Israëlische troepen "in het hart van de stad Gaza"

Volgens minister van Defensie Gallant zijn Israëlische soldaten het centrum van Gaza-stad binnengetrokken. De stad is ‘de grootste terroristenbasis die ooit ter wereld is gebouwd’ volgens Galiant. Ondertussen werden in Israël de slachtoffers van de Hamas-terreur op 7 oktober herdacht.

Een maand na de radicaal-islamitische Hamas-aanval op Israël trok het Israëlische leger het centrum van Gaza-stad binnen. “We bevinden ons in het hart van de stad Gaza”, zei de Israëlische minister van Defensie Joav Gallant tijdens een persconferentie op televisie. De stad is ‘de grootste terroristenbasis die ooit ter wereld is gebouwd’.

Gallant zei dat de hoogste Hamas-leider in Gaza, Yahya Sinwar, vastzat in zijn bunker. “Israëlische troepen kwamen uit het noorden en het zuiden. Ze bestormden de bunker in een gezamenlijke operatie van land-, lucht- en zeestrijdkrachten”, aldus de minister. Het doel is om de infrastructuur van de Hamas-terroristen, hun commandanten, bunkers en communicatiekamers te raken. “De troepen trekken de strop rond Gaza-stad strakker aan.”

Netanyahu verwacht een langdurige aanwezigheid in Gaza
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei dat zijn land zich voorbereidde om na de Gaza-oorlog de controle over de Palestijnse kuststrook over te nemen. Israël zal voor onbepaalde tijd de veiligheid in de Gazastrook moeten garanderen, zei hij tegen de Amerikaanse omroep ABC.

In het televisie-interview verwierp Netanyahu opnieuw een staakt-het-vuren, maar gaf hij te kennen dat hij bereid was kortere wapenstilstanden te houden om de mensen in de Gazastrook van de essentiële zaken te voorzien. Een echt staakt-het-vuren zou alleen mogelijk zijn als Hamas alle ontvoerde gegijzelden zou vrijlaten. Eerder zal er geen brandstof aan het gebied worden geleverd en zullen er geen Palestijnse arbeiders in Israël worden toegelaten.

VS tegen bezetting van de Gazastrook
De VS spraken zich uit tegen een nieuwe langdurige bezetting van de Gazastrook door Israël. “Over het algemeen steunen wij de herbezetting van de Gazastrook niet”, zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Vedant Patel. “Wij geloven dat de Palestijnen voorop moeten staan bij deze beslissingen en dat de Gazastrook Palestijns land is en zal blijven.”

Tegelijkertijd benadrukte Patel dat er na de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober “geen terugkeer naar de status quo” in de Gazastrook mogelijk was. “Israël en de regio moeten veilig zijn, en de Gazastrook mag en kan niet blijven dienen als basis voor terroristische aanslagen tegen het Israëlische volk of wie dan ook.”

Herdenking na terroristische aanval van Hamas
In Israël werden de hele dag herdenkingsevenementen gehouden voor de slachtoffers van de aanslagen van 7 oktober. Vlaggen wapperden halfstok en mensen baden samen voor de Westelijke Muur. Familieleden van gijzelaars demonstreerden voor het Israëlische parlement met borden waarop stond: "Laat de gevangenen niet in de steek!"