Beatles met Now & Then weer terug in de hitlijsten

De  totstandkoming van het 'nieuwe' Beatles nummer Now & Then heeft vijf decennia geduurd en is het resultaat van gesprekken en samenwerkingen tussen de Beatles die tot op heden hebben voortgeduurd.

De langverwachte John Lennon-demo werd voor het eerst bewerkt in februari 1995 door Paul, George en Ringo als onderdeel van het Beatles Anthology-project, maar bleef onvoltooid, mede vanwege de onmogelijke technologische uitdagingen die gepaard gingen met het werken met de vocale opname die John had gemaakt op tape in de jaren 70. John Lennon werd doodgeschoten op 8 december 1980 en George Harrison overleed aan de gevolgen van keelkanker op 29 november 2001. Jarenlang leek het erop dat het nummer nooit meer voltooid zou kunnen worden.

Maar in 2022 was er een gelukkige samenloop van omstandigheden. Een software systeem ontwikkeld door Peter Jackson (regisseur Lord of the Rings) en zijn team, dat werd gebruikt tijdens de productie van de documentaireserie Get Back, maakte het mogelijk om de zangpartij van John Lennon los te koppelen van zijn pianospel. Als gevolg hiervan kon de oorspronkelijke opname tot leven worden gebracht en opnieuw worden bewerkt met bijdragen van alle vier de Beatles. Fans kopen grif de EP van het nummer, waardoor het al in verschillende hitlijsten is beland.

Dit opmerkelijke verhaal van muzikale archeologie weerspiegelt de eindeloze creatieve nieuwsgierigheid van The Beatles en hun gedeelde fascinatie voor technologie. Het markeert de voltooiing van de laatste opname die John, Paul, George en Ringo samen hebben gemaakt en viert het erfgoed van de belangrijkste en meest invloedrijke band in de geschiedenis van de popmuziek.