Klimaatacties A12: 32 demonstrerende kinderen gemeld bij Veilig Thuis

Volgens een onderzoek van de Volkskrant heeft de politie 32 kinderen die betrokken waren bij de klimaatacties op de A12 aangehouden en deze informatie doorgegeven aan het meldpunt voor kindermishandeling, Veilig Thuis. Eerder had de politie al gemeld dat er ruim dertig meldingen waren gedaan bij Veilig Thuis.

Tot vorige week had Veilig Thuis nog maar één melding gekregen over klimaatprotesten op de A12 in Den Haag, de politie heeft eerst onderzocht of er voldoende reden was om de melding te doen. De Volkskrant meldt dat hiervoor een interne kwaliteitscontroleur is ingeschakeld. De politie geeft aan dat ze te goeder trouw handelt en benadrukt dat de protesten illegaal zijn en met geweld mogen worden beëindigd.

Een vrouw die vorige maand twee keer met haar 15-jarige dochter werd aangehouden, heeft inmiddels een bezoek gehad van een medewerker van Veilig Thuis. Ze vertelt in de krant dat haar werd gevraagd of ze zeker wist dat haar kind geen gevaar liep. De moeder beschrijft het als een ongemakkelijke en intimiderende ervaring, maar zegt ook dat Veilig Thuis zich netjes heeft gedragen en haar dossier inmiddels heeft afgesloten.

Zowel Extinction Rebellion als de politie hebben de indruk dat er de afgelopen weken aanzienlijk minder kinderen hebben deelgenomen aan de blokkade op de A12, dit in vergelijking met de eerste week van blokkades.