Al 200 aanmeldingen voor uitkoopregeling boeren

In minder dan twee weken hebben meer dan 200 boeren zich aangemeld voor een uitkoopregeling. Dit is bevestigd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit na berichtgeving in NRC.

De overheid heeft in juli twee uitkoopregelingen opgesteld: één voor agrarische en industriële bedrijven die veel stikstof uitstoten in natuurgebieden of in de buurt daarvan (piekbelasters), en één voor melkvee-, varkens- en pluimveehouders die geen grote stikstofuitstoters zijn. De meeste aanvragen zijn afkomstig van de eerste groep. Als deze ondernemers stoppen, kunnen ze hun bedrijf verkopen aan de overheid voor 120% van de waarde. Deze regeling sluit volgend jaar april weer. Boeren die geen grote stikstofuitstoters zijn, krijgen 100% van de bedrijfswaarde.

Het is waarschijnlijk dat er nog meer boerenbedrijven gebruik zullen maken van de regelingen, aldus Paul Bens, directeur van advieskantoor DLV Advies tegen NRC. Ongeveer 3000 bedrijven komen in aanmerking voor de regeling voor grote stikstofuitstoters, waarvan 60% van de boerenbedrijven zich bevindt in Gelderland.

Volgens demissionair minister Van der Wal is het niet noodzakelijk dat alle grote stikstofuitstoters stoppen; het zou al goed zijn als een vijfde van deze bedrijven ermee ophoudt (600 bedrijven).