Zihni ÷zdil: 'het leed van Joden lijkt links Nederlands niets te doen'

De Chanoeka-viering die normaal gesproken elk jaar plaatsvindt op het Gelderlandplein in Amsterdam in december, wordt dit jaar geannuleerd. Volgens de organisatie werd duidelijk na overleg met winkeliers en de lokale autoriteiten dat de veiligheid voor bezoekers niet kan worden gegarandeerd. Volgens columnist Zihnï Özdil kan dit niet los worden gezien van de "maatschappelijke en politieke" realiteit in Nederland.

Begin vorige maand heeft het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) gewaarschuwd voor een "verontrustende toename" van antisemitische incidenten in Nederland sinds de bloederige aanval van terreurgroep Hamas op Israël op 7 oktober. Volgens CIDI is het aantal antisemitische incidenten op dat moment met maar liefst 818 procent gestegen.

Özdil merkt op dat er vooral vanuit linkse hoek te weinig aandacht is voor antisemitisme. "Ik heb veel Joodse vrienden en ik heb een documentaire gemaakt voor de Joodse Omroep. Persoonlijk vind ik het een enorme schande dat met name de links-progressieve hoek, mijn eigen groep, op geen enkele manier oog heeft voor het leed van Joden. Niet voor het leed in Israël en niet voor het leed in Nederland."

Een goede vriendin van  hem verbergt haar kettinkje met Davidster onder haar trui wanneer ze eten bestelt. "De angst is zo intens en helaas niet ongegrond", aldus Özdil. "Wat we bijna vergeten in Nederland, is dat Joodse kinderen al jarenlang niet zonder beveiliging naar school kunnen gaan. Ik vind dit absoluut verwerpelijk."

De steun die Özdil uit links-progressieve hoek had verwacht, blijft uit. Terwijl ze wel en-masse Pro-Palestijnse manifestaties organiseren. Meer hierover bij WNL.