Poetin spreekt in Kazachstan over uitbreiding militaire samenwerking

De Russische president Vladimir Poetin heeft tijdens een bezoek aan het Centraal-Aziatische buurland Kazachstan opgeroepen tot een uitbreiding van de militaire samenwerking. Hij sprak met zijn Kazachse ambtgenoot Kassym-Shomart Tokayev over "versterking van de militaire en militair-technische samenwerking", zei Poetin op een gezamenlijke persconferentie. Vertegenwoordigers van de twee landen ondertekenden verschillende overeenkomsten over energie, douane en arbeidskwesties.

De volgende ontmoeting tussen de twee staatshoofden staat gepland voor 23 november. Ze zullen dan deelnemen aan een top van de Collective Security Treaty Organisation (CSTO), een militaire alliantie van post-Sovjetstaten, in de Wit-Russische hoofdstad Minsk.

De olierijke voormalige Sovjetrepubliek Kazachstan is bijzonder belangrijk geworden voor Rusland met het oog op de aanvalsoorlog tegen Oekraïne en de westerse sancties die als gevolg daarvan zijn opgelegd. Kazachstan is van oudsher een partner van Rusland. Tegelijkertijd heeft president Tokajev zich de afgelopen maanden echter herhaaldelijk voorzichtig uitgelaten over de oorlog tegen Oekraïne en herhaald dat zijn land het sanctieregime van de EU en andere staten steunt.