Amerikaanse samenzweringstheoreticus Alex Jones mag weer op X (Twitter)

Twitter-eigenaar Elon Musk heeft het account van de veroordeelde ultrarechtse Amerikaanse samenzweringstheoreticus Alex Jones op het platform, dat is omgedoopt tot X, laten deblokkeren.

Een meerderheid van de X-gebruikers had vóór terugkeer van Alex Jones gestemd in een enquête van Musk. Het account van de radiopresentator en oprichter van de rechtse website 'Infowars' was sinds 2018 geblokkeerd. Ongeveer een jaar geleden had Musk aangekondigd dat Jones niet zou mogen terugkeren op Twitter.

In zijn eerste tweet ging Jones verder met het verspreiden van lof voor de controversiële influencer Andrew Tate. Daarin bracht Tate hulde aan Musk voor zijn beslissing om Jones te deblokkeren. Tate staat bekend om zijn vrouwonvriendelijke opmerkingen en staat terecht in Roemenië voor vermeende mensenhandel. Daarna was er een rondetafelgesprek met Musk op X, waaraan Jones en Tate deelnamen.

Jones is in verschillende rechtszaken veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van in totaal bijna 1,5 miljard dollar voor het verspreiden van leugens over de schietpartij op de Sandy Hook basisschool in 2012, waarbij 26 mensen omkwamen. Hij beweerde jaren dat dze schietpartij in de stad Newtown in de staat Connecticut niet echt had plaatsgevonden. In plaats daarvan zou het in scène zijn gezet om strengere wapenwetten af te dwingen in de VS.

Musk heeft al veel accounts heropend die ooit waren geblokkeerd wegens haatzaaien of het verspreiden van leugens - waaronder die van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump.