De Atari 2600 is terug van weggeweest

Atari/Plaion heeft gisteren de nieuwe Atari 2600 Plus console aangekondigd. Het is een kleinere versie (op 80% schaal) van de populaire originele console uit de jaren 80, die backwards compatible is met de originele cartridges van de 2600 en 7800 serie en met dezelfde look & feel van de klassieke console.

Uiteraard zijn de I/O poorten wel vervangen voor modernere aansluitingen zoals USB-C en HDMI output voor de moderne tv's en monitoren van tegenwoordig. Naast de console wordt er een CX40 joystick meegeleverd en een 10 games in 1-cartridge, met tien van de meest bekende videogames uit de geschiedenis van Atari, waaronder Adventure®, Combat®, Dodge 'Em™, Haunted House®, Maze Craze™, Missile Command®, RealSports® Volleyball, Surround™, Video Pinball™, Yars' Revenge®.

De Atari 2600 Plus wordt aangestuurd door een moderne Rockchip 3128 SoC, een energiezuinige quadcore chip die al een aantal jaren op de markt is, maar ruim voldoende capaciteit heeft om oude klasssiekers te doen herleven in de huidige tijd.

Atari 2600 Plus
Atari 2600 Plus

Dit is niet de eerste console die zich focust op de nostalgische herinneringen van de kids die opgegroeid zijn in de jaren '80. Nintendo en Sega gingen Atari al voor met de NES Classic Mini, SNES Mini en Sega's Megadrive Mini. In 2020 heeft Atari nog een andere console proberen uit te brengen met de Atari VCS, combinatie van een console en TV Streaming box, alleen was deze wat minder succesvol gebleken gezien de hoge prijs (van een Xbox Series S) en het qua featureset maar beperkt was.

De nieuwe console is wereldwijd beschikbaar vanaf 17 november 2023 en gaat in Europa €119,99 kosten. Hij is vanaf vandaag ook al te pre-orderen via de Atari-Website. Naast de console kun je ook nog apart een CX40 Plus joystick of CX30 Plus paddle controller kopen.