'Veel mannen vinden een vegan dieet niet mannelijk genoeg'

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat minder mannen geneigd zijn om veganistisch te gaan eten, omdat ze vinden dat de vegan levensstijl niet 'mannelijk' genoeg is.

Alma Scholz, die voor de bevindingen samenwerkte met de Universiteit van Würzburg in Duitsland, vroeg 539 mensen om hun mening over plantaardig voedsel en de relatie ervan tot gender te onderzoeken.

“Mannen zijn misschien minder geneigd om veganistisch voedsel te consumeren vanwege de behoefte om mannelijk over te komen”, legt Scholz uit, nu werkzaam aan de Universiteit van Stockholm in Zweden. “Misschien als we de omschrijvingen voor vegan stoerder en mannelijker zouden maken, zullen we we meer mannen over de streep te trekken om vegan te gaan eten,” voegde Sholz eraan toe.

Gemiddeld vonden meer respondenten dat maaltijden bestaande uit een veganistische burgers, salade, carbonara of goulash geschikter waren voor vrouwen dan voor mannen. Onderzoekers veronderstellen dat gerichte marketing voor vrouwen hierbij een rol zou kunnen spelen. Vlees wordt geassocieerd met kracht en potentie, waardoor vlees geschikter lijkt voor mannen: "Mannen zijn sterk, mannen moeten sterk zijn, dus mannen hebben vlees nodig", aldus het onderzoek.