FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 24 augustus 2023

Random Pics van de Dag #1019

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

AZ komt niet verder dan gelijkspel in laatste voorronde Conference League

AZ heeft in de laatste voorronde van de Conference League in de heenwedstrijd niet weten te winnen van SK Brann. In Alkmaar werd het 1-1.

In de eerste helft waren er weinig kansen en stond het bij rust dan ook 0-0. Na de rust kwam het Noorse SK Brann dankzij de Chileen Niklas Castro op voorsprong. Na de achterstand ging AZ wat beter spelen en uiteindelijk maakte AZ-aanvoerder Pantelis Hatzidiakos de 1-1. De centrale verdediger kopte raak uit een rebound.

In de resterende tijd ging AZ nog op zoek naar de overwinning, maar ook SK Brann kreeg nog een goede kans op de overwinning. Uiteindelijk bleef het 1-1 en valt volgende week de beslissing in Noorwegen.

Ajax bijna zeker van groepsfase Europa League na ruime zege in Bulgarije

Ajax lijkt al na één wedstrijd zeker van deelname aan de groepsfase van de Europa League. Tegen het Bulgaarse Ludogorets wisten de Amsterdammers met 1-4 te winnen mede dankzij een hattrick van Mohammed Kudus.

Ajax stond na twintig al met 0-2 voor dankzij twee doelpunten van Mohammed Kudus. De Ghanees schoot eerst raak net buiten de zestien en snel na de openingstreffer was trof hij van dichtbij raak. Nog voor de rust liep Ajax nog uit naar 0-3 dankzij een rake kopbal van Brian Brobbey.

Ajax speelde een slordige tweede helft, al kwam het nog wel vrij snel op 0-4 dankzij een derde doelpunt van Kudus. Na die treffer gaven de Amsterdammers meerdere kansen weg, maar steeds lag Jay Gorter in de weg. Alleen bij een strafschop van Ludogorets had de doelman geen antwoord.

Volgende week is de return in Amsterdam.

Bol met overmacht wereldkampioene op 400m horden

In het Hongaarse Boedapest is donderdag de zesde dag van het wereldkampioenschap atletiek afgewerkt. Het was dan eindelijk de dag waarop het eerste Nederlandse goud moest komen en de aanwezige fans werden niet teleurgesteld.

400m horden vrouwen, finale
Vooraf was één ding duidelijk: zonder valpartij of blessure was er écht niemand in Boedapest die Femke Bol zou kunnen verslaan. Dat bleek tijdens de race ook, ze had de boel uitstekend onder controle en snelde naar een bijzonder overtuigende wereldtitel - de zesde ooit voor Nederland - in 51,70 seconden. Het zilver ging in 52,80 seconden naar de Amerikaanse Shamier Little, één honderdste voor de Jamaicaanse Rushell Clayton.

100m horden vrouwen, finale
Danielle Williams pakte in 2015 ietwat verrassend de wereldtitel, acht jaar later lukte het de Jamaicaanse weer. In een heerlijke race snelde ze naar het goud in 12,43 seconden, één honderdste voor Jasmine Camacho-Quinn uit Puerto Rico en met de Amerikaanse favoriete Kendra Harrison er in 12,46 ook bovenop.

400m mannen, finale
Vooraf leek vrijwel iedereen kans te maken op het goud en dat resulteerde in een fantastische finale. Even leek het er op dat de Brit Matthew Hudson-Smith er met het goud vandoor ging, maar hij werd in de laatste meters voorbij gestoken door de pas 21-jarige Jamaicaan Antonio Watson, die in 44,22 seconden het goud pakte. In 44,31 was er wél prachtig zilver voor Hudson-Smith, krap twee jaar nadat zijn depressie uitmondde in een gelukkig mislukte zelfmoordpoging. De Amerikaan Quincy Hall pakte in 44,37 seconden het brons.

Verspringen mannen, finale
De Griekse olympisch kampioen Miltiadis Tentoglou sprong in poging één al naar 8,50 meter en de leiding, maar Wayne Pinnock uit Jamaica evenaarde die afstand in poging twee en ging dankzij de 8,40m van zijn eerste sprong naar de leiding. Daar bleef hij heel lang staan, tot Tentoglou's laatste sprong: 8,52 meter, en nadat Pinnock dat niet kon verbeteren pakte de Griek wéér een grote titel. Brons ging ook naar Jamaica, Tajay Gayle ging met 8,27 centimeter op basis van zijn betere tweede poging voorbij landgenoot Carey McLeod.

Kogelslingeren vrouwen, finale
De Canadese Camryn Rogers slingerde de kogel in poging één naar 77,22 meter en dat bleek zowaar al de winnende afstand, hoewel de Amerikaanse Janee' Kassanavoid met 76,36 meter nog een beetje in de buurt kwam. Het was een geheel Noord-Amerikaans feestje, met brons voor de Amerikaanse DeAnna Price (75,41m).

200m vrouwen, halve finales
Tasa Jiya deed het wederom uitstekend: in 22,67 seconden liep ze een nieuw persoonlijk record, goed voor plek vier in de halve finale, maar niet genoeg voor een finaleplek. De Amerikaanse Gabby Thomas was in 21,97 seconden de enige die onder de 22 seconden dook.

200m mannen, halve finales
De boel werd wat uitgesteld door een klein ongeluk: twee van de golfkarretjes die atleten naar het stadion brengen reden tegen elkaar aan, gelukkig zonder grote gevolgen. Taymir Burnet kon zijn prestatie van de series niet herhalen: de Nederlander liep in 20,65 seconden naar de zesde plek in zijn halve finale. De Amerikaanse topfavoriet Noah Lyles was met een beangstigend simpel ogende 19,76 seconden de snelste.

5000m mannen, series
Mike Foppen ging lang mee in de grote groep, maar nadat - opmerkelijk laat - eindelijk de sprint in werd gezet moest hij toch afhaken: twaalfde in 13:38,94 minuten, waar een plek bij de top-8 gevraagd werd. Foppen was overigens niet de grootste naam die eruit lag: de Kenianen Nicholas Kipkorir en Cornelius Kemboi kregen het deksel op de neus voor hun lage tempo en het gokken op de sprint.

35km snelwandelen mannen
Na een kilometer of vijftien koos Aurelien Quinion de aanval en de Fransman hield dat erg lang vol: tot bijna dertig kilometer bleef hij vooraan lopen, maar hij verzamelde ondertussen één waarschuwing teveel en kreeg een tijdstraf, daarna gevolgd door een diskwalificatie. De Spanjaard Alvaro Martin en Brian Daniel Pintado uit Ecuador duelleerden vervolgens om het goud en dat ging naar Martin in 2:24.30 uur, vier tellen voor Pintado en met brons voor de Japanner Masatora Kawano in 2:25.12 uur.

35km snelwandelen vrouwen
Iets minder spannend bij de vrouwen, waar de Spaanse Maria Perez er vandoor ging na een kilometer of twintig - de afstand waarop ze eerder ook al het goud pakte. Niemand kon Perez volgen en in 2:38.40 uur wandelde ze bijzonder overtuigend naar haar tweede goud. Zilver was in 2:40.52 voor de Peruviaanse uittredend wereldkampioene Kimberly Garcia Leon, voor de Griekse Europees kampioene Antigoni Ntrismpioti (2:43.22).

FC Twente hard onderuit tegen Fenerbahçe na vroege rode kaart

FC Twente lijkt zo goed als uitgeschakeld in de Conference League. Lange tijd moest Twente met tien man spelen na een rode kaart van Youri Regeer, waarna Fenerbache in de tweede helft afstand nam. De Turkse ploeg won uiteindelijk met 5-1.

FC Twente kwam in Turkije in de twintigste minuut op voorsprong via Manfred Ugalde en de ploeg uit Enschede kreeg kansen op de 0-2. Jayden Oosterwolde zorgde met een rake kopbal voor de gelijkmaker. Na de 1-1 kantelde de wedstrijd, mede doordat Youri Regeer met een rode kaart van het veld werd gestuurd vanwege harde overtreding.

In de tweede helft nam Fenerbahçe afstand van FC Twente. Tien minuten in de tweede helft zorgde Sebastian Szymanski voor de 2-1. Daarna ging het snel en zou de Turkse club uiteindelijk met 5-1 winnen dankzij goals van Irfan Kahveci (twee keer) en Dusan Tadic.

Door de ruime nederlaag is FC Twente zo goed als uitgeschakeld in de Conference League. Volgende week is nog wel de return tegen Fenerbahçe.

Minister Hoekstra volgt waarschijnlijk Timmermans op als Eurocommissaris

Het demissionaire kabinet wil minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken voordragen als nieuwe Eurocommissaris. Haagse bronnen bevestigen een bericht daarover van de Britse krant Financial Times. Naar verluidt wordt dit morgen na de vergadering van het kabinet bekendgemaakt.

Doordat Frans Timmermans lijsttrekker wordt voor PvdA/GL ontstaat er een vacature voor een Nederlandse Eurocommissaris. De naam van Hoekstra voor deze vacature werd al langer genoemd in Den Haag, net als die van Ollongren en Kaag. 

Vera Bergkamp (D66) stapt uit de Tweede Kamer na verkiezingen in november

Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp keert na de verkiezingen november niet terug als Kamerlid. Op X (voorheen Twitter) zegt ze dat ze zich niet opnieuw verkiesbaar stelt.

Bergkamp zit elf jaar in de Tweede Kamer voor D66. Sinds maart 2021 is ze Kamervoorzitter. Ook aan haar voorzitterschap komt na de verkiezingen een eind.

Persona 3 Reload verschijnt in februari 2024

Persona 3 Reload komt op 2 februari 2024 uit voor PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One en pc (Steam). Dat heeft Atlus tijdens de Gamescom aangekondigd. Het gaat hier om een volledige remake van de PS2 JRPG-klassieker uit 2004.

In Persona 3 Reload speel je als een groepje scholieren die de wereld moet redden. Deze game introduceerde als eerst de sociale elementen en het kalender-systeem die de Persona-games zo uniek hebben gemaakt. De remake is verder voorzien van nieuwe stemacteurs en ook de soundtrack is opnieuw opgenomen.

Sonic Superstars voegt zich toe aan oktobergekte

Sonic Superstars komt op 17 oktober uit voor alle consoles en pc. Dat heeft Sega tijdens de Gamescom aangekondigd. Het gaat daarmee de strijd aan met onder andere Super Mario Bros. Wonder. Het gaat hiermee om een gloednieuwe 2D Sonic-game die in de stijl is gemaakt van de oudere klassiekers.

Bijzonder aan deze game is dat je het volledig in co-op kunt spelen met vier speelbare personages: Sonic, Tails, Knuckles en Amy Rose. Helaas ondersteunt het alleen lokale co-op en is er geen online-functie. Bekijk hoe de multiplayer-modus eruit ziet in de nieuwe trailer hieronder.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 34

De zomer komt ten einde, en dat is te zien aan de bioscooplreleases van deze week. Er zijn nog twee titels voor de allerkleinsten, maar de zomerblockbusters liggen achter ons. Kleine titels dus, deze week, maar wellicht toch best interessant!

Passages

Wanneer de altijd nieuwsgierige filmmaker Tomas de jonge lerares Agathe ontmoet, stort hij zich halsoverkop in een gepassioneerde affaire. Ondanks zijn huwelijk met Martin is het samenzijn met een vrouw voor Tomas een nieuwe, opwindende ervaring die hij graag wil onderzoeken. Als Tomas' begeerte lijkt om te slaan naar liefde, zet dat zijn relatie met Martin op het spel. Maar wanneer Martin zelf een nieuwe relatie begint, kan de zelfzuchtige Tomas niet anders dan zijn aandacht weer volledig op zijn man richten. Eerlijk, intiem en schaamteloos sexy. Passages is een verhaal over een chaotische driehoeksverhouding waarbij verlangen voorop staat, maar geluk net buiten bereik blijft.

Cobweb

De achtjarige Peter wordt gekweld door een mysterieus en onophoudelijk geklop vanuit de muur van zijn slaapkamer, waarvan zijn ouders volhouden dat het zijn verbeelding is. Naarmate zijn angst en de terreur toeneemt, raakt Peter ervan overtuigd dat zijn ouders (Lizzy Caplan en Antony Starr) een vreselijk geheim voor hem verborgen houden en verliest hij al zijn vertrouwen in hen. Met behulp van Miss Devine (Cleopatra Coleman), de lerares van Peter, worden de duistere intenties van Peters ouders steeds duidelijker.

Sympathy for the Devil

James (Joel Kinnaman) is onderweg naar het ziekenhuis voor de bevalling van zijn vrouw als hij in zijn auto wordt overvallen door een mysterieuze man (Nicolas Cage) die hem onmiddellijk onder schot houdt. Zonder te weten wat de bestemming is, dwingt de man James te gaan rijden. Gaandeweg blijkt de passagier niet alleen gevaarlijk, maar ook compleet krankzinnig te zijn.

Bank of Dave

Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Dave Fishwick, een selfmade miljonair uit het Britse dorpje Burnley. Dave, opgeklommen vanuit de arbeidersklasse, besluit een bank op te richten om lokale bedrijven een kans te geven. In de poging om zijn geliefde gemeenschap te helpen, schakelt hij de hulp in van de jonge Londense advocaat Hugh. De elitaire financiële instellingen in Londen hebben al meer dan 100 jaar geen nieuwe bankvergunning verleend en zijn vastberaden om Dave tegen te werken.

Doggy Style (Strays)

Ze zeggen dat honden dol zijn op hun baasjes, maar wat als dat baasje een enorme hufter is? In dat geval wordt het misschien tijd om wraak op hem te nemen, doggy style. Als de naïeve, altijd optimistische borderterriër Reggie (Will Ferrell) door zijn onsympathieke eigenaar Doug (Will Forte; The Last Man on Earth, Nebraska) in de achterbuurt van de stad wordt achtergelaten, is hij er van overtuigd dat zijn geliefde baasje dat nooit met opzet zou doen.Maar wanneer Reggie kennismaakt met de snel pratende, grofgebekte bostonterriër Bug (Jamie Foxx), een zwerfhond die erg gesteld is op zijn vrijheid en vindt dat een hond met een baasje maar een loser is, realiseert hij zich dat hij in een giftige relatie zat en dat Doug eigenlijk een egoïstische schoft is. Reggie, Bug en Bugs vrienden Maggie (Isla Fisher), een slimme Australische herder die door haar baasje aan de kant is gezet voor een nieuwe puppy, en Hunter (Randall Park), een angstige Deense dog die gestrest is geraakt door zijn werk als therapiehond, zijn vastbesloten om wraak te nemen. Ze bedenken samen een plan en beginnen aan een episch avontuur om Reggie te helpen de weg terug naar huis te vinden en Doug te laten boeten door zijn favoriete ledemaat er af te bijten. (Hint: het is niet zijn voet).

Safe Place (Sigurno mjesto)

Na de zelfmoordpoging van zijn jongere broer Damir verandert het leven van Bruno drastisch. Het rauwe, authentieke verhaal is autobiografisch – de Kroatische regisseur speelt zichzelf. Een oprecht en beklijvend familiedrama over onvoorwaardelijke liefde voor je naasten. Het psychologische drama wordt gedragen door krachtige beeldcomposities, uitmuntend acteerwerk en sterke dialogen. Winnaar Best Actor, Filmmakers of the Present op het Locarno International Film Festival en nog onlangs gekozen tot winnaar van de Internationale competitie van Indielisboa.

Unruly

Jaren ’30, Denemarken. De jonge Maren wordt door de overheid als losbandig en ongemanierd gezien. Uit angst dat haar gedrag anderen zal beïnvloeden, wordt ze naar een vrouweninstelling op het eilandje Sprogø gestuurd. Daar leert ze zich als een deftige dame te gedragen. Haar kamer deelt ze met Sørine, die reeds in het keurslijf is geperst. Maar Maren is niet van plan zich aan de regels te houden met alle gevolgen van dien.

Pip & Pelle en het Hart van Molonië

Als Pip en Pelle per toeval een magisch hart in handen krijgen, blijkt dit gestolen te zijn uit het ondergrondse land 'Molonië'. Sinds de diefstal is letterlijk het hart uit het land verdwenen. Iedereen die er woont huilt de hele dag en mist hartenwensen. Pip & Pelle zijn, samen met hun beste vriend Arie de Postbode, vastbesloten om dit hart terug te brengen naar Molonië! Het wordt een avontuurlijke tocht vol gevaar. Een verlaten stad, ondergrondse gangenstelsels, woeste zeeën, een mysterieuze dame, geheimzinnige dorpen, treinachtervolgingen en onverwachte wendingen... En alsof dat nog niet genoeg is, zijn er ook nog de boeven Pluun en Grim. Lukt het hen om op tijd het hart naar Molonië te brengen en uit handen van deze twee schurken te blijven?

The Jungle Bunch – World Tour

Wanneer een mysterieuze superschurk de jungle bedekt met giftig roze schuim dat explodeert bij contact met water, schiet de Jungle Bunch te hulp. Met nog minder dan een maand voor het regenseizoen, begint een race tegen de klok om een tegengif te vinden. Onze Jungle Bunch-helden starten hun grootste zoektocht ooit en reizen samen met hun bondgenoten de hele wereld over, van het noorden tot Europa, Azië en het Midden-Oosten. Ze staan tegenover een tegenstander die slimmer en duivelser is dan ze ooit voor mogelijk hadden gehouden. Voor Maurice en zijn vrienden van de Jungle Bunch is de inzet nog nooit zo hoog geweest!

Het nutteloze feitje van de dag: Zo word je minister van Noordzee in België

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

De portefeuilleverdeling onder ministers in een nieuw kabinet is meestal een soort kwartetspel tussen partijen waarbij veel factoren van invloed zijn. Maar in België ligt één onderdeel vast, want wist je dat minister die Noordzee in zijn takenpakket krijgt geografisch bepaald wordt? De minister die het dichtst bij de Noordzee woont krijgt namelijk dat onderwerp erbij. Zo kan het dat de in Oostende wonende Vincent Van Quickenborne vicepremier en minister van Justitie en Noordzee is.

Lozing koelwater kerncentrale Fukushima gestart, China bant Japanse zeevruchten

In Japan is vandaag voor het eerst koelwater uit de verwoeste kerncentrale van Fukushima in zee geloosd. Zoals werkmaatschappij Tepco heeft meegedeeld, is de dumping van het bewerkte koelwater inmiddels beëindigd. In totaal gaat het om ongeveer 1,3 miljoen ton. 

Het koelwater is behandeld, maar het systeem kan de radioactieve isotoop tritium er niet uit filteren. Het water is hierna verdund met zeewater. Het doel hiervan  is om de concentratie tritium terug te brengen tot 1.500 becquerel per liter, wat volgens de exploitant minder dan een veertigste is van de nationale veiligheidsnorm. Het lozen wordt uitgesmeerd over een periode van 30 jaar.

De Internationale Organisatie voor Atoomenergie heeft de dumping van het koelwater goedgekeurd en zei dat Japan voldeed aan de internationale veiligheidsnormen. De effecten op mens en milieu zouden verwaarloosbaar zijn. Kritiek op de lozing komt onder meer uit de Japanse visserijsector, buurlanden en milieuorganisaties.

In reactie op de lozing hebben de Chinese douaneautoriteiten zeevruchten uit Japan verboden, zo maakten de douaneautoriteiten donderdag bekend. Het verbod is ging onmiddellijk in en gegaan en zal volgens de mededeling gevolgen hebben voor alle import van “aquatische producten”, inclusief zeevruchten. De autoriteiten zeiden dat ze “de relevante regelgevende maatregelen dynamisch zullen aanpassen waar nodig om de risico’s van nucleair verontreinigde waterlozingen voor de gezondheid en voedselveiligheid van ons land te voorkomen.” 


Australisch voorstel: 'Geef waarheidsserum aan moordenaars'

De Australische advocaat Sharon Kermath en voormalig NSW-procureur-generaal Margaret Cunneen roepen op tot het gebruik van natriumpentothal, ook wel bekend als waarheidsserum, om moordenaars op deze manier te dwingen de locatie van de lichamen van hun slachtoffers bekend te maken, zodat families op afscheid kunnen nemen van hun dierbaren.

“We moeten kijken naar de families van de overledenen, de slachtoffers die hun dierbaren hebben verloren en die daardoor ook getraumatiseerd zijn … ze willen weten waar hun dierbaren zijn … om ze te begraven en verder te gaan,” zo vertlede Kermath aan Sky News Australia.

Interview Tucker Carlson met Donald Trump: 'Ron DeSantis is een verloren zaak'

Donald Trump gebruikte zijn 46 minuten durende interview met Tucker Carlson om tekeer te gaan tegen de ‘zielige’ kandidaten voor 2024 en om Joe Biden en Fani Willis aan te vallen, Willis is de officier van justitie die de aanklacht tegen hem in Georgië heeft ingediend.

Het was afgelopen nacht  'debate night'  voor de Republikeinse presidentskandidaten, maar het kon hun belangrijkste kandidaat niets schelen. In plaats van naar Milwaukee te gaan om met zijn rivalen in discussie te gaan, verbleef Donald Trump in zijn resort in Bedminster, New Jersey en ging zitten voor een interview met Tucker Carlson dat exclusief op X aka Twitter werd uitgezonden – precies op hetzelfde tijdstip als het debat.

Het gesprek begon met een discussie over de vraag of de in ongenade gevallen miljardair en vermeende sekshandelaar Jeffery Epstein daadwerkelijk zelfmoord heeft gepleegd in de gevangenis.

“Denk je dat Epstein zelfmoord heeft gepleegd?” vroeg Carlson.

“Ik weet het niet, ik zal zeggen dat hij van betekenis was in Palm Beach”, antwoordde Trump. Carlson insinueerde verder dat Trumps voormalige procureur-generaal Bill Barr een rol speelde bij het verdoezelen van een complot om Epstein te vermoorden, wat aanleiding gaf tot de eerste vermelding van verkiezingsfraude door de voormalige president.

“Bill Barr heeft ook geen onderzoek gedaan naar de verkiezingsfraude […] Barr werd zo angstig – zo bang – om afgezet te worden […] maar hij heeft zijn werk daar niet gedaan”, zei Trump. “Ik weet niet wat hij met Epstein heeft gedaan”, voegde hij eraan toe.    

Zowel de voormalige president als de voormalige presentator van Fox News hebben grote problemen met Fox, en dat bleek woensdagavond uit hun besluit om samen te werken aan een tegenprogrammering in de vorm van een interview op X. Carlson werd in april ontslagen bij Fox op het hoogtepunt van zijn invloed binnen de Republikeinse politiek. Trump klaagt ondertussen voortdurend dat Fox gunstiger berichtgeving heeft gegeven aan zijn Republikeinse rivalen en dat het netwerk te veel beelden van Trump's onderkin publiceert.

Zoals eerder gemeld door Rolling Stone zeggen bronnen dicht bij de voormalige president dat zijn beslissing om het debat over te slaan gedeeltelijk ingegeven is door de wens om wraak te nemen op de familie Murdoch, die eigenaar is van Fox News. “Misschien hadden ze loyaal moeten zijn”, zei Trump tegen zijn bondgenoten.

Ondanks Carlsons goed gedocumenteerde persoonlijke minachting voor de politiek van Trump, zijn de twee verenigd in hypernationalistische beleidsprioriteiten en een samenzweerderige mentaliteit die hen in staat stelt hun meningsverschillen opzij te zetten voor een ouderwetse stroom van bewuste verdachtmakingen.     

Terwijl de tegenstanders van Trump elkaar op Fox News verbaal te lijf gingen, bespraken de twee hoe president Biden er in badpak uitziet, hoeveel mensen er zijn kwijtgeraakt bij de bouw van het Panamakanaal, hoe oneerlijk de waterefficiëntienormen voor huishoudelijke apparaten zijn etc. uiteraard gelardeerd met een vleugje van het standaardgemopper door Trump.

De voormalige president viel zijn voormalige vice-president en tegenstander uit 2024 Mike Pence aan, met het argument dat Pence naar zijn mening de bevoegdheid had om stemmen van het kiescollege terug te sturen naar de staten als onderdeel van zijn poging om zijn verkiezingsverlies te voorkomen.

“Ik denk dat je altijd iets kunt doen als je fraude ziet”, zei Trump tegen Carlson. De voormalige president beschuldigde de “RINO's” en de Democraten ervan na de verkiezingen samen te zweren om de wetten rond de rol van de vice-president bij verkiezingscertificeringen aan te scherpen.

Over de vele aanklachten tegen hem zei Trump dat de rechtszaken hem niet in verlegenheid brengen omdat hij goedscoort onder de Republikeinse kiezers. De voormalige president viel Fulton County District Attorney Fani Willis aan, die hem en 18 van zijn bondgenoten aanklaagde in een uitgebreide RICO- zaak in Georgia wegens pogingen om de verkiezingen van 2020 ongedaan te maken.

“De mensen zien dat het fraude is”, zei Trump tegen Carlson. “Deze verschrikkelijke officier van justitie, nog maar kort geleden aangesteld, afkomstig uit Atlanta, […] klaagt mij in feite aan en zegt dat je geen enkel recht hebt om bezwaar te maken, en als je een verkiezing betwist, gaan ze je aanklagen en in de gevangenis stoppen.”

Carlson sloot het interview af met een scherpe vraag: “Denk je dat we op weg zijn naar een burgeroorlog?”

Trump pauzeerde even. 'Er is een enorme passie en een enorme liefde', antwoordde hij. “Jan. 6 was een heel interessante dag, des te meer omdat ze het niet goed weergaven in de media.”

“Mensen die die dag in die menigte zaten – een heel erg kleine groep mensen – gingen daarheen en er waren een heleboel scenario’s waar we over kunnen praten, maar de mensen in die menigte zeiden dat het de mooiste dag was die ze ooit hadden meegemaakt. . Er was liefde en eenheid.”

“Ik heb nog nooit zo’n geestdrift, zo’n passie en zo’n liefde gezien, en ik heb ook nog nooit, tegelijkertijd en van dezelfde mensen, zo’n haat gezien tegen wat er ons land is aangedaan,” voegde Trump eraan toe.

'Dus denk je dat het mogelijk is dat er sprake is van een openlijk conflict?' voerde Carlson de druk verder op. “Ik weet het niet, ik weet het niet”, antwoordde Trump. “Ik kan dit zeggen: er is een hoge mate van passie dat ik nog nooit eerder heb gezien, en er is een hoge mate van haat dat ik ook nog nooit heb gezien. En dat is waarschijnlijk een slechte combinatie.”

Het hele interview van Carlson met Trump: 


Tata Steel aangeklaagd: ruim 1400 omwonenden willen een schadevergoeding

Meer dan 1400 omwonenden van Tata Steel IJmuiden willen een schadevergoeding van de staalfabriek voor het ervaren van overlast en schade door stof, lawaai, een slechte luchtkwaliteit en stank. Zij hebben Tata Steel als verantwoordelijke partij aangewezen in een brief die stichting Frisse Wind, die de massaclaim namens de bewoners indient, aan het bedrijf heeft gestuurd.

Tata Steel stelt dat het de brief in detail zal bestuderen voordat het inhoudelijk op de claim zal reageren. Het bedrijf zegt ook diverse maatregelen te hebben genomen om de uitstoot en overlast te verminderen.

De bewoners zijn echter niet overtuigd van de beloftes. Ze maken zich grote zorgen over de veiligheid van hun leefomgeving en de gevolgen voor hun gezondheid, aldus de brief. Het is bekend dat de lokale bevolking meer acute gezondheidsklachten zoals hoofdpijn en misselijkheid ervaart dan elders in Nederland. Daarnaast komen hartaandoeningen, diabetes en longkanker vaker voor.

Volgens het RIVM is Tata Steel grotendeels verantwoordelijk voor de depositie van schadelijke stoffen in de omgeving. Er zijn echter ook andere bedrijven en emissiebronnen actief, zoals de scheepvaart in de regio. Daardoor is een één-op-één relatie met gezondheidsrisico's nog niet wetenschappelijk vastgesteld.

Tata Steel ontvangt al jaren lang  veel kritiek vanwege de hoge concentraties van kankerverwekkende stoffen die worden gedetecteerd in de directe omgeving. De neergeslagen stof rondom de fabrieken bevat schadelijke metalen zoals lood, mangaan, vanadium en chroom, evenals Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen (PAK’s), een groep stoffen die kankerverwekkend zijn.

Groot aantal rijbewijzen ingevorderd bij snelheidscontroles

In de week van 7 tot en met 13 augustus heeft het Verkeersteam op een groot aantal wegen in Midden-Nederland snelheidscontroles uitgevoerd. Dit leidde in totaal tot de invordering van maar liefst 44 rijbewijzen omdat de snelheid in ruime mate werd overschreden.

De controles maakten onderdeel uit van de Europese actie “Speed” van Roadpol die landelijk plaatsvond. Bij de 59 snelheidscontroles die het verkeershandhavingsteam deed op trajectwegen in Midden-Nederland, werden ruim 30.000 bestuurders gecontroleerd met radar-, laserapparatuur, onopvallende- en videovoertuigen. Dit leidde tot 2842 overtredingen op gemeentelijke – en provinciale wegen. Bij 19 bestuurders werd het rijbewijs ingevorderd, omdat zij de snelheid met meer dan 50 kilometer per uur overschreden.

Videovoertuig
Naast de inzet van het verkeershandhavingsteam (VHT) zijn er ook controles uitgevoerd buiten de trajectwegen door de andere specialisten binnen het team Verkeer zoals het Team Bijzondere Verkeerstaken dat zich met videovoertuigen vooral richt op verkeersexcessen en het Team Nodale Oriëntatie dat zich ook bezighoudt met crimininaliteit en ondermijning binnen de verkeersstromen. Uiteindelijk leidde dit nog eens tot invordering van 25 rijbewijzen.

Invordering niet zonder gevolgen
De invordering van een rijbewijs heeft grote gevolgen voor de bestuurder. Naast het strafrechtelijke traject kan het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheid) een EMG opleggen. Dit betekent dat de bestuurder verplicht is de Educatieve Maatregel Gedrag en Verkeer te volgen om het rijbewijs terug te krijgen. De kosten variërend van 800 tot 1300 euro zijn voor rekening van de bestuurder.

FOK! Wat een weer: bewolkt met een bui

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedemorgen!

Vanochtend Komt in het oosten nog bewolking en een enkele bui of wat regen voor. Van het westen uit wordt het vrij zonnig maar later in de ochtend neemt de bewolking weer toe en kan er in het (zuid)westen een enkele regen- of onweersbui voorkomen. De wind is zwak tot matig uit het zuidoosten.

Vanmiddag is het half tot zwaar bewolkt. Er trekken enkele buien over het land, mogelijk met onweer. Bij onweersbuien is er ook kans op hagel, windstoten en plaatselijk veel regen in korte tijd. De middagtemperatuur loopt uiteen van 23°C aan zee tot 28°C dieper landinwaarts. Er staat een zwakke tot matige wind uit zuidelijke richtingen.

Vanavond is het wisselend bewolkt en kunnen er vooral in het zuidoosten enkele onweersbuien voorkomen, mogelijk met hagel en veel regen in korte tijd. De wind is zwak tot matig uit uiteenlopende richtingen.

Komende nacht blijft het op de meeste plaatsen droog. De minimumtemperatuur komt uit rond 17°C. Er is weinig wind, alleen langs de kust staat een matige wind uit het noordwesten. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

Mooie avondlucht bij de Neckermolen (Foto: Pukeko)
Mooie avondlucht bij de Neckermolen (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Gasverbruik 10 procent lager in eerste halfjaar 2023

In het eerste halfjaar van 2023 is er 15,7 miljard kubieke meter aardgas gebruikt. Dat is 10 procent minder dan in het eerste halfjaar van 2022. Met name de industrie, elektriciteitscentrales en huishoudens verbruikten minder aardgas. De invoer van vloeibaar aardgas (LNG) was bijna 50 procent hoger, maar er werd minder gasvormig aardgas ingevoerd. De gasopslagen waren eind juni 2023 voor 78 procent gevuld. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over het gasverbruik.

Het gasverbruik van de industriële grootverbruikers was in het eerste halfjaar van 2023 13 procent lager dan een jaar eerder. Deze daling is vooral het gevolg van het lagere gasverbruik van de chemische industrie. Het verbruik van de chemische industrie was 18 procent lager. De papierindustrie verbruikte 34 procent minder. Het gasverbruik van huishoudens daalde van 4,6 miljard m3 in het eerste halfjaar van 2022, naar 4 miljard m3 in het afgelopen halfjaar. Hiermee was het verbruik 13 procent lager dan een jaar eerder.

Invoer vloeibaar aardgas stijgt met bijna 50 procent
De invoer van vloeibaar aardgas (LNG) was bijna 50 procent hoger dan in het eerste halfjaar van 2022. In de afgelopen jaren is het aandeel LNG steeds groter geworden; in de eerste helft van 2023 was dit 42 procent van het totaal geïmporteerde aardgas. In september 2022 werd een nieuwe LNG-terminal geopend, en de capaciteit van de bestaande terminal op de Maasvlakte werd uitgebreid.

Het ingevoerde LNG komt voornamelijk uit de Verenigde Staten, Rusland en Noorwegen. Het aandeel LNG afkomstig uit de Verenigde Staten was ongeveer 63 procent van de totale invoer LNG. Daarmee komt ongeveer 25 procent van de totale gasinvoer uit de VS. De invoer van Russisch LNG was 58 procent lager dan een jaar eerder. In het eerste halfjaar van 2023 kwam ongeveer 8 procent van het ingevoerde LNG uit Rusland.

In totaal werd er 29,4 miljard m3 aardgas ingevoerd en 19,6 miljard m3 uitgevoerd. Daarmee was de totale invoer 2 procent hoger vergeleken met het eerste halfjaar van 2022. Terwijl de invoer van LNG toenam, was de invoer van gasvormig aardgas 17 procent lager. De totale uitvoer was 10 procent hoger. Dit komt voornamelijk doordat er 32 procent meer aardgas is uitgevoerd naar Duitsland.

Winning daalt verder, opslagen goed gevuld
De winning van aardgas, op zowel land als op zee, blijft verder afnemen. In het eerste halfjaar van 2023 werd er op land 38 procent minder gas gewonnen dan een jaar eerder, van 4,3 miljard m3 naar 2,7 miljard m3. De winning op zee was 19 procent lager.

De gasvoorraad in de gasopslagen was in het eerste halfjaar van 2023 hoger dan in de afgelopen 4 jaar. Dit kwam, onder andere, door het instellen van een gewenste vulgraad en het lage gasverbruik. In juni 2023 waren de gasopslagen 78 procent gevuld, daarmee waren de gasopslagen 15 procentpunt meer gevuld dan de gewenste vulgraad van 1 juli 2023.

Gevangenisstraffen, schadeclaims, imagoschade: de geklapte NFT-droom

De hype rond NFT’s was groot tijdens Corona. Toen barstte de cryptobubbel. Nu komt het juridische proces in een stroomversnelling en werd een eerste gevangenisstraf opgelegd. De ooit gevierde 'Bored Ape Yacht Club' zou veilinghuis Sotheby's en verschillende beroemdheden zoals Paris Hilton of Justin Bieber duur kunnen komen te staan.

Nadat de cryptozeepbel barstte, heeft het juridische onderzoek in de VS nu geleid tot de eerste gevangenisstraf voor handel met voorkennis met NFT’s. Een manager, Nathaniel Chastain, is veroordeeld tot drie maanden huisarrest door een districtsrechter in New York. Daarnaast moet hij een taakstraf van 200 uur vervullen en een boete van 50.000 dollar betalen. De 33-jarige werd in mei schuldig bevonden. Hij had voor Open Sea gewerkt, 's werelds grootste marktplaats voor NFT's die met cryptocurrencies betaalden. Chastain kocht goedkope NFT's voordat ze op de site van zijn werkgever werden geadverteerd en verkocht ze vervolgens met winst.

De rechter zei dat het "moeilijk" was om tot een vonnis te komen. Hij betwijfelde of de zaak voor de rechter zou zijn gekomen als er niet sprake was geweest van de ‘enigszins sexy’ nieuwe cryptocurrency-arena. Volgens berichten in de media is het de eerste straf van deze aard.

Wat zijn NFT's?
NFT zijn digitale identificatiegegevens. Ze zijn stuk voor stuk uniek, niet vervangbaar en niet kopieerbaar. Men kan het gebruiken om bestanden zoals afbeeldingen, ruilkaarten, muziek, tweets of iets anders te taggen. Door de aanschaf van een NFT, uiteindelijk een soort eigendomsbewijs en certificaat van echtheid, kan men men de exclusiviteit van elk digitaal werk verkrijgen. NFT’s zijn daarom aantrekkelijk voor bijvoorbeeld verzamelaars. Prijzen zijn afhankelijk van de vraag. NFT staat voor Engels non-fungible-token, oftewel: non-exchangeable object.

De eerste gevangenisstraf die rechtstreeks verband hield met cryptocurrencies was in mei al opgelegd wegens soortgelijke overtredingen als de NFT-handel van Chastain. Een medewerker van de beurs 'Coinbase' moet zelfs twee jaar de gevangenis in wegens handel met voorkennis. Hij profiteerde van het feit dat hij van tevoren wist welke ‘munten’ er binnenkort op de lijst zouden verschijnen. Noteringen trekken de aandacht en zorgen voor meer liquiditeit, wat doorgaans de prijzen opdrijft.

Rechtszaken tegen Sotheby's, Paris Hilton en anderen
Het kunstverkoophuis Sotheby's en beroemdheden als Paris Hilton en Justin Bieber worden momenteel geconfronteerd met class action-rechtszaken in Californië. De achtergrond is de ooit spectaculaire drukte in de cryptowereld rond de zogenaamde ‘Bored Ape Yacht Club’ – kortweg BAYC. Dit is een losse, virtuele associatie. Je kunt lid worden door een van de in totaal 10.000 NFT's te kopen, elk gekoppeld aan afbeeldingen van steeds veranderende verveelde apen. Er ontstond een verzamelaarshype. Rijke mensen wilden het eigendomsrecht van deze digitale werken kopen en hun vraag dreef de prijzen omhoog. Intussen zijn ze opgelopen tot enkele honderdduizenden dollars per foto.

Het idee van de aap-NFT’s ontstond in de VS tijdens de coronacrisis. Er werd een bedrijf opgericht genaamd 'Yuga Labs', dat binnen korte tijd een marktwaarde van vijf miljard dollar bereikte. Talloze beroemdheden zoals Paris Hilton en Justin Bieber maar ook Madonna, Tom Brady, Snoop Dogg, Eminem, Jimmy Fallon en anderen hebben hieraan bijgedragen. Vanaf de tweede helft van 2021 kochten ze allemaal de apenfoto’s – soms met publiciteit – en groeide de belangstelling voor de BAYC.

Ook Sotheby's en andere spelers uit de kunstscene deden mee. In september 2021 bemiddelde Sotheby's in een collectie van 101 Bored Monkeys voor meer dan $ 24 miljoen. Inmiddels zijn de prijzen snel gedaald – ook vanwege rechts-extremistische beschuldigingen aan het adres van de BAYC, maar waarschijnlijk vooral vanwege het gebrek aan inhoud in de NFT-producten. Talloze mensen hebben grote verliezen geleden. Yuga Labs en andere beklaagden worden beschuldigd van het "misleidend promoten" van de BAYC NFT's en het kunstmatig genereren van de prijsstijgingen.

Sotheby's wijst de beschuldigingen af als ongegrond. Het bedrijf vertelde de FAZ dat het klaar was om “zich krachtig te verdedigen”. Volgens de krant is de afdeling NFT qua personeel de laatste tijd echter fors ingekrompen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.