Rallyrijder Rovanperš opnieuw wereldkampioen, Neuville wint in Centraal-Europa

Voor de rallyliefhebber keren we nog even terug naar het weekeinde, want de eerste Rally van Centraal-Europa stond op het programma. In de voorlaatste rally van het WK dit jaar werden drie landen aangedaan: Tsjechië, Duitsland en Oostenrijk.

Op donderdag werden twee proeven gereden, daarna stonden er op vrijdag zes op het programma. Daarin stond er geen maat op wereldkampioen en WK-leider Kalle Rovanperä, die met navigator Jonne Halttunen in de Toyota 36,4 seconden voorsprong bij elkaar reed op de Belgische Hyundai-coureur Thierry Neuville en navigator Martijn Wydaeghe. De enige die Rovanperä nog van de wereldtitel kon houden, teamgenoot Elfyn Evans, liep met navigator Scott Martin al 47,2 seconden achterstand op - verder stond alleen de Est Ott Tänak met Martin Järveoja in de Ford nog binnen de twee minuten (+1:30,4) na de dag op het natte Tsjechische asfalt. Esapekka Lappi en navigator Janne Ferm crashten in de vijfde proef vanaf de derde plek en vielen ver terug.

Zaterdag was Rovanperä de eerste die een foutje maakte: hij ging rechtdoor, kwam in wat lichte bebossing terecht en verloor een dikke twintig seconden, maar na een snelle draai kon hij wel door. Neuville naderde hem zo tot op tien seconden, maar het grotere nieuws kwam in de volgende proef: Evans gleed van de weg, knalde zijn Toyota tegen een houten schuur en verloor dusdanig veel tijd - en liep dusdanig veel schade op - dat zijn kansen op punten totaal verkeken waren. Daarmee was de titelstrijd beslist, want hij moest meer scoren dan Rovanperä om de Fin nog van diens tweede wereldtitel af te kunnen houden. Neuville nam met een strakke dag op de Oostenrijkse wegen ondertussen de leiding over in de rally, Rovanperä volgde op 26,2 seconden en Tänak stond op 1:19,2 minuten - hij had een klein schuivertje gemaakt - op plek drie.

De derde dag leverde geen verrassingen meer op. Neuville en Wydaeghe dirigeerden hun Hyundai naar een fraaie en zelfs dominante overwinning, met een mooie 57,6 seconden voorsprong op Rovanperä en Halttunen. Die pakten daarmee definitief hun tweede wereldtitel op rij, uiteraard reden voor een feestje bij Toyota. Tänak en Järveoja hielden zich rustig en pakten de derde plek op 1:52,8 minuten, zo'n vijftien seconden voor Sebastien Ogier. Van 16 tot en met 19 november wordt het seizoen afgesloten met de Rally van Japan.