Rapper Kanye West maakt excuses aan Joodse gemeenschap

Kanye West heeft publiekelijk om vergeving gevraagd na eerder antisemitische opmerkingen te hebben gemaakt. Hij was verbannen van de sociale netwerken Twitter en Instagram vanwege racistische en antisemitische berichten. De sportartikelenfabrikant Adidas heeft de samenwerking met West opgezegd vanwege deze uitlatingen.

“Ik bied mijn oprechte excuses aan aan de Joodse gemeenschap voor elke onbedoeld kwetsen van mensen veroorzaakt door mijn woorden of mijn daden”, schreef de rapper en ondernemer in het Hebreeuws op het Instagram-platform. Het zou niet zijn bedoeling zijn geweest om mensen pijn te doen of te vernederen en hij heeft spijt van de pijn die hij heeft veroorzaakt.

“Ik ben verplicht om bij mezelf te beginnen en lessen te trekken uit deze ervaring om in de toekomst een groter mededogen en begrip te garanderen”, zei de 46-jarige berouwvol en zelfkritisch.

West, die naar eigen zeggen kampt met ernstige geestelijke gezondheidsproblemen, heeft de afgelopen jaren herhaaldelijk de aandacht getrokken vanwege zijn jodenhaat. Een jaar geleden zette het Wiesenthal Centrum, dat zich inzet voor de strijd tegen jodenhaat, deze uitspraken zelfs bovenaan de tien ergste antisemitische incidenten van 2022. West, die zichzelf nu Ye noemt, heeft “haat, fanatisme en onwetendheid als gebruikte wapens”, zei het Simon Wiesenthal Center in Los Angeles destijds.