Zuid-Afrika: savannedieren lijken banger voor mensen dan voor leeuwen

Giraffen, olifanten en andere dieren in de savanne lijken banger te zijn voor mensen dan voor leeuwen. Zo blijkt uit een onderzoek in het Kruger National Park in Zuid-Afrika. Voor het onderzoek plaatsten onderzoekers camera's en luidsprekers bij waterbronnen.

Uit de luidsprekers kwam een verscheidenheid aan geluiden, zoals fluitende vogels, jachtgeluiden met blaffende honden en geweerschoten, menselijke gesprekken en de geluiden van leeuwen die met elkaar communiceren maar hierbij niet brullen. Ook bij de savannedieren leidden de leeuwengeluiden tot reacties. Een olifant was zo boos over de geluiden dat hij de luidspreker en de camera vernielde. De dieren werden verleid om te ontsnappen bij de drinkplaatsen, maar vooral door menselijke geluiden, ook al was het maar een gesprek.

Voor de onderzoekers toont dit aan dat savannedieren hebben geleerd mensen als superroofdieren te beschouwen. Wilde dieren kunnen blijkbaar niet aan mensen wennen, ook al wordt er in de nationale parken niet gejaagd. Dit kan gevolgen hebben voor de huidige beveiligingsconcepten.