XR gaat zaterdag van start met voortdurende blokkade A12 tot doel is bereikt

Wie morgen met de auto over de A12 in Den Haag wil rijden moet rekening houden met nieuwe blokkades van Extinction Rebellion (XR). In tegenstelling tot eerdere acties, heeft de actiegroep nu de intentie om de blokkades aan te houden totdat alle fossiele subsidies zijn afgeschaft.

Als actievoerders worden weggesleept of gearresteerd, zal elke volgende dag een nieuwe groep verschijnen om de blokkade voort te zetten. “We zien een toename in het aantal deelnemers, dus de volgende stap is een escalatie in het aantal acties”, zegt Lucas Winnips van XR. Hij neemt sinds oktober 2019 deel aan acties van de protestgroep en is naar eigen zeggen al dertig keer gearresteerd.

Onlangs kreeg Winnips een taakstraf van 60 uur opgelegd voor opruiing en vernieling. Naast het blokkeren van wegen, hanteert XR ook andere methoden om actie te voeren. Activisten dringen bedrijven en ministeries binnen en weigeren te vertrekken totdat ze worden verwijderd door de politie. De groep is geïnspireerd door eerdere succesvolle geweldloze protestacties in het buitenland.

Onder leiding van dominee Martin Luther King voerde de Amerikaanse burgerrechtenbeweging een strijd tegen rassenscheiding. In de jaren 50 en 60 organiseerden ze sit-ins in restaurants waar alleen blanken werden toegelaten. Ook dient Mahatma Gandhi als inspiratiebron, aangezien hij met geweldloos protest belangrijke stappen zette richting de onafhankelijkheid van India. Volgens activist Winnips haalt Extinction Rebellion inspiratie uit deze bewegingen voor hun eigen acties. Hij benadrukt dat burgerlijke ongehoorzaamheid in het verleden vaak effectief is gebleken.

Ondanks dat er steeds meer mensen zijn die deze actie van Extinction Rebellion steunen, zijn de meeste mensen tegen dit soort demonstraties, vooral als het gaat om een permanente blokkade. Uit een peiling onder het RTL Nieuwspanel blijkt dat 80 procent van de mensen de actie afkeurt. Daarentegen is 70% van het RTL Nieuwspanel wel van mening dat de overheid moet stoppen met het verstrekken van fossiele subsidies.

De Haagse burgemeester Van Zanen heeft van de week een brief aangeboden aan de Tweede Kamer, waarin hij de kamer vraagt na te denken over de aanpak van dit soort ontwrichtende acties. De Haagse politie gaat de komende week duizenden agenten inzetten tijdens de blokkades van de A12 door XR.