Tata Steel aangeklaagd: ruim 1400 omwonenden willen een schadevergoeding

Meer dan 1400 omwonenden van Tata Steel IJmuiden willen een schadevergoeding van de staalfabriek voor het ervaren van overlast en schade door stof, lawaai, een slechte luchtkwaliteit en stank. Zij hebben Tata Steel als verantwoordelijke partij aangewezen in een brief die stichting Frisse Wind, die de massaclaim namens de bewoners indient, aan het bedrijf heeft gestuurd.

Tata Steel stelt dat het de brief in detail zal bestuderen voordat het inhoudelijk op de claim zal reageren. Het bedrijf zegt ook diverse maatregelen te hebben genomen om de uitstoot en overlast te verminderen.

De bewoners zijn echter niet overtuigd van de beloftes. Ze maken zich grote zorgen over de veiligheid van hun leefomgeving en de gevolgen voor hun gezondheid, aldus de brief. Het is bekend dat de lokale bevolking meer acute gezondheidsklachten zoals hoofdpijn en misselijkheid ervaart dan elders in Nederland. Daarnaast komen hartaandoeningen, diabetes en longkanker vaker voor.

Volgens het RIVM is Tata Steel grotendeels verantwoordelijk voor de depositie van schadelijke stoffen in de omgeving. Er zijn echter ook andere bedrijven en emissiebronnen actief, zoals de scheepvaart in de regio. Daardoor is een één-op-één relatie met gezondheidsrisico's nog niet wetenschappelijk vastgesteld.

Tata Steel ontvangt al jaren lang  veel kritiek vanwege de hoge concentraties van kankerverwekkende stoffen die worden gedetecteerd in de directe omgeving. De neergeslagen stof rondom de fabrieken bevat schadelijke metalen zoals lood, mangaan, vanadium en chroom, evenals Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen (PAK’s), een groep stoffen die kankerverwekkend zijn.