FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 7 november 2023

Feyenoord verliest onnodig bij Lazio en zakt naar derde plaats

Feyenoord heeft dinsdag op bezoek bij Lazio een dure nederlaag geleden in de Champions League. De Rotterdammers verloren in Rome met 1-0, waardoor Lazio Feyenoord voorbij gaat in de stand.

Ciro Immobile bepaalde in de blessuretijd van de eerste helft de eindstand. De Italiaanse spits profiteerde ervan dat Feyenoord op het middenveld de bal verspeelde en niet veel later omspeelde de topscorer van Lazio Feyenoord-doelman Justin Bijlow en zorgde voor het enige doelpunt van de wedstrijd. Feyenoord was gedurende de eerste helft de betere en kreeg ook een aantal kansen, maar die waren besteed aan de aanvallers van Feyenoord.

In de tweede helft ging Feyenoord op zoek naar de gelijkmaker en met name Santiago Giménez was dichtbij, maar zijn kopbal ging net voorlangs. In de extra tijd was het nog bijna 1-1, maar een kopbal van invaller Ayase Ueda werd gepakt door Lazio-doelman Ivan Provedel.

Door de zege gaat Lazio voorbij in de stand. De Italianen hebben nu zeven punten uit vier wedstrijden, Feyenoord heeft één punt minder. Atletico Madrid gaat aan de leiding met acht punten na een ruime overwinning tegen Celtic (6-0).

Inflatie daalt naar -0,4 procent in oktober; 5,1 procent exclusief energie

De inflatie was in oktober -0,4 procent, meldt het CBS. In september waren consumentengoederen en -diensten nog 0,2 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. De inflatie wordt elke maand gemeten als de ontwikkeling van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar. Het inflatiecijfer van oktober is hetzelfde als bij de snelle raming die op 31 oktober is gepubliceerd.

Dat de inflatie in oktober negatief is, komt volledig doordat de energieprijzen in oktober 2022 bijzonder hoog waren. Exclusief energie bedroeg de inflatie 5,1 procent. In september was dat 5,5 procent. In de eerste helft van 2023 was de inflatie zonder energie en motorbrandstoffen hoger dan nu, met een piek van 8,1 procent in februari en maart.

De daling van de inflatie betekent niet dat de prijzen in oktober 2023 zijn gedaald ten opzichte van september 2023. De CPI geeft ook inzicht in de prijsontwikkeling ten opzichte van een maand eerder. Prijzen voor consumenten waren in oktober 0,4 procent hoger dan in september.

Inflatie laag door prijsontwikkeling energie
De prijsontwikkeling van energie heeft al geruime tijd een grote invloed op het verloop van de inflatie. Dit komt met name door de hoge prijzen vorig jaar. In de tweede helft van 2022 namen de energieprijzen in de CPI fors toe, met een piek in oktober 2022. Mede daardoor werd er in die periode een hele hoge inflatie gemeten. De prijzen van energie in de CPI zijn nu een stuk lager dan in 2022. Omdat de inflatie wordt gemeten als de ontwikkeling van de prijzen ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar, valt de inflatie nu lager uit.

Voor het meten en verwerken van de energieprijzen in de CPI gebruikt het CBS vanaf juni 2023 een nieuwe methode. Op 30 juni publiceerde het CBS een achtergrondartikel waarin het in meer detail uitlegt wat de overstap betekent voor de CPI, de inflatie en het gebruik van de CPI voor indexeringsdoeleinden.

Inflatie daalt door kleinere prijsstijging voedingsmiddelen
De inflatie daalde van 0,2 procent in september naar -0,4 procent in oktober. Onder meer de prijsontwikkeling van voeding zorgde voor deze afname van de inflatie. Voedingsmiddelen waren in oktober weliswaar 7,9 procent duurder dan vorig jaar, maar in september was dat 9,4 procent. Naast voeding hadden ook de prijsontwikkelingen van motorbrandstoffen en kleding een drukkend effect op de ontwikkeling van de inflatie.

Prijsontwikkelingen op korte termijn
De CPI geeft niet alleen inzicht in de prijsontwikkeling ten opzichte van een jaar geleden (de inflatie), maar ook ten opzichte van de voorgaande maand. In oktober 2023 stegen de prijzen voor consumenten met 0,4 procent ten opzichte van september 2023.

Een kanttekening bij een vergelijking tussen verschillende maanden in het jaar is dat rekening moet worden gehouden met de invloed van het seizoen. Zo zijn bijvoorbeeld vliegtickets in vakantiemaanden duurder dan in maanden buiten het vakantieseizoen. De prijzen zijn dan tijdelijk hoger, maar dit is geen structurele prijsstijging. Door deze seizoensinvloeden zijn ontwikkelingen maand op maand vaak volatieler dan ontwikkelingen jaar op jaar.

Inflatie eurozone lager
Het CBS publiceert sinds 1996 twee verschillende cijfers voor inflatie. Een op basis van de consumentenprijsindex (CPI) en een op basis van de geharmoniseerde index van consumentenprijzen (HICP). Consumentengoederen en -diensten in Nederland waren volgens de HICP in oktober 1,0 procent goedkoper dan vorig jaar. In september was de inflatie volgens de HICP -0,3 procent. De inflatie in de eurozone daalde van 4,3 procent in september naar 2,9 procent in oktober.

Verschil CPI en HICP
Om de inflatie tussen landen te kunnen vergelijken, berekenen de lidstaten van de Europese Unie (EU) een consumentenprijsindex volgens internationaal afgesproken definities en methoden. De Europese Centrale Bank gebruikt de HICP voor het monetaire beleid in de eurozone. Daarnaast maken de meeste landen nog een eigen, nationale prijsindex.

Het belangrijkste verschil tussen de CPI en de HICP voor Nederland is dat de HICP in tegenstelling tot de CPI geen rekening houdt met de kosten van het wonen in de eigen woning. In de CPI worden deze kosten berekend aan de hand van de ontwikkeling van woninghuren. Dit is echter niet het enige verschil. In een publicatie worden deze verschillen verder toegelicht.

Dashboard consumentenprijzen
Het dashboard consumentenprijzen toont de inflatie volgens de consumentenprijsindex (CPI) en de prijsontwikkeling voor een aantal groepen consumentengoederen en -diensten. De persoonlijke inflatiecalculator geeft inzicht in de ontwikkeling van de consumentenprijzen voor een individueel consumptieprofiel.

Israëlische troepen "in het hart van de stad Gaza"

Volgens minister van Defensie Gallant zijn Israëlische soldaten het centrum van Gaza-stad binnengetrokken. De stad is ‘de grootste terroristenbasis die ooit ter wereld is gebouwd’ volgens Galiant. Ondertussen werden in Israël de slachtoffers van de Hamas-terreur op 7 oktober herdacht.

Een maand na de radicaal-islamitische Hamas-aanval op Israël trok het Israëlische leger het centrum van Gaza-stad binnen. “We bevinden ons in het hart van de stad Gaza”, zei de Israëlische minister van Defensie Joav Gallant tijdens een persconferentie op televisie. De stad is ‘de grootste terroristenbasis die ooit ter wereld is gebouwd’.

Gallant zei dat de hoogste Hamas-leider in Gaza, Yahya Sinwar, vastzat in zijn bunker. “Israëlische troepen kwamen uit het noorden en het zuiden. Ze bestormden de bunker in een gezamenlijke operatie van land-, lucht- en zeestrijdkrachten”, aldus de minister. Het doel is om de infrastructuur van de Hamas-terroristen, hun commandanten, bunkers en communicatiekamers te raken. “De troepen trekken de strop rond Gaza-stad strakker aan.”

Netanyahu verwacht een langdurige aanwezigheid in Gaza
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei dat zijn land zich voorbereidde om na de Gaza-oorlog de controle over de Palestijnse kuststrook over te nemen. Israël zal voor onbepaalde tijd de veiligheid in de Gazastrook moeten garanderen, zei hij tegen de Amerikaanse omroep ABC.

In het televisie-interview verwierp Netanyahu opnieuw een staakt-het-vuren, maar gaf hij te kennen dat hij bereid was kortere wapenstilstanden te houden om de mensen in de Gazastrook van de essentiële zaken te voorzien. Een echt staakt-het-vuren zou alleen mogelijk zijn als Hamas alle ontvoerde gegijzelden zou vrijlaten. Eerder zal er geen brandstof aan het gebied worden geleverd en zullen er geen Palestijnse arbeiders in Israël worden toegelaten.

VS tegen bezetting van de Gazastrook
De VS spraken zich uit tegen een nieuwe langdurige bezetting van de Gazastrook door Israël. “Over het algemeen steunen wij de herbezetting van de Gazastrook niet”, zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Vedant Patel. “Wij geloven dat de Palestijnen voorop moeten staan bij deze beslissingen en dat de Gazastrook Palestijns land is en zal blijven.”

Tegelijkertijd benadrukte Patel dat er na de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober “geen terugkeer naar de status quo” in de Gazastrook mogelijk was. “Israël en de regio moeten veilig zijn, en de Gazastrook mag en kan niet blijven dienen als basis voor terroristische aanslagen tegen het Israëlische volk of wie dan ook.”

Herdenking na terroristische aanval van Hamas
In Israël werden de hele dag herdenkingsevenementen gehouden voor de slachtoffers van de aanslagen van 7 oktober. Vlaggen wapperden halfstok en mensen baden samen voor de Westelijke Muur. Familieleden van gijzelaars demonstreerden voor het Israëlische parlement met borden waarop stond: "Laat de gevangenen niet in de steek!"

Rechts-extremisme in de Tweede Kamer

De Centrumpartij en Hans Janmaat werden in de jaren 80 door bijna heel Nederland genegeerd en uitgekotst. In de huidige StemWijzer komt de partij dan ook niet meer voor. Maar de extreme uitspraken waar Janmaat toendertijd voor werd veroordeeld, lijken nu de gewoonste zaak van de wereld zowel in de politiek als daarbuiten.

De hele uitzending (2009) van Andere Tijden kunt u hier terugkijken.

Aanklacht van misbruik verdachte oppas uitgebreid met dierenseks

Tegen een 24-jarige man uit Schagen, die wordt verdacht van het misbruiken van een oppaskind, is een tweede aangifte gedaan wegens misbruik van een kind. Die aangifte is gedaan door een neefje van de verdachte. Hij zou op 11-jarige leeftijd zijn misbruikt door zijn oom tijdens een logeerpartijtje.

Daarnaast is de verdenking tegen de 24-jarige uitgebreid met het misbruiken van een hond en een varken. Met de hondenbezitter maakte hij driemaal een afspraak om het dier te misbruiken, het misbruik van het varken is in chats beschreven. Er is ook beeldmateriaal gevonden. De man bleek in zijn telefoon 566 contacten te hebben die naar dieren verwezen.

De medeverdachte van de oppas, een 38-jarige man uit Alkmaar, wordt verdacht van het medeplegen van misbruik van een oppaskind. Hij was weliswaar niet lijfelijk aanwezig, maar had via de telefoon (WhatsApp) wel een sturende rol in het misbruik.

De Alkmaarder had wegens een eerder geval van misbruik van een kind een jaar gevangenisstraf en TBS met voorwaarden gekregen. Die TBS is door de rechtbank beëindigd op 7 juli 2022, op advies van een behandelaar. Vlak na die beëindiging heeft het misbruik van het oppaskind plaatsgevonden. Volgens de officier va justitie kan daarmee worden aangenomen dat de verdachte gedurende de TBS al lang weer bezig was met het verzamelen van kinderporno en dus zijn behandelaren om de tuin heeft geleid.

Beide verdachten moeten nog psychisch worden onderzocht. De 24-jarige staat op de wachtlijst van het Pieter Baan Centrum en de 38-jarige wacht op onderzoek door een psychiater, die moet beoordelen of hij – gezien de eerdere TBS - nog behandeld zou kunnen worden. De zaak tegen de twee verdachten wordt op 1 februari 2024 voortgezet. Dat zal opnieuw een pro forma zitting zijn, omdat het onderzoek nog loopt. Het Openbaar Ministerie verwacht wel dat tijdens die zitting het onderzoek is afgerond en het volledige strafdossier besproken kan worden.

Nederlandse F-16's op weg naar trainingscentrum in Roemenië

5 Nederlandse F-16 jachtvliegtuigen zijn op dit moment onderweg naar het Europese F-16 trainingscentrum (EFTC) in Roemenië. De toestellen zijn bedoeld om Roemeense en Oekraïense vliegers op te leiden. 

Nederland nam het initiatief om het EFTC op te zetten en stelt daarvoor 12 tot 18 F-16’s beschikbaar. De jachtvliegtuigen blijven eigendom van Nederland.

Samen met Denemarken en met steun van de Verenigde Staten heeft Nederland de leiding om de Europese inspanningen voor F-16-capaciteit voor Oekraïne te coördineren.

Eerder is al bekendgemaakt dat Lockheed Martin de trainingen en het onderhoud aan de vliegtuigen verzorgt.

Het trainingscentrum in Roemenië gebruikt de vliegtuigen eerst voor een opfriscursus van de ingehuurde F-16-instructeurs. Daarna volgt de training van de vliegers. Er wordt alleen in het NAVO-luchtruim gevlogen. 

Binnenkort volgt de ceremoniële opening van het trainingscentrum.

Ook afspraken over mobieltjes op basisscholen en in gespecialiseerd onderwijs

In het primair onderwijs en het (voortgezet) speciaal (basis)onderwijs zijn mobiele telefoons, tablets en smartwatches binnenkort ook niet meer toegestaan in de klas. Dit omdat ze afleiden en ervoor zorgen dat leerlingen slechter presteren.

Dat heeft minister Mariëlle Paul (Primair en Voortgezet Onderwijs) afgesproken met de PO-Raad, LBVSO, Sectorraad GO, AVS, Siméa, VIVIS en Stem van de vso-leerling.

Nee, tenzij…
De basisscholen en scholen in het gespecialiseerd onderwijs sluiten zich daarmee aan bij de afspraak die voor de zomer al werd gemaakt met middelbare scholen. Alleen als de mobiele telefoons noodzakelijk zijn voor de inhoud van de les mogen ze worden gebruikt, bijvoorbeeld in een les over mediawijsheid. En als leerlingen ervan afhankelijk zijn, bijvoorbeeld om medische redenen of vanwege een beperking.

Beschermen
Minister Paul: “Veel kinderen hebben al op jonge leeftijd een mobieltje. Daarom ben ik blij dat we nu voor alle scholen hebben afgesproken dat mobieltjes in principe niet meer zijn toegestaan in de klas. Zo beschermen we de leerlingen, waarbij het mogelijk blijft om een mobieltje te gebruiken als dat écht nodig is. Geen mobieltje meer in de klas biedt duidelijkheid voor iedereen. We hebben in het voortgezet onderwijs gemerkt dat het snel went en rust geeft aan leerlingen en leraren.”

Gespecialiseerd onderwijs
In het (voortgezet) speciaal (basis) onderwijs kunnen deze afspraken betekenen dat het mobieltje vaker dan op andere scholen toch in de klas gebruikt zal worden. Het is belangrijk dat deze scholen met hun medewerkers, ouders en leerlingen goede afspraken maken zodat voor iedereen duidelijk is wat wel niet mag.

Wanneer?
Het is de komende tijd aan alle scholen om met leraren, leerlingen en hun ouders te bespreken hoe het weren van mobieltjes uit de klas er precies uit gaat zien. De afspraken gaan vervolgens in het nieuwe schooljaar (2024-2025) officieel in. In het voortgezet onderwijs gebeurt dit al in januari 2024. Overigens zijn er veel scholen die al de afgelopen periode de mobieltjes uit de klas hebben geweerd. Op een later moment wordt geëvalueerd of de gemaakte afspraken het gewenste effect hebben of dat eventueel toch een wettelijk verbod nodig is.

Treinkaartjes toch niet nóg duurder

Treinkaartjes en abonnementen van NS behouden in 2024 dezelfde prijs als in 2023. Het kabinet heeft op verzoek van de Tweede Kamer een bedrag van 120 miljoen euro vrijgemaakt waardoor NS een voorgenomen tariefsverhoging van 8,67% kan uitstellen.

Tjalling Smit, binnen de Raad van Bestuur van NS verantwoordelijk voor treinkaartjes en abonnementen: "We zijn blij met dit goede nieuws voor onze reizigers in een tijd waarin veel zaken duurder worden. Door de prijzen gelijk te houden blijft de trein relatief gezien goedkoop en een aantrekkelijke keuze om te reizen. We hopen dan ook dat we meer reizigers in de trein kunnen verwelkomen."

Structurele oplossing nodig
Maar we zijn er nog niet”, vervolgt Smit. Op dit moment is onduidelijk of Den Haag dit budget ook voor de komende jaren beschikbaar stelt. “Zo niet, dan kunnen wij niet anders dan eind volgend jaar de uitgestelde verhoging voor 2024 alsnog door te voeren, bovenop de inflatie voor 2025. En daar zit niemand op te wachten. We zijn daarom in gesprek met Den Haag om dit te voorkomen en te zoeken naar een structurele oplossing.

Internationale trein en OV-fiets
De toelage van het kabinet geldt alleen voor binnenlandse treinen binnen de concessie van NS. Voor de internationale treinen verhoogt NS daarom de tarieven per 1 januari 2024 met 7,85%. Het tarief voor het huren van een OV-fiets verhoogt NS van € 4,45 naar € 4,55 per 24 uur.

De leukste online gokkasten van dit moment

Je kunt nu de beste online slots voor echt geld spelen bij alle beste online casino's in Nederland. Maar waar moet je beginnen, met duizenden online casinoslots om uit te kiezen? Deze pagina geeft een overzicht van de beste online slots op basis van hun functies, gameplay en terugkeer naar speler. We begeleiden je ook door de ins en outs van de spellen, inclusief de populairste slots die je in een online casino zonder Cruks kunt vinden, de best betalende slots en de voor- en nadelen van spelen voor echt geld. Lees dus snel verder! 

Gates of Olympus 

Speel de Gates of Olympus-slot en ontdek ringen, kronen en een zandloper op het 6x5-raster. Winnende combinaties activeren een Tumbling Reels-mechanisme, en vermenigvuldigingssymbolen verhogen de winst tot wel 500x! Deze vermenigvuldigers stapelen zich op in de loop van een bonusronde met gratis spins, wat mogelijk tot nog grotere prijzen kan leiden.

Sweet Bonanza

De Sweet Bonanza slot brengt je in een snoeputopie. Het raster met 6 rollen en 5 rijen biedt een all-way uitbetalingsfunctie, wat betekent dat je lijnen in elke richting kunt vormen, waardoor je de kans krijgt om tot 21.175x je totale inzet op slots met echt geld te verdienen. Er zijn ook talloze bonusspellen die het spel naar een hoog volatiliteitsniveau brengen. Dit omvat vermenigvuldigers, gratis spins en een functie voor tuimelende rollen. Deze functies komen samen om een aantal mooie beloningen uit te betalen.

Better Wilds

De Better Wilds gokkast schittert helderder dan de andere met oogverblindende diamanten, gouden bellen, sprankelend fruit en glanzende 7's. Deze gokkast wordt gespeeld op een raster met 5 rollen en 4 rijen en biedt je de mogelijkheid om maximaal 25 winlijnen te activeren voor de kans om tot 500x je inzet te winnen. Er zijn talloze opties om uit te kiezen als het gaat om het selecteren van de inzetgrootte. De meerdere selecties van wilde functies omvatten gewone wilds, uitbreidende wilds en bewegende wilds. Om nog maar te zwijgen van een flinke portie gratis spins, respins en vermenigvuldigingsbeloningen. 

Buffalo Gold

De Buffalo Gold-slot brengt een stormloop van actie, functies en topuitbetalingen met zich mee. Het spel wordt gespeeld op een 5x4-indeling met maximaal 1024 manieren om te winnen. Met winsten die zich in welke richting dan ook vormen, kun je geweldige uitbetalingen verdienen. Het spel biedt ook andere bonusfuncties, waaronder gratis spins, wilds, vermenigvuldigers en zelfs een risicospel waarin je je beloningen kunt verdubbelen. Je kunt profiteren van de Xtra Reel Power-functie om je weddenschappen en potentiële prijzen verder aan te passen.

Lucky 7

Net als de traditionele fysieke gokautomaten heeft de Lucky 7 gokkast een klassiek scherm met drie rollen en slechts één beschikbare winlijn. Je hebt geen bonusfuncties om naar uit te kijken tijdens het spelen, afgezien van enkele klassieke symbolen die zelfs uitbetalen als ze niet in een reeks staan. Dit betekent echter niet dat het spel niet leuk of winstgevend kan zijn. Integendeel, er wordt hier genoeg spanning geboden voor iedereen die een voorproefje heeft van authentiek ouderwets gamen. 


De beste online gokregelgevers ter wereld

Er is veel moed en geloof voor nodig voordat iemand zijn zuurverdiende geld stort en echt geld gaat inzetten bij een online sportsbook of casino-exploitant. Zoals het geval is bij elke vorm van handel op internet, zijn er enkele inherente risico's. Zo zijn er veel illegale en onbetrouwbare goksites. Voorkom dat je hierop een account creëert door op de licenties te letten. Als de Kansspelautoriteit een vergunning heeft gegeven aan het online casino dan is dit een goed teken. Dit is bij een online casino buitenland ook het geval als het een licentie heeft ontvangen van de volgende regelgevers van online gokken. 

UKGC

De United Kingdom Gambling Commission (UKGC) wordt algemeen gezien als de belangrijkste regelgevende instantie voor online gokken ter wereld. Ze hebben deze afleiding verdiend door hun inspanningen om ervoor te zorgen dat Britse inwoners goed worden beschermd tegen de acties van malafide exploitanten. De Commissie werd in 2005 opgericht als onderdeel van de Gambling Act 2005. Hoewel het agentschap zich voornamelijk richt op de regelgevende functie, werken ze nauw samen met vergunningverlenende instanties om ervoor te zorgen dat online gokexploitanten aan zeer hoge normen voldoen. Ze moeten aan deze normen voldoen als ze in heel Groot-Brittannië online gokdiensten willen aanbieden. De UKGC reguleert ook softwareontwikkelaars en accountantskantoren in het Verenigd Koninkrijk. 

MGA

Voordat de UKGC werd opgericht, fungeerde de Malta Gaming Authority ((voorheen de Lotteries and Gaming Authority, 2015) als de belangrijkste online gokregulator in Europa. De MGA werd opgericht in 2001, dicht bij het begin van de internetgokrevolutie. Dat maakt het is een van de eerste levensvatbare toezichthouders ter wereld. Als toezichthouder is de MGA belast met het reguleren en licentiëren van online casino's, online sportsbooks, loterijen, casino-activiteiten op het vasteland en softwareontwikkelaars. Het is opmerkelijk dat elke online gokaanbieder die onder zowel de UKGC als de MGA opereert, over het algemeen als een uiterst veilig online gokalternatief wordt beschouwd.

CGCB

Hoewel Europa, en met name Groot-Brittannië, wordt beschouwd als de bakermat van online gokken, wordt online gokken sinds het begin van de 21e eeuw in andere rechtsgebieden gereguleerd. Daar hoort ook Curaçao bij, een van de mooiste eilanden in het Caribisch gebied. De Curaçao Gaming Control Board (Curacao eGaming) werd in 1999 opgericht en is daarmee een van de oudste en meest vertrouwde regelgevende instanties ter wereld. Vóór de komst van de UKGC en MGA waren licenties van de Curaçao Gaming Control Board goud waard voor online gokexploitanten over de hele wereld.

GBGA

Wanneer een online gokaanbieder er niet in slaagt om in aanmerking te komen voor licenties van de UKGC of MGA, dient de Gibraltar Betting and Gaming Association (GBGA) als het op één na beste alternatief. Zij houden doorgaans toezicht op de activiteiten van kleinere exploitanten. Een groot deel van de focus van de GBGA ligt op het beschermen van elektronische communicatie en de overdracht van gegevens tussen aanbieders en gokkers. De GBGA werd in 2000 opgericht als onderdeel van de Gibraltar Regulatory Act van oktober 2000.


Historische regenval aan de kust: nader verklaard

Welkom!  

Ik moet er nu toch echt even iets over schrijven. 

Grote delen van de kustprovincies kampen de laatste weken met veel en vaak ook bijzonder zware buien. Dit heeft inmiddels al op veel plaatsen tot enige wateroverlast geleid. Dat gaan we eens nader bekijken. 

Als eerste speelt de uitzonderlijke warmte mee die we in september en een groot deel van oktober hebben gehad. Daardoor lag en ligt de temperatuur van de Noordzee duidelijk hoger dan normaal. Aan de kust valt er in de herfst sowieso meer regen dan elders, maar dit jaar is wel uitzonderlijk. 

Niet alleen aan de kust was het erg nat, ook in het binnenland was oktober bijzonder nat, en dat zie je niet vaak. We hadden met een zeer goed doorstromende westcirculatie te maken, plus dat we soms ook met erg langzaam trekkende regen/buienzones te maken hadden. Daardoor viel er de afgelopen oktobermaand vrijwel overal méér dan 100 mm. Met uitzondering van delen van Limburg, maar zelfs daar viel er met ruim 90 mm duidelijk meer dan normaal. 

Ook in het midden van het land was het bijzonder nat met ruim 146 mm in De Bilt.  De eerste dagen van november leverde een meer zuidelijke tot zuidwestelijke stroming op. Echter, met al die lagedrukkernen in de buurt is er ruim voldoende energie beschikbaar voor het ontstaan van zware buien op zee. Dat komt ook mede door de convergentie vanaf het Kanaal. De route is dan perfect om alle energie te benutten. Door al die lagedruk zijn ook de temperatuursverschillen tussen het warme water en de bovenlucht dermate groot, dat de vorming van forse buien onvermijdelijk is. En juist door de lichtelijk aanlandige stroming kunnen deze buien ook voor een groot deel de kuststreek bereiken.

Feit is echter wel dat deze wisselvallige periode wel bijzonder lang duurt. Dit is beslist niet elk jaar het geval. Blijft dit dan ook zo? De komende week zeker wel. De hoeveelheden in het binnenland zullen nu wel wat kleiner gaan worden en dat zie je nu al een beetje gebeuren. Er zit nu meer vaart in de systemen zodat de buien boven land vrij snel in kracht inboeten. In de loop van morgen krijgt echter het hele land weer met een regenzone te maken, maar ook nu zit er wel iets meer vaart in. 

En daarna krijgen de kustregios's opnieuw met zware buien te maken. Uiteraard komt het daarbij ook tot soms fors onweer, hagel en enorme plensregens. Soms heeft de ene plek wat meer geluk dan de andere, omdat deze buien zich vaak rangschikken in straten. Dus er zijn ook zat plaatsen waarbij het allemaal wel wat minder is. Met name Noord-Holland is 'the place to be' voor dit soort buien. 

We zijn pas zeven dagen onderweg en de 100 mm is alweer op diverse plaatsen overschreden, en daar kan dus nog héél wat bijkomen. 

Uw Primeurman heeft inmiddels ook al een nieuw record te pakken. Nog nooit is er zoveel regen gevallen in zulke korte tijd als de afgelopen periode.In augustus 2006 viel er in vier weken tijd ruim 325 mm. Als je gaat rekenen vanaf het moment dat de hemelsluizen echt open gingen, dan zitten we nu op een kleine 3 weken en is er al bijna 400 mm gevallen. Héél bijzonder dus.  

Ik zal het wel verdiend hebben? (Ik weet het wel zeker. )

Tot ziens luitjes!  

FOK! Wat een weer: een enkele bui

herfstbanner

Goede morgen!

Vanochtend is het half tot zwaar bewolkt met vooral in de kustprovincies een enkele bui. De wind komt uit zuidwest en is boven land matig, aan zee vrij krachtig, mogelijk krachtig, windkracht 5-6.

Vanmiddag is het wisselend bewolkt met vooral in het noorden een enkele bui. In de tweede helft van de middag komen er meer buien. De middagtemperatuur ligt rond 11°C. De wind is zuidwestelijk en matig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig, windkracht 6.

Vanavond zijn er overal weer buien. De meeste buien komen in het noorden voor, hierbij is kans op onweer, hagel en windstoten. In het zuidoosten blijft het mogelijk droog. De wind is west tot zuidwest en matig, aan zee en op het IJsselmeer overwegend krachtig, windkracht 6.

Komende nacht zijn er in de noordelijke helft buien, in het zuiden blijft het droog. De minimumtemperatuur wordt 7°C. De wind komt uit het zuidwesten en is matig. Langs de kust staat een krachtige westenwind, windkracht 6.

Tot morgen! 

                   

 Herfst....
Herfst....

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1093

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.