Ierse zangeres Sinéad O'Connor (56) overleden

De Ierse zangeres Sinéad O'Connor is op 56-jarige leeftijd overleden. Over de doodsoorzaak is nog niets bekendgemaakt. Haar familie meldt onder meer bij de Ierse publieke omroep RTÉ dat ze is overleden. O'Connor is 4 keer getrouwd geweest en kreeg vier kinderen. O'Connor bracht tien studioalbums uit, de eerste in 1987. Begin jaren negentig was ze het meest succesvol. 

De zangeres werd geboren op 8 december 1966. Ze begon haar carrière als muzikante in de straten van Dublin. In 1987 bracht ze haar voor een Grammy genomineerde debuutalbum The Lion and the Cobra uit. Ze verwierf in 1990 wereldwijde bekendheid met het nummer 'Nothing Compares 2 U', geschreven door Prince, waarvan miljoenen exemplaren werden verkocht en ook in Duitsland een nummer één-hit werd. De video voor het nummer, met close-ups van O'Connors gezicht, werd in de hoofden van een generatie gebrand.

Rolling Stone riep haar in 1991 uit tot artiest van het jaar. "Ze bewees dat een muzikant kan weigeren compromissen te sluiten en toch contact kan maken met miljoenen luisteraars die hongerig zijn naar inhoudelijke muziek", legde het tijdschrift destijds uit. Ze bracht in totaal tien studioalbums uit.

O'Connor was dwars en had een duidelijke eigen mening die ze niet onder stoelen of banken stak. Volgens haar eigen verklaringen schoor ze haar hoofd kaal omdat muziekmanagers haar het imago wilden geven van een conventionele, glamoureuze zangeres.

Haar politieke en culturele standpunten en haar ingewikkelde privéleven haalden soms meer de krantenkoppen dan haar muziek. In 1989 verklaarde ze haar steun aan de IRA, maar trok die een jaar later weer in. In 1992 verscheurde ze een foto van paus Johannes Paulus II in het tv-programma Saturday Night Live.

Haar hele leven was ze een harde criticus van de katholieke kerk. Jarenlang heeft ze opgeroepen tot een volledig onderzoek naar de omvang van de rol van de kerk bij het verdoezelen van seksueel geweld door geestelijken.

In 2018 bekeerde ze zich tot de islam en veranderde haar naam in Shuhada Sadaqat, maar bleef optreden onder de naam Sinead O'Connor. In 2021 bracht ze haar memoires, Rememberings, uit.

De Ierse premier Leo Varadkar sprak zijn ongenoegen uit over de dood van O'Connor. "Haar muziek was over de hele wereld geliefd en haar talent was ongeëvenaard en ongeëvenaard", schreef hij op Twitter.