Kremlin bevestigt ontmoeting tussen Poetin en Kim Jong-un in Rusland

Moskou heeft een geplande ontmoeting tussen de Russische president Poetin en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in Vladivostok bevestigd. Op uitnodiging van Poetin zal Kim de komende dagen een officieel bezoek brengen aan Rusland, aldus het Kremlin.

Er is geen informatie over wanneer de bijeenkomst precies gepland is, Peskov zei alleen dat Kim Jong-un met een delegatie reist. Volgens Zuid-Koreaanse media is Kim Jong UN al onderweg naar Vladivostok Zijn gepantserde trein zou de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang hebben verlaten en richting Rusland rijden.

Het gaat in ieder geval om een separate bijeenkomst, los het Oostelijk Economisch Forum in Vladivostok, waar Poetin morgen aan zal deelnemen, aldus Peskov. 

Er wordt al geruime tijd gespeculeerd over de onderwerpen van de gesprekken. Kim Jong-un zou met Poetin kunnen praten over wapentransacties. Noord-Korea is in het bezit van aanzienlijke hoeveelheden van verschillende soorten munitie die Rusland in Oekraïne zou kunnen gebruiken. In ruil daarvoor zou Rusland voedsel, kunstmest en energie kunnen bieden, evenals technische steun voor de verdere ontwikkeling van de Noord-Koreaanse defensie-industrie.

Er werd al dagenlang gespeculeerd dat de Noord-Koreaanse heerser, die zijn land maar zelden verlaat, deze maand een reis naar Rusland zou komen. Poetins woordvoerder Peskov had herhaaldelijk vragen over een mogelijke ontmoeting tussen de Russische president en de Noord-Koreaanse leider ontweken.