Duits OM sluit onderzoek tegen Rammstein-zanger Till Lindemann

Het Openbaar Ministerie in Berlijn heeft het onderzoek naar Rammstein-zanger Till Lindemann stopgezet. De autoriteiten zeiden dat er geen bewijs was dat Lindemann de vrouwen tegen hun wil seksuele handelingen had laten verrichten.

Er is ook geen bewijs voor de bewering dat Lindemann hen heeft gedrogeerd zodat ze wilsonbekwaam waren of dat hij misbruik heeft gemaakt van machtsongelijkheid ten opzichte van minderjarige seksuele partners.

Het onderzoek werd in juni gestart naar aanleiding van klachten over berichtgeving in de pers. Volgens het Openbaar Ministerie zijn de verklaringen van getuigen niet bevestigd.

Openbaar Ministerie: 'Vermeende slachtoffers wenden zich tot de media in plaats van tot de opsporingsautoriteiten'
De zelf benoemde slachtoffers wendden zich niet tot de opsporingsautoriteiten, maar tot journalisten die naderhand een beroep op hun zwijgplicht deden. Daarom was er voor het OM geen manier om de beschuldigingen voldoende te onderbouwen. Ook kon justitie geen indruk krijgen van de geloofwaardigheid van de vermeende slachtoffers en hun verklaringen tijdens verhoren.

Bovendien kon de bewering van seksueel misbruik van een 15-jarige met betrekking tot een seksuele relatie met Lindemann niet worden onderbouwd. Deze getuige bleef anoniem en kon daarom niet worden gehoord. Het onderzoek tegen de tourmanager, tegen wie beschuldigingen waren geuit dat hij jonge vrouwen backstage had uitgenodigd bij concerten, werd eveneens stopgezet.

Advocatenkantoor Schertz Bergmann, die Lindemann vertegenwoordigt, ziet de beëindiging van de procedure als bewijs “dat er onvoldoende bewijs of aanwijzingen zijn dat onze cliënt daadwerkelijk zedendelicten zou hebben gepleegd”. Het advocatenkantoor zal civiele stappen blijven ondernemen tegen “ontoelaatbare verklaringen” en “onrechtmatige verdachtmakingen”.