Greenpeace daagt Nederlandse Staat voor rechter inzake stikstofaanpak

Greenpeace heeft de Nederlandse Staat voor de rechter gedaagd omdat ze vinden dat de aanpak van stikstofuitstoot in kwetsbare natuurgebieden te traag verloopt. Met het kabinet dat is gevallen, maakt Greenpeace zich ook zorgen dat veel beleidsplannen niet worden uitgevoerd, wat volgens hen nadelig is voor de natuur.

Andy Palmen, directeur van Greenpeace Nederland, zegt dat de stikstofaanpak van het demissionaire kabinet duidelijk onvoldoende is om bedreigde natuur te beschermen. Tot nu toe is er nauwelijks stikstof verminderd, het landbouwakkoord is mislukt en recente analyses tonen aan dat de natuur er zelfs slechter aan toe is dan een jaar geleden. Greenpeace verwijst naar het recente onderzoek van de Ecologische Autoriteit als het gaat om deze analyses. Daarnaast hebben de genomen maatregelen tot nu toe volgens de actiegroep verwaarloosbare gevolgen gehad: “De huidige stikstofreductie heeft maar beperkte invloed”, aldus Greenpeace.

Het ministerie van Landbouw heeft erkend dat in de afgelopen vier jaar gemiddeld slechts 5-7 mol stikstof per hectare per jaar is verminderd, terwijl er jaarlijks gemiddeld 370 mol te veel op natuurgebieden neerdaalt. Dit brengt natuurgebieden zoals Nationaal Park De Alde Feanen in Friesland, oude eikenbossen en heidevlaktes op de Veluwe binnenkort in de problemen, aldus Greenpeace. De biodiversiteit staat zo onder druk dat er tegen 2025 al plant- en diersoorten kunnen verdwijnen. Greenpeace pleit voor het intrekken van vergunningen van bedrijven die veel stikstof uitstoten, het instellen van een maximum aantal dieren per hectare en het opkopen van bedrijven die grote hoeveelheden stikstof uitstoten in kwetsbare natuurgebieden.