Xbox 360 Store sluit de deuren in 2024

Voor de gebruikers die nog een (werkende) Xbox 360 console bezitten opgelet. Microsoft heeft aangekondigd via hun officiele Xbox blog, dat de Xbox 360 store gaat sluiten per 29 juli 2024.

Xbox 360 Store
Xbox 360 Store

Dat betekent volgende:

  • Vanaf 29 juli 2024 is het niet meer mogelijk om nieuwe games, DLC of andere vormen van entertainment content aan te schaffen via de Xbox 360 Store en de Xbox 360 Marketplace
  • Gerelateerd aan de aanpassing zal de applicatie "Microsoft Movies & TV" niet langer meer functioneren op de Xbox 360, wat ook betekent dat tv en film content niet meer te bekijken is op je Xbox 360 na 29 juli 2024.
  • Deze aanpassing is niet van toepassing op de aanschaf voor de backwards compatible Xbox 360 games & DLC in de Xbox Series X|S store, deze zullen gewoon beschikbaar blijven.

Tussen nu en juli 2024 is het nog wel mogelijk om games en DLC aan te schaffen via de Xbox 360 Store en Marketplace. Deze aanpassing zal géén invloed hebben op eerder aangeschafte games of DLC in de store, deze zullen dan gewoon speelbaar zijn. Ook games die eerder aangeschaft zijn in de store, maar lokaal op de console zijn verwijderd, zullen gewoon nog beschikbaar zijn voor download.

Het is bijna 18 jaar geleden dat Microsoft de Xbox 360 console voor het eerst gepresenteerd heeft. Met games debuten van Gears of War, Fable 2, Perfect Dark Zero, Project Gotham Racing 3 en andere klassieke Xbox 360 titels hebben deze games veel invloed gehad op de groei van het Xbox games platform. Vele van deze titels zijn gelukkig nog wel te spelen via de backwards compatibility modus, maar het onzeker of Xbox 360 titels die online zijn aangeschaft zonder deze backwards compatibility modus zullen verdwijnen in de toekomst.

Afgelopen juli verscheen er nog een artikel van de Video Game History Foundation dat er 87% van de klassieke games die voor 2010 gereleased zijn in de Verenigde Staten  met "uitsterven worden bedreigd" en dat behoud hiervan nog een moeilijke kwestie is vanwege verschillende commerciële belangen en uitdagingen.