ECB: geen verdere verhoging rente, blijft 4,5%

Na tien opeenvolgende verhogingen laten de eurowaakhonden de rente voorlopig ongewijzigd. Het beleidsrentetarief blijft op 4,5 procent staan, dit liet de Europese Centrale Bank weten na een bijeenkomst van de ECB-Raad in Athene. 

Veel economen hadden verwacht dat de centrale bank de rente aanvankelijk niet verder zou verhogen. De inflatie in het eurogebied is onlangs gedaald. Tegelijkertijd nemen de zorgen over de economie toe. “Op basis van zijn huidige beoordeling is de Raad van Bestuur van mening dat de basisrentetarieven zich op een niveau bevinden dat, indien lang genoeg gehandhaafd, een aanzienlijke bijdrage zal leveren aan het terugdringen van de inflatie”, aldus de ECB.

Op de middellange termijn wordt een inflatie van 2,0 procent nagestreefd
Vorig jaar bedroeg de inflatie soms dubbele cijfers als gevolg van de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne. Sinds juli 2022 gaat de ECB deze ontwikkeling tegen met een ongekende reeks van renteverhogingen. Hogere rentetarieven maken leningen duurder, wat de vraag naar geld kan doen afnemen en de hoge inflatie kan tegengaan. Duurdere leningen zijn ook een last voor de economie, omdat met leningen gefinancierde investeringen duurder worden.

De ECB streeft naar stabiele prijzen op de middellange termijn met een inflatie van 2,0 procent. De inflatie in het gebied van de gemeenschappelijke munt is in september aanzienlijk gezakt. De inflatie op jaarbasis daalde van 5,2 procent in augustus naar 4,3 procent in september.

De economische vooruitzichten waren vertroebeld
Tegelijkertijd zijn de economische vooruitzichten voor het eurogebied verslechterd. De ECB verwachtte onlangs een stijging van het bruto binnenlands product van 0,7 procent dit jaar. In juli werd nog een stijging van 0,9 procent voorspeld. Volgens schattingen van de federale overheid en veel economen zal de grootste economie van Europa, Duitsland, dit jaar zelfs lichtjes krimpen.

Volgens het meest recente besluit van de ECB-Raad blijft het belangrijkste rentetarief waartegen banken vers geld van de centrale bank kunnen krijgen, 4,5 procent. De depositorente die banken ontvangen voor geparkeerde gelden blijft op 4,0 procent staan. Dit is het hoogste niveau sinds de oprichting van de Monetaire Unie in 1999.