Monsterzege PVV met 37 zetels, coalitie levert heel veel in

De Tweede Kamerverkiezingen zijn achter de rug: althans, er kan niet meer gestemd worden. Om 21.00 uur gingen de stembussen dicht en bijna gelijk daarna kwamen de eerste exitpolls, die inmiddels ook een kleine update achter de rug hebben. De uitslag is opvallend en reden voor feest bij de PVV.

In de exitpoll van Ipsos is de PVV van Geert Wilders de grootste en niet zo'n beetje ook: waar grofweg 25 tot 29 zetels werden verwacht in de laatste peilingen, geven de exitpolls maar liefst 35 zetels aan, een monsterzege voor Wilders en zijn kompanen.

GL-PvdA komt vooralsnog uit op 25 zetels, de VVD levert zoals verwacht flink in en staat in de eerste prognoses op 24 zetels. Die twee partijen zitten daarmee ongeveer op of iets onder de peilingen. Pieter Omtzigt en zijn NSC betreden de arena met 20 zetels.

Update 07.30 uur
Een goedemorgen, inmiddels zijn bijna alle stemmen geteld: de teller staat op zo'n 98 procent. De prognoses zullen nu dus bijna gelijk zijn aan de uitslag en voor de PVV is dat alleen maar nóg beter uitgepakt: Wilders en co staan op maar liefst 37 zetels, 20 meer dan twee jaar geleden.

De strijd om de tweede plek lijkt beslecht in het voordeel van GL-PvdA: 25 zetels, tegen 24 voor de VVD, met minder dan 50.000 stemmen tussen de twee partijen. Ook Pieter Omtzigt en zijn NSC kregen ruim meer dan een miljoen stemmen, resulterend in 20 zetels.

Het verschil met de rest is vrij groot: op vijf staat D66, dat redelijk implodeert en van 24 zetels eindigt op 9 stuks. De BBB gaat van 1 naar 7, maar of dat als overwinning gezien moet worden is uiteraard de vraag: een maand geleden stonden ze nog in de dubbele cijfers, tot de val van het kabinet in de zomer zaten ze zelfs in de 30 zetels in de peilingen.

CDA en SP voeren de kleintjes aan met beiden vijf zetels, daarna volgt een grote groep met drie zetels: de PvdD, FvD, DENK, ChristenUnie en SGP. Volt lijkt op twee zetels af te stevenen, JA21 houdt er nog één van de drie over en BIJ1 lijkt net als 50PLUS te verdwijnen uit de Tweede Kamer.

Voor een samenvatting van de nodige reacties op de uitslagen verwijzen we naar de NOS.