Poetin belooft Afrikaanse leiders gratis graan

De Russische president Vladimir Poetin beloofde de staatshoofden van Afrika dat hij ervoor zou zorgen dat Afrika geen voedselonzekerheid krijgt als gevolg van het einde van de Zwarte Zee-graanovereenkomst.

Hij sprak Afrikaanse leiders toe op een top in Sint-Petersburg en zei dat Rusland de komende drie tot vier maanden Burkina Faso, Zimbabwe, Mali, Somalië, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Eritrea zou voorzien van 25 tot 50 ton gratis granen.

Poetin, 70, beweerde ook dat westerse sancties het moeilijker maakten om granen uit Moskou te exporteren. “Dit is een paradoxale situatie. Aan de ene kant belemmeren westerse landen de aanvoer van ons graan en onze meststoffen, terwijl ze aan de andere kant, ik zal het ronduit zeggen, ons hypocriet de schuld geven van de huidige crisis op de wereldvoedselmarkt”, zei hij.

Bovendien toonde Poetin verdere interesse in het verdiepen van de banden van Rusland met Afrika en was hij ervan overtuigd dat het de handel radicaal zou kunnen vergroten. De top was de eerste tussen Rusland en Afrika sinds 2019.