18-jarige GTA-hacker veroordeeld tot levenslang

TeaPotUberHacker, die in september dit jaar vele clips van de nog niet aangekondigde Grand Theft Auto VI stal en online plaatste, is hiervoor veroordeeld tot levenslang in een beveiligd ziekenhuis.

Arion Kurtaj, zoals de jongeman echt heet, was op borgtocht vrij na een eerdere hack op Nvidea en Brits telecombedrijf BT/EE, toen hij de fameuze GTA-leak uitvoerde. Ondanks dat zijn laptop in beslag was genomen en hij werd beveiligd door de politie, wist Kurtaj het Slack-systeem van Rockstar Games binnen te dringen vanuit zijn hotelkamer met de hulp van een Amazon Firestick, hoteltelevisie en een mobiele telefoon. Hij eiste dat Rockstar binnen 24 uur contact met hem zou opnemen. Kurtaj plaatste uiteindelijk 90 clips van GTA 6 online nadat er geen gehoor werd gegeven aan zijn eisen.

Kurtaj, die overigens autistisch is, heeft sinds hij is opgepakt herhaaldelijk aangegeven zich snel weer te willen mengen in de cybercriminele wereld en toonde dus duidelijk geen berouw. Sinds dat hij is opgepakt, zijn er ook tientallen meldingen tegen hem ingediend voor vandalisme en mishandeling. Gezien zijn grote verlangen om terug te keren in de cybercriminaliteit, en met de vaardigheden die hij bezit, wordt Kurtaj gezien als een gevaar voor de samenleving en is hij dus veroordeeld tot levenslang in een psychiatrisch centrum. Alleen als doktoren Kurtaj niet meer als een gevaar beschouwen, zou hij nog eventueel vrij kunnen komen.

De eerste echte onthulling van Grand Theft Auto VI vond eerder deze maand plaats. De trailer werd op YouTube binnen vier dagen 128 miljoen keer bekeken.