Gehandicapt model op Playboy-cover

Playboy brengt sinds het begin van de oorlog zijn eerste gedrukte editie in Oekraïne uit. De omslagfoto toont Iryna Bilotserkovets, een chirurge, model en tv-presentatrice, die ernstig gewond raakte bij een aanslag in de regio Kyiv. "Dit nummer is ongetwijfeld historisch", schrijft 'Playboy', die de tijdschriften niet bij kiosken verkoopt, maar bezorgt waar ze "veel dringender nodig zijn", bijvoorbeeld in ziekenhuizen of bij de achterste commandoposten.

Het lot van Iryna Bilotserkovets is een van de vele gewonde Oekraïners. Kort na de Russische inval afgelopen winter reed ze met haar drie kinderen door Kiev toen er geweerschoten en explosies losbarsten. Terwijl haar kinderen ongedeerd bleven, verloor ze een oog en raakte ze ernstig gewond. 

"De artsen in Oekraïne zeiden dat ik waarschijnlijk dood zou gaan. Maar daar was ik het niet mee eens", zegt ze. Bilotserkovets, wiens man werkte voor de burgemeester van Kyiv, Vitali Klitschko, werd naar Berlijn gebracht en meerdere keren geopereerd. "Het ging niet om het behoud van mijn uiterlijk. De vraag was of ik in leven zou blijven of niet", aldus de Oekraïnse. In die tijd in de spiegel kijken was zwaar: "Er miste één oog, overal staken buisjes uit en mijn haar was afgeschoren vanwege de operatie. Hechtingen, littekens, overal wonden: ik was net het monster van Frankenstein."

"De oorlog heeft ons allemaal voor altijd veranderd"
Iryna Bilotserkovets, staat afgebeeld op de cover in een bikini en een ooglapje, is een van de vele heldinnen van het 'Playboy' -project 'Women Stay Strong'. Dit is gewijd aan de veerkracht van Oekraïense vrouwen die gewond raakten tijdens de oorlog, maar - zoals het tijdschrift verder zegt - "hun levensvreugde niet hebben verloren en een voorbeeld zijn van kracht en motivatie". De Playboy vertelt ook de verhalen van andere Oekraïense vrouwen die gewond zijn geraakt in de oorlog.

hh