Zaak Hunter Biden: meer bevoegdheden voor aanklager David Weiss

De Amerikaanse minister van Justitie heeft de status van ‘speciaal aanklager’ toegekend aan een aanklager in het onderzoek naar Hunter Biden. De zoon van de Amerikaanse president wordt beschuldigd van belastingfraude en het overtreden van de wapenwet.

David Weiss, de aanklager die ten tijde door president Trump is aangesteld om Hunter Biden te onderzoeken, krijgt met deze speciale status meer bevoegdheden dan een gewone federale aanklager. Hij kan hierdoor onafhankelijker opereren en hoeft zich minder aan te trekken van de gebruikelijke hiërarchie. Dit is een nieuwe ontwikkeling in het langdurige strafrechtelijke onderzoek naar Hunter Biden.

In juni leek het onderzoek tot een einde te komen toen er een schikking werd aangekondigd, waardoor Hunter Biden een rechtszaak zou ontlopen. Er ontstond echter een impasse toen een rechter niet akkoord ging met de schikking. Ze eiste dat de verdediging en justitie opnieuw om de tafel gingen om de voorwaarden van de overeenkomst duidelijk te maken en om de gedeeltelijke immuniteit die aan Hunter Biden was verleend te beperken. Deze nieuwe onderhandelingen liepen vast, waarna het Amerikaanse Openbaar Ministerie liet weten toch een rechtszaak aan te spannen.

De Democraten maken zich al langer zorgen over of de zoon van Biden een probleem zal vormen voor de herverkiezingscampagne van president Biden.

Republikeinen beschuldigen Hunter er al jaren van dat hij de politieke macht van zijn vader gebruikt voor persoonlijk gewin bij zijn zakelijke activiteiten in Oekraïne en China. Er kwam eerder al harde kritiek uit die hoek op de voorgestelde schikking in juni. De Republikeinen vonden dat de zoon van de president er te gemakkelijk vanaf kwam.