F1: uitslag Grand Prix van Abu Dhabi

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Abu Dhabi op zijn naam geschreven. De Nederlander wist met de RB19 zijn negenteinde race van het seizoen te winnen en ook nog eens het record van meeste ronden aan de leiding boven de 1.000 te brengen. Charles Leclerc sloot een puike race af op plek twee, voor George Russell.

Verstappen startte vanaf poleposition op het circuit waarop hij in 2021 wereldkampioen werd. De Nederlander was goed weg en behield de leiding voor Leclerc, Oscar Piastri en Norris. Leclerc waagde in de eerste ronde een inhaalpoging op Verstappen die de leiding behield. Daarachter was het Norris die na enkele rondjes McLaren-teamgenoot Piastri verschalkte voor plek drie, waarna achter Leclerc een DRS-trein ontstond. Hierin kwam Piastri onder druk te staan van George Russell waarbij hij een eerste poging ternauwernood af wist te slaan. Na elf ronden was het wel raak en stoomde Russell door naar plek vier.

Vooraan wist Verstappen niet weg te komen bij Leclerc die op zijn beurt weinig te duchten had van Norris. Na dertien ronden kwamen de eerste coureurs binnen voor nieuw rubber waardoor zij op een tweestopper leken te zitten. Wel kwamen onder meer Piastri en Fernando Alonso door de stops in het achterveld terecht. Ook Norris en Russell stopten waarbij Norris door een slechte stop achter Russell terecht kwam.

Verstappen was na zeventien ronden de eerste van de toppers die binnen kwam. De Nederlander kwam als zevende terug de baan op, waardoor Leclerc aan de leiding ging. Na de stop van de Monegask ging plots Yuki Tsunoda aan de leiding in de laatste race van teambaas Franz Tost. De Japanner wist de nog niet gestopte Lance Stroll en Verstappen achter zich.

Halverwege de race kwamen Tsunoda en Stroll binnen, waardoor Verstappen de leiding kreeg voor Leclerc en Russell. Daarachter wist Perez langzaam naar voren te komen door eerst Alonso en daarna Piastri te passeren voor plek vijf. De verschillen bleven redelijk gelijk tot McLaren Norris in de 33e ronde binnenhaalde voor zijn tweede stop om zo te proberen Russell te passeren voor plek drie. De Mercedes bleef net voor de McLaren.

Vooraan had Verstappen een enorm gat met Red Bull-teamgenoot Perez die ook nog geen tweede stop had gemaakt. Ruim daarachter lag Leclerc derde, voor Russell, Tsunoda en Norris. Perez kwam na zijn stop vlak achter dit groepje terecht, maar wel met veel betere banden dan de vier rijders voor hem. De Mexicaan wist Tsunoda snel in te halen, maar bij Norris ging dat lastiger waarbij het pas in de tweede poging raak was nadat het duo elkaar de ronde ervoor geraakt had. Het leverde Perez vijf seconden straf op.

Verstappen liep na zijn tweede stop langzaam maar zeker weer weg bij Leclerc en Russell die wel Perez vlak achter zich wist. De Brit wist echter ook dat de Mexicaan een straf van vijf seconden had. Toch moest de Mercedes-coureur van het team de Red Bull-rijder achter zich houden.

Verstappen wist na 58 ronden zijn negentiende race van het seizoen te winnen en reeg nog maar eens een record aan zijn zegekar, want de Nederlander was de eerste ooit met meer dan 1.000 ronden aan de leiding en bovendien wist Red Bull Racing zich te kronen tot beste team ooit. Het record van McLaren uit 1988 werd iets aangescherpt. Leclerc eindigde op plek twee, voor Russell, Perez, Norris, Piastri, Alonso, Tsunoda, Hamilton en Stroll.