assists meegeteld en dan voert Kucherov de lijst aan, met 58 stuks (24 goals, 34 assists), voor Nathan MacKinnon van de Colorado Avalanche en zijn 56 punten (19 goals, 37 assists).

Schaatser De Boo sprint naar indrukwekkende titel op 500m, Roest en Beune kampioen

In Heerenveen is donderdag de eerste dag van het Nederlands kampioenschap afstanden afgewerkt. In Thialf werd gestreden om de nationale podiumplaatsen, maar ook om tickets voor het WK afstanden, waar er per afstand drie voor beschikbaar waren.

5000m mannen
Marwin Talsma reed al vroeg een prima tijd van 6:18,90 minuten, maar in de zesde rit ging die tijd er flink aan: Chris Huizinga maakte indruk met een sterke 6:14,80 minuten. Patrick Roest dook daar een rit later 'uiteraard' nog onderdoor en ruim ook: 6:09,44 na vooral een heerlijk slotstuk. Huizinga pakte wel de tweede plek, Marcel Bosker reed in de slotrit naar 6:15,64 en plek drie, waardoor hij met Roest en Huizinga naar het WK afstanden mag.

500m mannen
De 19-jarige Jenning de Boo kent al een topseizoen en in Thialf deed hij er nog een grote schep bovenop: met een geweldige 34,44 seconden was hij de snelste in de eerste omloop, wat hij liet volgen door 34,49 seconden. Met 68,93 punten pakte hij de Nederlandse titel én verbeterde hij het uit 2013 stammende Nederlands puntenrecord van Michel Mulder. Janno Botman werd met 34,62 en 34,87 seconden tweede, voor Merijn Scheperkamp (34,69 en 34,86). Scheperkamp grijpt echter naast het derde WK-ticket, dat gaat naar Stefan Westenbroek: na een val in omloop één snelde hij in de tweede omloop naar 34,67 seconden en voor de WK-tickets werd gekeken naar de snelste tijden, in plaats van de bij elkaar opgetelde tijden.

1500m vrouwen
Na een sterke race van Melissa Wijfje, die finishte in 1:54,95 minuten, reed Joy Beune een nog veel meer indrukwekkende mijl: ze snelde naar een tijd van 1:53,91 minuten. Marijke Groenewoud beet zich er met 1:54,47 op stuk en ook Antoinette Rijpma-De Jong kwam er met 1:54,59 niet aan, waardoor Beune haar eerste nationale titel mocht vieren.

Vuurwapenmaker Gaston Glock overleden

De Oostenrijkse bedenker van het vuurwapen dat zijn naam draagt, Gaston Glock, is op 94 jarige leeftijd overleden.

Het door hem ontwikkelde 9mm vuurwapen was in de jaren '80 revolutionair. Het wapen werd voor het grootste deel van kunststof gemaakt en was lichter dan alternatieven. Omdat het daarnaast betrouwbaar, gemakkelijk in onderhoud en gebruik was en als veilig werd gezien, was de Glock 17 al snel populair. Niet alleen bij overheidsdiensten, maar ook onder criminelen.

Behalve het wapen, is ook het verhaal van de persoon Gaston Glock bijzonder. Hij was al een vijftiger toen hij zijn bedrijf begon en runde het vervolgens nog ruim 40 jaar, al doende miljarden verdienend. Vanuit de handel in huishoudartikelen werd hij leverancier aan het Oostenrijkse leger. Hij ontwierp zijn Glock 17 zonder dat hij ervaring had in de vuurwapenbranche.

Eind jaren '90 liet een voormalig zakenpartner een moordaanslag op hem plegen. Naar verluidt werd de ongewapende en inmiddels zeventigjarige Glock met een hamer geslagen, maar wist hij de aanvaller met zijn vuisten bewusteloos te slagen.

Egypte: Nog geen reactie op het vredesplan

Egypte zegt dat het nog geen duidelijke antwoorden heeft ontvangen op een ontwerpoplossing voor de Gaza-oorlog die door de regering is ingediend. De Egyptische Staatsveiligheidsdienst (SIS) zei dat geen van de betrokken partijen nog op het Egyptische plan had gereageerd.

Dit plan heeft betrekking op de oorlog tussen Israël en het militante islamistische Hamas. Egypte heeft een plan opgesteld om de Gaza-oorlog in verschillende fasen te beëindigen. Volgens SIS omvat het drie opeenvolgende en onderling samenhangende fasen. Het uiteindelijke doel is een definitief staakt-het-vuren. Na een reactie van betrokken partijen zal het verder uitgewerkt worden.

Een delegatie van de militante islamitische groepering Hamas wordt vrijdag in Egypte verwacht voor gesprekken over een mogelijk staakt-het-vuren in de oorlog met Israël. Een Hamas-functionaris vertelde AFP dat de delegatie op hoog niveau in Caïro bedoeld is om de “reactie” van de Palestijnse groepen op een Egyptisch vredesplan over te brengen, met als uiteindelijk doel een staakt-het-vuren om de oorlog in Gaza te beëindigen. Egypte presenteerde het plan vorige week aan de leiders van Hamas en zijn geallieerde militante islamistische Palestijnse organisatie Islamic Jihad.

Russische diplomaat waarschuwt Finland

Volgens de Russische diplomaat Michail Oeljanov zal Finland het eerste land zijn dat te lijden heeft onder een mogelijke escalatie van de spanningen tussen Rusland en de NAVO.

“Ze leefden rustig en in vrede totdat ze plotseling tussen Rusland en de NAVO terechtkwamen. Maar aangezien ze onze buren zijn, zullen zij de eersten zijn die lijden als, God verhoede, er een escalatie plaatsvindt”, zei de permanente vertegenwoordiger van Rusland tegen de internationale organisatie van persbureau Ria in Wenen.

Rechtbank Moskou: zware straffen voor twee Russen vanwege gedicht

Een rechtbank in Moskou heeft twee Russische dichters veroordeeld tot gevangenisstraffen van respectievelijk zeven en vijfenhalf jaar voor een gedicht over het conflict in Oekraïne. Artyom Kamardin en Igor Shtovba werden beschuldigd van ‘het aanzetten tot haat’ en ‘openbare oproepen tot activiteiten tegen de staatsveiligheid’.

Na de uitspraak riepen aanhangers van de twee in de rechtszaal "schandalig!", de vader van Kamardin riep: "Dit is absoluut willekeurig!"

Kamardin en Shtovba werden in september 2022 gearresteerd nadat ze hadden deelgenomen aan een openbare lezing voor een standbeeld van de dichter Vladimir Majakovski in Moskou – een ontmoetingsplaats voor dissidenten sinds het Sovjettijdperk. Tijdens de lezing reciteerde Kamardin een gedicht met de titel 'Dood mij, militieman!' wat zeer kritisch is over de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne.

Voordat het vonnis bekend werd gemaakt, zei Kamardin op Telegram dat hij geen held was en dat naar de gevangenis gaan "nooit deel uitmaakte van mijn plannen." Hij vroeg de rechter om hem vrij te laten, en hij wilde in de toekomst wegblijven van "gevoelige onderwerpen" en daar geen publiekelijk commentaar meer op geven. 

VS en Mexico versterken de samenwerking op gebied migratie

Om het groeiende aantal vluchtelingen in bedwang te houden, willen Mexico en de VS nauwer samenwerken.

De Mexicaanse president López Obrador en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken kwamen tijdens een bijeenkomst in Mexico-Stad overeen een gezamenlijke werkgroep op te richten die regelmatig bijeen zal komen. Bij de inspanningen moeten ook de landen van herkomst van de meeste migranten in Midden- en Zuid-Amerika betrokken worden. Details over de overeenkomsten zijn nog niet bekendgemaakt.

Minstens 7.000 migranten zijn momenteel te voet in Mexico op weg naar de VS. Op kerstavond waren ze bij elkaar gekomen.

Venezuela: kondigt militaire manoeuvres aan vanwege Brits oorlogsschip

Als reactie op de geplande inzet van een Brits oorlogsschip voor de kust van buurland Guyana kondigde de Venezolaanse president Maduro een militaire oefening aan. Er zouden ruim 5.600 soldaten deelnemen. Maduro benadrukte dat het een “defensieve” oefening was. Dit is een reactie op de provocatie van Groot-Brittannië tegen de soevereiniteit van het land. De achtergrond is het grensgeschil tussen Venezuela en Guyana over de olierijke regio Essequibo.

Maduro en de Guyanese president Ali hadden beloofd geen geweld te gebruiken. Maduro hield onlangs een referendum waarin Venezuela het eigendom van de regio Essequibo opeiste. Het beslaat ruim tweederde van de oppervlakte van Guyana.

Hulpverlener veroordeeld voor ontucht met minderjarige cliënt

De rechtbank veroordeelt een 42-jarige man uit Arnhem voor het plegen van ontucht met een minderjarige cliënt. Hij krijgt hiervoor een celstraf van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Aan het voorwaardelijk deel zijn bijzondere voorwaarden verbonden. Ook legt de rechtbank een beroepsverbod op.  

De man bekende tijdens zijn rechtszaak dat hij zich begin 2022 als hulpverlener schuldig maakte aan het plegen van ontucht met een zeer kwetsbaar 15-jarig meisje. Daarbij was hij volledig op de hoogte van haar traumatische voorgeschiedenis. 

Veel impact
Als begeleider kreeg de man de taak om het meisje te beschermen. In plaats daarvan maakte hij misbruik van haar kwetsbaarheid ter bevrediging van zijn eigen lustgevoelens. Hij maakte hiermee een grove inbreuk op de lichamelijke en psychische integriteit van het slachtoffer. De tijdens de zitting door het slachtoffer en haar moeder voorgelezen slachtofferverklaringen maakten indringend duidelijk welke impact het ontucht had. De rechtbank rekent de man dit alles zwaar aan.

Andere straf dan eis
De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 48 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 5 jaren. De rechtbank let bij het bepalen van de straf op straffen die doorgaans worden opgelegd in vergelijkbare zaken. Ze komt daarom tot een andere straf dan de officier van justitie.  

Bijzondere voorwaarden
Voor het voorwaardelijke strafdeel geldt een proeftijd van 3 jaar en hieraan verbindt de rechtbank bijzondere voorwaarden. Zo moet de man zich melden bij de reclassering en zich laten behandelen. Verder geldt een contactverbod met het slachtoffer. Daarbij legt de rechtbank een beroepsverbod op, zodat de man de aankomende 5 jaar niet als hulpverlener kan werken. Het beroepsverbod gaat per direct in. 

Schadevergoeding
Tot slot moet de man aan het slachtoffer smartengeld betalen van 4 duizend euro.

Kuipers: zorgpremie stijgt met 300 euro per jaar als eigen risico wordt afgeschaft

Het afschaffen van het eigen risico waar in de Tweede Kamer een meerderheid voor is, kan er juist voor zorgen dat de toegankelijkheid en kwaliteit van de zorg op de lange termijn onder druk kom te staan. Dit schrijft demissionair minister Ernst Kuipers in reactie op een motie uit de Kamer om het eigen risico te schrappen.

“Het is immers aannemelijk dat door afschaffen van het eigen risico mensen vaker en sneller zorg af willen nemen”, schrijft de minister. "Dit gedragseffect drijft de zorgkosten verder op en zou eveneens tot wachtlijsten kunnen leiden bij onvoldoende beschikbaarheid van personeel of capaciteit.” De kosten voor het afschaffen van het eigen risico worden geschat op 6 miljard euro. Per verzekerde zou dit een stijging van de zorgpremie van 300 euro betekenen. Meer hierover op Skipr

Random Pics van de Dag #1142

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

OM in hoger beroep in zaak dodelijk ongeluk op zeilschip “Risico”

Het OM gaat in hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank Noord-Nederland van 14 december 2023. De rechtbank in Leeuwarden veroordeelde op die dag de schipper van het zeilschip “Risico” vanwege dood door schuld tot een taakstraf van 150 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden. De giek van zijn schip bevond zich in een zodanig slechte staat dat deze op 31 augustus 2022 brak tijdens een zeilmanoeuvre, waardoor een 12-jarig meisje uit Den Haag om het leven is gekomen.

Het OM had een gevangenisstraf van zes maanden en een beroepsverbod van 2,5 jaar geëist. De reden waarom de officier van justitie in hoger beroep is gegaan is tweeledig.

Ten eerste gaat het om het beoordelen van de mate van schuld van de schipper. Het OM vindt dat er sprake is van ernstige schuld, waardoor de straf hoger zou moeten uitvallen. De rechtbank vond dat de schipper “aanmerkelijk nalatig” is geweest, waardoor de opgelegde straf lager is dan de strafeis van het OM. Ook gaat het OM in hoger beroep omdat het vindt dat er een beroepsverbod had moeten worden opgelegd.

De zaak wordt in hoger beroep behandeld door het gerechtshof in Leeuwarden.

Warm december maakt natuur in de war

Door de warme decembermaand is de natuur in de war geraakt. Dieren en insecten die eigenlijk in winterslaap zouden moeten zijn, zijn alweer actief. Het is nog niet duidelijk wat voor effect dit zal hebben op de natuur, maar het belooft niet veel goeds. Zo meldt RTL Nieuws.

Net als voorgaande jaren worden egels en salamanders steeds vaker gezien rond deze tijd van het jaar. Ook nu is december warmer dan normaal. De gemiddelde temperatuur, zowel overdag als 's nachts, lag deze maand op 6,5 graden, terwijl dit normaal gesproken rond de 4,2 graden ligt.

Volgens meteoroloog William Huizinga van Buienradar is het weer opvallend zacht voor deze tijd van het jaar. De afgelopen dagen was het overdag tussen de 9 en 11 graden, terwijl dit normaal gesproken rond de 6 graden ligt.

Volgens Huizenga bevinden we ons momenteel in een periode van steeds nieuwe temperatuurrecords en extremen op het gebied van droogte en regenval. Hij wijst erop dat volgens de nieuwe klimaatscenario's van het KNMI er nog veel meer records te verwachten zijn. Dit zal aanzienlijke gevolgen hebben voor veel diersoorten en planten. Hij noemt dit zowel indrukwekkend als gevaarlijk.

Als voorbeeld noemt hij de gewone pad. Hoewel deze soort veel voorkomt in Nederland, is de populatie de afgelopen jaren sterk afgenomen. Dit wordt toegeschreven aan een reeks van droge periodes en warme winters.

Niet alle diersoorten ondervinden problemen bij zachte winters. Sommige dieren, zoals muizen en egels, kunnen er zelfs van profiteren als ze voldoende voedselbronnen kunnen vinden.

Hoe kunnen wetenschappers aan iemands tanden zien waar ze vandaan komen?

Je tanden, botten en haren bevatten zonder dat je het weet een tijdlijn van je leven. De plekken waar je bent geweest en hebt gewoond zijn erin vastgelegd. In je tanden worden je kinder- en puberjaren opgeslagen. In je botten de laatste vijf tot tien jaar. En je haar maakt in elke centimeter dat het groeit een snapshot van de plek waar je bent.

Deze informatie is ontzettend nuttig bij archeologisch onderzoek, maar wetenschappers zoals Lisette Kootker van de Vrije Universiteit Amsterdam gebruiken het ook om onbekende doden te identificeren. Ze zochten uit hoe je zo'n tijdlijn maakt met je tanden, botten en haren.

00:00 De vrouw in de rode koffer
00:55 Dit onthullen je tanden over waar je vandaan komt
03:05 Hoeveel onbekende doden zijn er in Nederland?
04:33 Wat is isotopenonderzoek?
06:13 Deze geografische informatie geven jouw tanden
08:12 Hoe los je cold cases op?
09:22 Zo kun je aan je botten of haren zien waar je vandaan komt
10:10 Hoe kan isotopenonderzoek cold cases helpen oplossen?

Met dank aan Universiteit van Nederland.

'Star Wash', Chileense carwash voor de rechter gedaagd

De makers van Star Wars klagen naar verluidt een Chileense carwash aan omdat ze werknemers verkleed als Chewbacca, Darth Vader en andere personages uit de galactische filmfranchise gebruiken om voertuigen schoon te maken. 

'Star Wash', gevestigd aan de rand van de hoofdstad Santiago, heeft video's gedeeld op sociale media waarop te zien is hoe medewerkers gekleed in volledige kostuums de auto's wassen. Tevens is te zien hoe Darth Vader de Force lijkt te gebruiken om een stormtrooper een motorkap te laten poetsen.

Amerikaanse automobilist zat 6 dagen vast in zijn autowrak

Een Amerikaanse automobilist uit Indiana heeft zes dagen vastgezeten in zijn gekantelde pick-up truck. Hij werd op 26 december gered nadat twee mannen het wrak onder een snelwegbrug zagen terwijl ze aan het vissen waren.

Mario Garcia en zijn schoonzoon, Nivardo Delatorre, dachten eerst dat de man, geïdentificeerd als de 27-jarige Matthew Reum, overleden was toen ze op zijn voertuig stuitten, maar, zei Garcia, "op het moment dat ik zijn schouder aanraakte, draaide hij zich om. Hij werd wakker." Reum's mobiele telefoon had geen bereik, waardoor hij niet om hulp kon bellen.

Nadat hij uit het wrak was bevrijd, werd Reum in kritieke toestand naar een ziekenhuis in South Bend gebracht.

VS en Rusland breiden hun samenwerking ISS uit

Rusland en de VS hebben hun samenwerkingsovereenkomst over de exploitatie van het internationale ruimtestation ISS uitgebreid. Dat heeft een woordvoerder van de Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos bekendgemaakt. 

Hierdoor zal het zogenaamde cross-flight-programma tenminste tot 2025 doorgaan. Tijdens deze vluchten wordt een Russische kosmonaut naar het ISS gestuurd als onderdeel van de bemanning van een Amerikaans ruimtevaartuig en vice versa. Met verdere samenwerking zal de werking van het ISS op betrouwbare wijze worden gehandhaafd, aldus het rapport.

Oekraïne ontvangt toch Amerikaanse militaire hulp

De Verenigde Staten bieden Oekraïne nog eens 250 miljoen dollar aan militaire hulp.

Dit is het laatste pakket dit jaar, maakte minister van Buitenlandse Zaken Blinken in Washington bekend. 

De vrijgave van verdere Amerikaanse fondsen wordt momenteel geblokkeerd door een geschil in het Congres tussen Republikeinen en Democraten.

De Oekraïense president Zelenskyy heeft de Amerikaanse regering bedankt voor 250 miljoen dollar aan extra militaire hulp.

De leidende rol van de Verenigde Staten in de coalitie van ruim vijftig ondersteunende landen is cruciaal, zei Zelenskyy. Volgens Amerikaanse informatie gaat de hulp vooral om munitie, onder meer voor de luchtverdediging en de meervoudige raketwerper van Himars.

Van Gerwen naar achtste finales WK na winst op Veenstra, supertalent Littler stoomt door

In het Londense Alexandra Palace is de derde ronde van het wereldkampioenschap darts van start gegaan. De kerstdagen zijn achter de rug en daarmee is het op het WK ook tijd voor het serieuze werk, woensdag werden de eerste zes derderondepartijen gespeeld, donderdag staan er weer zes op de planning.

De middag werd geopend door de Engelsman Scott Williams en Martin Schindler uit Duitsland. Die begon erg sterk en won zes van de eerste zeven legs, maar daarna ging het ineens in rap tempo richting Williams. Die knokte zich terug naar 2-2 in sets, waarna Schindler weer even een rijtje legs pakte, maar in de slotfase van de vermakelijke wedstrijd was Williams toch de betere: 1-3, 0-3, 3-0, 3-2, 0-3, 3-1, 4-2.

Williams' landgenoot Dave Chisnall speelde daarna tegen Schindler's landgenoot Gabriel Clemens en die wedstrijd werd eigenlijk nooit zo spannend als het had kunnen zijn. Clemens scoorde prima, maar liet keer op keer kansen liggen om de legs af te maken, wat Chisnall juist nauwelijks deed: 3-1, 3-0, 3-1, 1-3, 3-2 voor de Engelsman.

Oud-wereldkampioen Rob Cross kreeg vervolgens de Nederlandse Zweed Jeffrey de Graaf tegenover zich, die best weer prima stond te spelen. Cross won de eerste twee sets, maar De Graaf kon daarna meer partij bieden en kwam zelfs terug tot 3-2, maar in de zesde set liet hij het uit de handen glippen en maakte een uitstekende Cross het af: 3-2, 3-0, 2-3, 3-2, 1-3, 3-1.

Supertalent Luke Littler opende het avondprogramma tegen de Canadees Matt Campbell en blies hem in de eerste twee sets weg. Campbell kwam daarna wat beter in zijn spel, maar Littler liet zich niet kennen en hield de schade beperkt tot welgeteld één verloren set: 3-0, 3-0, 3-2, 2-3, 3-1.

Het publiek werd daarna getrakteerd op een Nederlands onderonsje: Michael van Gerwen nam het op tegen Richard Veenstra. Die kwam bij lange na niet in de buurt van zijn geweldige niveau tegen Kim Huybrechts, terwijl Van Gerwen wél goed stond te gooien. Veenstra won af en toe een leg, maar daar bleef het bij: 3-1, 3-0, 3-2, 3-0, waarbij Van Gerwen het afmaakte met een heerlijke 130-finish.

Tot slot speelde de Let Madars Razma tegen wereldkampioen Michael Smith, die het aanvankelijk flink lastig had. Razma won de eerste set, maar zag daarna hoe Smith beetje bij beetje in zijn ritme begon te komen. Wereldkampioenwaardig werd het nog niet helemaal, maar het was wel genoeg om Razma toch keurig aan de kant te schuiven: 2-3, 3-1, 3-1, 3-2, 3-1.

Lokale vuurwerkverboden nutteloos, landelijk verbod onwaarschijnlijk

In Nederland zien we de laatste jaren - sinds het landelijk verbod tijdens corona - een geleidelijke toename van lokale vuurwerkverboden van gemeenten die het hebben van een beetje lol op oudejaarsavond allemaal maar onzin vinden. Gelukkig is de kans op een landelijk verbod momenteel vrijwil nihil. De partijen die tegen deze betutteling zijn bezitten samen momenteel 90 zetels in de Tweede Kamer.

Dit jaar geldt in zestien gemeenten, waaronder Arnhem, Eindhoven, Tilburg en Amersfoort, een algeheel vuurwerkverbod. Hiermee woont nu 18% van de bevolking in een gemeente waar je met oudjaarsavond eigenlijk gewoon om half elf naar bed kunt gaan omdat het nut om om middernacht je buren nog even te groeten ontbreekt, aangenomen dat zo'n verbod wordt nageleefd. Ervaring uit de Coronaperiode leert dat er toen evenveel werd afgestoken als in de decennia ervoor waar vuurwerk afsteken wél mocht.

Burgemeesters zoals Lucas Bolsius van Amersfoort merken op dat vernielingen en misdragingen tijdens oud en nieuw de roep om een verbod zouden versterken. Zwolle, Zutphen en Ede zullen volgend jaar ook een lokaal verbod invoeren. De verwachting is dat dat een formaliteit is en dat het verbod weinig tot geen invloed zal hebben op de hoeveelheid afgestoken vuurwerk.

Ondanks een landelijk vuurwerkverbod tijdens corona, kozen gemeenten als Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen en Apeldoorn voor lokale verboden. Echter, dit lijkt weinig effect te hebben gehad; onderzoek wijst uit dat de hoeveelheid verkocht vuurwerk vrijwel gelijk is gebleven. De verkoop van vuurwerk mag ook niet verboden worden, zo bepaalde de rechter. Zo'n verbod zou ook zinloos zijn omdat in omliggende gemeenten de verkoop gewoon door zou gaan.

De vuurwerkverkoop in Nederland begint vandaag, waarbij vuurwerk op drie dagen legaal gekocht kan worden. Lokale verboden worden vaak genegeerd, deels door gebrek aan handhaving, maar vooral doordat mensen het zat zijn tradities te zien verdwijnen.

Consumentenvuurwerk in Nederland is ingedeeld in drie categorieën, waarbij categorie F3 (knalvuurwerk) landelijk verboden is. Categorie 1 vuurwerk mag door iedereen, ook kinderen, het hele jaar worden gekocht en afgestoken. Hieronder vallen onder andere fonteinen, knalerwten en sterretjes.

Vuurwerkverbod heeft weinig nut (Foto: Dall-E 3)
Vuurwerkverbod heeft weinig nut (Foto: Dall-E 3)

FOK! Wat een weer: het noorden een bui, het zuiden vrijwel droog

winterbanner

Goede morgen!

Allereerst: om een reactie te geven over een special of jaaroverzictht; ik heb hier noch tijd, noch energie voor weten te vinden. Maar gelukkig was daar user Frutsel, die een heel mooi overzicht heeft gemaakt over wat er in 2023 speelde en waar dat speelde. Dit kan je allemaal hier teruglezen:

WKN Jaaroverzicht 2023

En voor het weer op dit moment in Nederland raadplegen wij het KNMI:

Waarschuwing:
Vanavond komen er in Noord-Holland en in het Waddengebied zware windstoten voor van 75-90 km/uur. De windstoten komen uit een zuidwestelijke richting. Verkeer en buitenactiviteiten kunnen hiervan hinder ondervinden. In de nacht naar vrijdag neemt de wind iets af.

geel (Foto: KNMI)

Vanochtend is het half bewolkt met in het noorden kans op een bui. De wind komt uit het zuidwesten en is matig tot vrij krachtig, aan de kust krachtig tot hard, windkracht 6-7. Aan de kust komen windstoten voor van ongeveer 80 km/uur.

Vanmiddag is het half tot zwaar bewolkt met kans op een bui, vooral in het noorden en westen. De middagtemperatuur ligt rond 11°C. De wind komt uit het zuidwesten en is meestal vrij krachtig, aan de kust hard tot stormachtig, windkracht 7 tot 8. Aan de kust zijn er windstoten tot ongeveer 80 km/uur.

Vanavond zijn er buien, alleen in het zuidoosten is het nog lange tijd droog. De wind komt uit het zuidwesten en is meestal vrij krachtig, aan de kust hard tot stormachtig, windkracht 7 tot 8. Vooral in het noordwesten zijn windstoten mogelijk van 75-90 km/uur.

Komende nacht is het half tot zwaar bewolkt. Vooral in de oostelijke helft komen nog enkele buien voor. Met een minimumtemperatuur van ongeveer 8°C is het zacht. De wind komt uit het zuidwesten en is matig tot vrij krachtig, aan zee krachtig tot af en toe stormachtig, met zware windstoten tot ongeveer 80 km/uur.

Tot morgen!

                   

Bewolking boven het Winterswijkse buitengebied (Foto: Anouk)
Bewolking boven het Winterswijkse buitengebied (Foto: Anouk) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.