Oekraine valt scheepswerf aan en blaast minstens twee Russische schepen op

Gisternacht zijn een landingsschip en een onderzeeër die in bezet Sebastopol in droogdokken lagen opgeblazen door Oekraïne. In de chaos die daarop in die stad ontstond schoot een Russische politieman ook nog eens drie Russische soldaten dood.

Russische autoriteiten bevestigen aan Osint dat het Minsk landingsschip en de Rostov-on-Don onderzeeër "volledig zijn vernietigd" tijdens de aanval van woensdag op de RusNavy basis in het bezette Sevastopol, de Krim, Oekraïne. Bovendien veranderde de stad Sevastopol gisteravond in een complete chaos, wat resulteerde in een schietpartij op eigen mensen, politieagenten en militairen.

Wat is er woensdag gebeurd in Sevastopol?
Woensdag kwamen er berichten binnen over de gevolgen van een Oekraïnse aanval op de Sevmorzavod (droogdok/scheepswerf) in Sevastopol. Bronnen in de Zwarte Zee Vloot, de Generale Staf en de regering van Sevastopol vertelden dat er ten gevolge van de raketaanval 11 mensen werden gedood - fabrieksarbeiders en militairen. Ruim 31 mensen raakten gewond.

De raketten hebben twee Russische schepen volledig vernietigd - het grote landingsschip Minsk en de onderzeeër Rostov-on-Don. Beide schepen, die daar lagen voor reparatie, kunnen niet meer worden hersteld. Daarnaast zijn er nog twee andere schepen beschadigd bij de Sevmorzavod, waarvan nog niet zeker is of ze kunnen worden gerepareerd. De Russen weigerden de namen van deze schepen te noemen, "zodat de vijand geen waardevolle informatie krijgt over het resultaat van zijn terroristische aanval".

Er zouden acht Oekraiense raketten en twee marinedrones zijn afgevuurd op Sevastopol. De drones werden vernietigd en twee van de raketten werden uit de lucht geschoten. De schade door de aanval is zo ernstig dat de gouverneur van Sevastopol Mikhail Razvozhaev heeft geëist dat de luchtverdediging van de stad moet worden versterkt.

Door de zware raketaanval ontstond er forse paniek in Sevastopol. De politie kreeg informatie dat er saboteurs actief zouden zijn in de stad en stuurde verschillende eenheden om hen te zoeken. Eén van hen zag een gewapende militaire patrouille aan voor saboteurs en hierop het vuur. Als gevolg van de schietpartij werden vier mensen gedood - drie soldaten en een politieagent.