"Het Titicacameer op de grens Bolivia en Peru droogt op'

Meer dan twee miljoen mensen wonen rond het meer en zijn afhankelijk van de wateren om te vissen, landbouw te bedrijven en toeristen aan te trekken die de economie van een anderszins gemarginaliseerde regio stimuleren.  Maar het waterniveau van het grootste zoetwatermeer van Latijns-Amerika zakt steeds verder en nadert momenteel een dieptepunt. Het gevolg daarvan zijn onder meer ernstige oogstverliezen. 

Als gevolg van weinig regenval en ongewoon hoge temperaturen nadert het niveau van het Titicacameer tussen Peru en Bolivia zijn historisch laagtepunt. Volgens gegevens van de Peruaanse Meteorologische Dienst is het waterpeil van het meer sinds april met ruim een halve meter gedaald tot 3808,19 meter boven zeeniveau. Het laagste niveau aan de Peruaanse kant tot nu toe werd in december 1996 gemeten op 3808,10 meter.

Hoewel bekend is dat de waterstanden elk jaar fluctueren, zijn deze veranderingen extremer geworden, vermoedelijk als gevolg van de klimaatcrisis. Volgens CNN-meteoroloog Taylor Ward heeft een recordbrekende hittegolf in de winter geleid tot een verhoogde verdamping en een daling van het waterpeil in de meren, waardoor de neerslagtekorten als gevolg van de droogte zijn toegenomen.  Sixto Flores, directeur in Puno voor de nationale meteorologie- en hydrologiedienst van Peru (Senamhi), vertelde CNN dat de neerslag daar tussen augustus 2022 en maart 2023 49% lager was dan gemiddeld, dit is een periode waar het regenseizoen in valt waarin de waterstanden zich gewoonlijk herstellen.     

Het gebrek aan water als gevolg van het lage waterpeil heeft onlangs geleid tot zware oogstverliezen in de regio. De quinoa-oogst daalde met 90 procent, meldde radiostation RPP, daarbij verwijzend naar de Kamer van Koophandel van de regio Puno. Visserij, jacht en toerisme worden ook getroffen door de lage waterstanden.

Het Titicacameer ligt op de grens tussen Peru en Bolivia en is met een oppervlakte van zo’n 8400 vierkante kilometer het grootste zoetwatermeer van Zuid-Amerika. Gelegen in de hoge Andes, is het het hoogste commercieel bevaarbare water ter wereld.

Als drinkwaterreservoir is het meer van groot belang voor de ongeveer twee miljoen mensen in de regio. Omdat het grootste deel van het rioolwater uit de omliggende steden en mijnen onbehandeld in het meer stroomt, wordt de waterkwaliteit steeds slechter. De milieubeschermingsorganisatie Global Nature Fund heeft het Titicacameer uitgeroepen tot het bedreigde meer van het jaar 2023.